8x denken aan bij eerste verjaardag kind

Al vanaf het moment dat ik de cakesmash bij Linda haar zoontje deed ben ik in mijn hoofd bezig met de verjaardag van ons meisje. Alleen in mijn hoofd hoor, ja oké vooruit ook op Pinterest haha. Maar nog niets concreets verder.

Echter is ons meisje nu alweer 10 maanden oud, wat betekent dat over 2 maanden haar verjaardag is. Dat klinkt nog ver weg, maar 2 maanden is zo om, dat heeft het afgelopen jaar wel bewezen. Ook valt mijn trip naar Berlijn nog in die 2 maanden, plus het feit dat ik de uitnodigingen ruim op tijd wil sturen (mensen zijn zo druk tegenwoordig), dus ik vind het wel veroorloofd dat ik er nu mee bezig ben.

In mijn zoektocht naar allerlei dingen zoals de uitnodigingen, de taart, enzovoort besloot ik dat het wellicht een goed idee was om eens op een rijtje te zetten waar je allemaal aan moet denken bij de eerste verjaardag van je kind.

Bol AlgemeenBol Algemeen

8x denken aan bij eerste verjaardag kind

Je kind voorbereiden op de grote dag.

Een kindje van 1 jaar zal niet snappen wat er eigenlijk die dag aan de hand is. Wel merkt hij extra spanningen en dat er ‘iets’ aan de hand is. Daarom is het goed om je kindje toch, op zijn niveau, een klein beetje voor te bereiden op wat er gaat komen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een aantal dagen ervoor te starten met het voorlezen uit een boekje over jarig zijn. Zo kies ik voor het boekje “de verjaardag van kikker” en zal ik deze een week of 2 voor de grote dag gaan voorlezen, elke dag.

Wie nodig je allemaal uit.

De eerste verjaardag van je (eerste) kindje is misschien wel het meest bijzondere. Het is niet alleen je kindje die jarig is, maar ook jij bent op dat moment een jaar moeder van… Je wilt dit natuurlijk het liefste met iedereen delen. Maar is dat wel zo verstandig? Denk goed na over het aantal mensen dat je uit wilt nodigen en denk daarbij aan je kindje. Hoe zal die de drukte ervaren? Wie is dus echt onmisbaar op zo’n dag? Nodig hen dan sowieso uit.

Dan de uitnodiging zelf.

Er zijn op internet talloze manieren te vinden om de mensen uit te nodigen. Je kunt heel simpel een whatsappje sturen of je maakt een digitale kaart. Maar je kunt ook een echte kaart sturen. Wat je ook kiest, zorg ervoor dat je er op tijd mee begint. Wil je bijvoorbeeld een foto erop? Bedenk dan dat het maken van de foto nogal veel kruim kan kosten.

Wil je een taart op de verjaardag zelf?

Bedenk dan wat voor een taart. Wil je een taart speciaal voor je kindje en dan nog een aparte taart voor de gasten? Ga je de taarten zelf maken of bestel je hem? Moet het een gezonde taart zijn of wil je gewoon zo’n lekker zoete taart? Ook hiervoor geldt: wil je hem bestellen of zelf maken begin dan tijdig aan de voorbereiding.

image
Hoe ga je de boel decoreren?

Wil je een themafeestje, of hang je gewoon wat standaard slingers op? Komt er een verjaardagsstoel, wil je een kroon? Allemaal vragen die mij te boven komen als ik denk aan decoratie. Hier moet je wel aan denken, want je bent niet de eerste die iets in haar hoofd heeft maar die het niet kan vinden in de winkels. Denk trouwens hierbij ook aan je kind. Een overdaad aan decoratie kan iets teveel prikkels brengen.

Tijdsplanning is the key.

Op de dag zelf is het natuurlijk super leuk al die visite maar heb je wel rekening gehouden met de slaapmomenten van je kind? Het is natuurlijk wel jammer wanneer de opa’s en oma’s komen en je kindje slaapt op dat moment. Zorg ook voor rustmomenten voor je kindje. Wil je visite over de dag verspreiden zorg er dan voor dat er ook tijd is voor je kindje om gewoon rustig met de cadeaus te spelen zonder dat er allemaal mensen over de vloer zijn.

Zorg voor hulp.

Natuurlijk heb je het al druk genoeg met koffie schenken, thee zetten, taart snijden enzovoort. Toch is het belangrijk dat je ook echt tijd met je kindje doorbrengt. Vraag een opa of oma of wellicht een vriendin om mee te helpen zodat jij tijd hebt samen met je kindje en je partner. Zou zonde zijn als je achteraf op geen enkele foto staat omdat je continu in de keuken stond.

Cadeau beperking.

Iedereen vindt het natuurlijk geweldig om cadeautjes te geven aan hun kleinkind/neefje/nichtje/vriendinnetje/enzovoort. Maar zo’n kleintje snapt heel dat cadeautjes krijgen niet. Het leukste vinden ze waarschijnlijk het uitpakken zelf en na 4 cadeaus zijn ze daar ook op uitgekeken. Wellicht is het dus een idee om het aantal cadeaus te beperken door een limiet in te stellen. Ook kun je de cadeaus verzamelen en door de dag heen telkens eentje geven zodat het niet ‘saai’ wordt. Wat ook wel eens gedaan wordt is een aantal cadeaus bewaren voor een ander moment op een andere dag.

Uitgelichte afbeelding: TierneyMJ / Shutterstock.com

15 reacties op “8x denken aan bij eerste verjaardag kind

 • Handige tips voor een (eerste) verjaardag. Ben benieuwd naar jouw plannen en ideeën:) heel veel plezier met de voorbereidingen in ieder geval!

  • Nicole (misseagles) zegt:

   Ooh daar had ik helemaal niet aan gedacht! Komt omdat Fay dit al een aantal maanden doen haha…

 • Handig! Sarah is net zo oud als Fay en het gaat inderdaad zooo snel. Kan niet geloven dat ze over 2 maanden een jaar oud is. Ik ga je punten in mijn achterhoofd houden, dank je!

 • Goede tips hoor. Vooral dat van die cadeautjes; laat mensen anders samen iets geven. En zorg voor hulp; iemand die koffie zet en weet hoe het werkt in je keuken. En iemand anders die taart uitdeelt. Kan jij ook lekker bijkletsen met de visite en genieten van je kindje. Zelf ben ik bij grotere groepen ook erg fan van een sweet table waar dan de hapjes en drankjes op uitgestald staan. Hebben ze trek of dorst kunnen ze zelf pakken wat ze willen.

 • bedankt voor de tips…hier nog ruim 4 maanden wachten, maar in gedachten ben ik er nu ook al een beetje mee bezig…ik kan niet wachten…vooral de cake-smash hihi

 • Wat een handige tips zo voor een eerste verjaardag! Altijd zo leuk, verjaardag van kleintjes… Was bij m’n beste vriendinnetje ook op haar dochters eerste verjaardag<3 Zo leuk!

 • Elke verjaardag is leuk en bijzonder, maar vooral de eerste verjaardag! Vergeet niet om veel foto’s te (laten) maken is echt leuk voor later 🙂 x

 • handig lijstje. Ik ben natuurlijk nu hard bezig met alles voor te bereiden en eigenlijk gaat het nog best aardig al zeg ik hetzelf. De uitnodigingen zijn net besteld. Handige tip om voor te lezen over jarig zijn. Ik ga eens kijken of ik daar nog een leuk boekje over vindt, misschien wel van Dikkie Dik want die vindt Zoë altijd erg leuk

Reageren is niet mogelijk.