11x spelletjes met waterballonnen

leuke spelletjes met waterballonnen 11 ideeën

Spelletjes met waterballonnen. In mijn tijd op zowel de PABO als leerkracht heb ik ongelofelijk veel spelletjes bedacht en gezocht voor buitenspeeldag, themadagen, sportdagen, enzovoort. Ik heb dan ook een grote map waarin ik al die dingen opgeslagen heb en vandaag heb ik de zomerspelen eruit gepikt om jullie wat ideetjes te geven voor spelletjes met waterballonnen. Het is eigenlijk vaak heel simpel, je pakt een ander (oer-Hollands) spel en verwisselt 1 voorwerp met de waterballon. Weten wat ik bedoel? Check dan de spelletjes hieronder!

Ook handig: zelfsluitende waterballonnen!

Wat zijn leuke spelletjes met waterballonnen?

Er zijn ontzettend veel leuke spelletjes te bedenken met waterballonnen. De leukste zijn nog de oud Hollandse spelletjes zoals stoelendans en de lepel race waarbij je bepaalde onderdelen vervangt voor een waterballon. Ik noem er kort een aantal op en leg verderop in de blog de spelletjes verder uit.
Waterballonnen lepel race
De billen pop
Waterballonnen honkbal
Hete aardappel
Darten met waterballonnen
Waterballonnen trefbal
Stoelendans
Tikkertje
Schatzoeken
Ouderwetse waterballonnen gevecht
Waterballonnen estafette

Spelletjes met waterballonnen

Aangezien ballonnen niet bepaald milieu vriendelijk zijn is het verstandig om goed na te denken waar je met de waterballonnen laat spelen. Er zijn tegenwoordig apparaten waarmee je 100 waterballonnen tegelijk kunt vullen, maar besef je wel dat dit ook allemaal opgeruimd moet worden. Spelletjes met waterballonnen zijn leuk maar ruim het in ieder geval naderhand wel op. Bij de meeste van de onderstaande waterballonnen spelletjes heb je niet zoveel waterballonnen nodig.

De waterballonnen lepel race

Je kent deze lepel race waarschijnlijk in de klassieke variant met een ei op de lepel. In plaats van een ei op de lepel leg je dit keer een waterballon op de lepel. Het uiteinde van de lepel stop je in de mond en je probeer dan zo snel mogelijk aan de overkant te komen zonder je handen te gebruiken en zonder dat de waterballon kapot valt. Je kunt de race zo uitgebreid maken als je wilt. Met pionnen waaromheen ze moeten slalommen bijvoorbeeld.

Waterballonnen spel: De billen pop

Een estafette race waarbij je aan het einde op een waterballon moet gaan zitten en ervoor moet zorgen dat hij kapot gaat. Pas daarna mag je terug en het stokje doorgeven aan de volgende! Natte broek gegarandeerd.

Waterballonnen honkbal

Speel een variatie op honkbal, maar in plaats van een harde bal, gebruiken spelers waterballonnen als ‘bal’. Plaats emmers met waterballonnen op de honken. De slagman gooit de waterballon de lucht in en slaat deze met een zachte slagbal. Hij moet zo ver mogelijk rennen en punten scoren voordat het verdedigende team de waterballon terugbrengt naar het honk. Punten kunnen worden gescoord op basis van hoeveel honken de slagman bereikt voordat hij wordt uitgeschakeld.

Hete aardappel

Dit spel ken je waarschijnlijk ook wel in een andere variant. Ik heb er een waterballon spelletje van gemaakt. Terwijl de muziek speelt geef je de waterballon aan elkaar door. Houdt hem niet te lang vast want als de muziek stopt en jij hebt de ballon nog in je handen moet je hem boven je hoofd kapot knijpen! Je kunt er ook voor kiezen dat diegene dan af is en wanneer er tijdens het doorgeven een waterballon kapot gaat diegene ook af is.

Darten met waterballonnen

Maak een groot bord zoals een dartbord en plak daar de waterbalonnen op. De kinderen (dit is dus echt voor oudere kinderen) moeten met een dartpijl proberen de ballonnen te raken. Op die manier scoren ze punten!

Waterballonnen trefbal

Speel een traditioneel trefbalspel, maar vervang de zachte ballen door waterballonnen. Verdeel de spelers in twee teams en plaats een scheidsrechter in het midden om het spel te leiden. Spelers moeten proberen elkaar te raken met de waterballonnen om ze uit te schakelen. Als een speler wordt geraakt, moet hij het speelveld verlaten. Het team met de meeste spelers aan het einde van het spel wint.

Stoelendans

In plaats van stoelen gebruik je waterballonnen! Zodra de muziek stopt moet ieder kind op een waterballon zitten. Het kind zonder waterballon is af! (als de ballon kapot gaat vervang je deze gewoon door een andere)

Tikkertje

De tikker heeft de waterballon en kan je tikken door de ballon tegen je kapot te gooien. Blijft de ballon heel dan ben je niet getikt, is hij kapot dan ben jij de volgende tikker!

Schatzoeken

Vul een groot aantal waterballonnen en verstop ze in een afgebakend gebied, zoals een tuin of een park. Verdeel de spelers in twee teams en geef ze een bepaalde tijd om zoveel mogelijk waterballonnen te verzamelen. Ze moeten de ballonnen met zorg behandelen, omdat ze kunnen barsten als ze niet voorzichtig zijn. Het team dat de meeste waterballonnen verzamelt binnen de tijdslimiet, wint.

Waterballonnen gevecht

Het allerleukste blijft misschien wel gewoon het watergevecht. Probeer elkaar te raken, wie het minst nat is die wint!

Waterballonnen estafette

Verdeel de spelers in twee teams. Markeer een startlijn en een keerpunt op een bepaalde afstand. Elk team krijgt een emmer met waterballonnen aan de startlijn. De eerste speler van elk team rent naar het keerpunt, gooit een waterballon in de emmer (zonder hem te breken) en rent terug naar de startlijn om de volgende speler in de rij af te lossen. Het doel is om zo snel mogelijk alle waterballonnen te gebruiken en de estafette te voltooien. Het team dat de meeste hele waterballonnen heeft na een bepaalde tijd, wint.

Het opruimen van de waterballonnen

Heb je trouwens geen zin om naderhand al die puinhoop (want dat geeft het wel zo’n waterballon met al die stukjes) op te ruimen, zorg dan ook voor een prijs voor degene die het meeste heeft opgeruimd! Wedden dat je tuin/straat snel leeg is?

Spelletjes met waterballonnen

Hier vind je nog meer leuke waterspelletjes voor kinderen (en volwassenen).

10 reacties op “11x spelletjes met waterballonnen

Reageren is niet mogelijk.