Aandacht en tijd verdelen tussen twee kinderen

Als er iets is wat ik enorm moeilijk vind als moeder zijnde dan is het wel de aandacht en tijd verdelen tussen de kinderen. Ik heb er zelf ‘slechts’ twee en vind dit al moeilijk, laat staan wanneer je moeder van meerdere kinderen bent. Je hebt liefde voor al je kinderen en dat wil je ook laten zien. Je wilt dat je kinderen zich gezien en gehoord voelen en niet het idee hebben op de tweede plek te staan. Het is echter niet altijd even makkelijk om daarvoor te zorgen. Zeker niet wanneer je, net als ik, een kind hebt die sowieso extra zorg nodig heeft.

Het is een uitdaging je aandacht te verdelen tussen je kinderen

Iedere ouder van twee of meer kinderen weet dat het soms echt een uitdaging is om je aandacht te verdelen tussen de kinderen. Ben je net je kleuter aan het klaarmaken voor schoon moet er plots een luier verschoond worden. Of help je jouw oudste met huiswerk, laat de jongste de strijkkralen van tafel vallen. Hoe je het ook wendt of keert, het blijft lastig om de kinderen beide aandacht te geven.

De uitdaging bij ons zit hem vooral in de aandacht die onze jongste krijgt in verband met zijn beperking. Vooral op dagen dat we bijvoorbeeld met hem naar specialisten zijn geweest of wanneer er bijvoorbeeld weer een nieuw hulpmiddel is geleverd. Ook blijft onze jongste af en toe extra thuis van school omdat zijn energie niveau dan te laag is of om juist ervoor te zorgen dat het niet te laag wordt. Dat is iets wat onze oudste niet altijd wil accepteren.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Mijn eigen schuldgevoel

Ik geef ook toe dat ik zelf een soort van schuldgevoel heb naar mijn dochter toe. In de eerste jaren van haar leven was ze enigs kind, echter had ik toen ook een postnatale depressie. Daarna kwam haar broertje en bleek deze net wat extra en andere aandacht nodig te hebben. Ons meisje is ontzettend zorgzaam en helpt waar ze kan, echter mag ze ook gewoon kind zijn en zou ik willen dat zij die zorgen niet had.

Waar ik me de laatste tijd vooral schuldig om voel is dat we niet zoveel ‘leuke dingen’ doen. Doordat onze jongste erg in de knoop zit met zijn energie-balans plannen we nooit zoveel leuke uitjes. Dat kost hem namelijk teveel energie. Wat er vaak ook weer voor zorgt dat hij dan op school bijvoorbeeld te moe is. Dit betekent echter dus dat we vaak gewoon thuis blijven. En daar ‘klaagt’ de oudste dan soms wel over. En terecht.

Tips om toch de aandacht en liefde te verdelen tussen je kinderen

Hoe ga je daar nou mee om? Met dat schuldgevoel, maar ook met het verdelen van je aandacht tussen de kinderen? Ten eerste is acceptatie een hele belangrijke. Je mag van jezelf accepteren dat je nu eenmaal op bepaalde momenten niet voor al je kinderen evenveel aandacht kunt hebben. Dit zegt niets over hoeveel jij van je kinderen houd, het zegt niets over jou als moeder zijnde. Het maakt je slechts menselijk.

Betrek je kinderen erbij

Verder is het een goed idee om je kinderen bij bepaalde dingen te betrekken. Heb je bijvoorbeeld nog een baby en een peuter of kleuter dan kan die kleuter heel goed al meehelpen. Zo voelen ze zich betrokken. Je kunt ze ook laten meehelpen met het eten maken of andere klusjes die je normaal alleen doet. Het hoeven niet altijd grootse activiteiten te zijn.

Zo heeft mijn zoontje fysiotherapie en moet hij soms ook thuis oefeningen doen. Ik laat mijn dochter dan ook altijd meedoen, zo geef ik ze beide aandacht en het motiveert mijn zoontje ook nog eens extra.

Een op een aandacht

Daarnaast is het ook slim en belangrijk om je kind ook eens alle aandacht te geven. Dit kun je doen door bijvoorbeeld samen te spelen terwijl het andere kind ligt te slapen. Of door zo eens in de zoveel tijd samen een uitstapje te maken. Het kan echter ook al met iets heel kleins, bijvoorbeeld tijdens bedtijd toch even nog een verhaaltje voor te lezen of extra naar boven te komen voor een knuffel. Onze oudste heeft onze hulp met naar bed gaan niet nodig, maar ze vindt het zo fijn als wij toch even mee naar boven lopen.

Ook hebben zij en ik onze vaste tv avond. Op vrijdagavond komt er vaak een programma die wij beiden leuk vinden. Eerst was dat The Masked Singer en nu Mini Stars. Zij mag dan altijd opblijven en dan kijken we het samen met natuurlijk wat lekkers op tafel. Dit is echt ons momentje.

Tijd verdelen met je partner

Heb je een partner dan kun je ook heel goed je tijd verdelen samen. Wanneer mijn man ochtenddienst heeft dan is hij er in de avonden bij. En kan ik aandacht geven aan ons zoontje en hij aan onze dochter, of andersom. Hetzelfde geldt voor de avonddienst en de ochtenden dat we samen zijn. We hebben ook wel eens dagjes uit gepland, dan ging hij met ons zoontje iets doen en ik met onze dochter.

Wees eerlijk

Heb je al iets oudere kinderen dan kun je ook gewoon eerlijk zijn. Geef aan dat je nog even 10 minuten bezig bent met je ene kind voordat je tijd hebt voor de ander. Wees daarbij zo concreet mogelijk zodat jouw kind weet waar hij of zij aan toe is.