7 tips waar op te letten bij het kopen van sneakers

sneakers kopen

Ben jij net zo dol op sneakers als ik? Als je naar mijn schoenencollectie kijkt dan zul je zien dat het merendeel uit sneakers bestaat. Dat is natuurlijk omdat ik ze zo fijn vind lopen, maar ook omdat ze onder heel veel verschillende outfits gaan. Je hebt ze in allerlei kleuren, pasvormen en maten en als het gaat om twinnen met mijn kinderen kan dat met sneakers heel makkelijk. Toch is het kopen van nieuwe schoenen niet altijd even makkelijk. Er zijn namelijk wel een paar dingen waar je op moet letten. Anders heb je zo een miskoop in handen. Of ja, aan je voeten.

Sneakers kopen: 7 tips

Doordat ik al vrijwel mijn hele leven op sneakers loop heb ik vrij veel ervaring met het kopen van deze sportieve schoenen. Deze zeven gouden tips neem ik elke keer weer van harte bij de aanschaf van nieuwe sportschoenen.

Schrijf je maat op

Alhoewel je schoenmaat over het algemeen hetzelfde blijft betekent dat niet dat je bij elk merk dezelfde maat schoenen past. De diverse designers werken sowieso met verschillende maatvoering. Zo werken ze bij Nike met halve maten terwijl ze bij Balenciaga met hele maten werken. Daarnaast is de pasvorm van de verschillende merken en zelfs binnen de merken ook telkens anders. Zo heb ik dus sneakers in de maten 37 en 38 in huis.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Omdat het voor elk merk anders is heb ik zelf een lijstje gemaakt met welke maat ik bij welke designer heb. En weet ik van een bepaald merk niet hoe de schoenen vallen dan pas ik ze eerst in de winkel voordat ik ze online bestel.

Pas nieuwe schoenen aan het eind van de dag

Een andere fout die ik wel eens heb gemaakt is schoenen passen aan het begin van de dag. Aan het begin van de dag zijn je voeten namelijk nog totaal niet belast. Terwijl ze aan het einde van de dag meer en meer opgezwollen zijn. Je wilt geen sneakers kopen die aan het eind van de dag knellen. Of je jouw schoenen nu online of in een winkel zelf koopt, trek ze pas aan het eind van de dag aan om te zien hoe ze zitten. En doe dit dan in ieder geval terwijl je staat en/of loopt en blijf vooral niet zitten.

Houd de sale in de gaten

Wanneer ik sneakers koop dan let ik eigenlijk altijd op de dames sale. In mijn eigen ervaring zijn de sneakers die ik wil altijd nog op voorraad. Slechts een enkele keer heb ik misgegrepen. Het fijne van sneakers is dat je deze zowel in de winter als zomer kunt dragen. Dat hoeft dus ook geen reden te zijn om niet te wachten op de sale. Je kunt ze het hele jaar door blijven dragen.

Ga voor kwaliteit

Juist omdat je sneakers zoveel en tijdens alle seizoenen draagt is het belangrijk om ook echt te kijken naar de kwaliteit ervan. Je kunt wel goedkope sneakers dragen maar doordat ze zo lekker zitten heb je vaak niet door dat ze jouw voeten helemaal geen goed doen. Alhoewel het hele sportieve schoenen zijn, is het wel belangrijk dat ze stevig zijn, voor comfort zorgen en flexibel zijn. Let bovendien ook zeker op de ventilatie zodat je minder snel last krijgt van zweetvoeten. Dat is voor mij dan ook de reden dat ik het liefst leren schoenen koop. Dit zijn vaak ook de duurdere schoenen, maar zo weet ik wel zeker dat ik er lang mee doe en mijn voeten er ook blij mee zijn en blijven.

Pas altijd beide schoenen

Mijn rechtervoet is groter dan mijn linkervoet. Ik vond dat erg verrassend maar het blijkt dat bijna niemand voeten heeft die precies even groot zijn. Daarom is het belangrijk om altijd beide schoenen te passen wanneer je nieuwe sneakers koopt. Want zelfs een klein verschil kan op langere termijn voor pijnlijke voeten kopen. Bij twijfel is het overigens verstandig om schoenen te kopen die passen bij je grootste voet. Zit er erg veel verschil in en lukt het je niet met één maat? Dan is een inlegzooltje misschien een idee.

Kies een kleur die bij meerdere outfits past

Ik ben nogal snel geneigd om hele opvallende sneakers te kopen. Met felle kleuren of een panterprint. Maar eigenlijk is dat niet zo handig want daardoor passen ze niet altijd bij al mijn outfits en ook niet in elk seizoen. Zie jij me al lopen met felroze sneakers in de winter? Het kan wel, maar is niet mijn eerste keuze. Daarom probeer ik altijd sneakers te kopen die qua kleur vrijwel bij alles goed passen. Zo heb ik zwarte, beige, witte, grijze en lichtroze sneakers. En natuurlijk ook een paar in een apart kleurtje. Gewoon omdat het kan.

Kijk naar de zool

Een van mijn grootste miskopen was een paar schoenen met een verschrikkelijk gladde zool. Wat bleek nou, tijdens het passen had ik helemaal niet naar de zool gekeken. Ik vond ze mooi, ze pasten, waren ook nog goed geprijsd, dus ik kon ze niet laten liggen. Dat gebeurd mij geen tweede keer want de eerste avond dat ik de schoenen aan had gleed ik in een volle kroeg uit. En dan niet één keer, nee meerdere keren op dezelfde avond. Ik had er gewoon geen grip op. Ik let er dus voortaan altijd op dat er een fatsoenlijk profiel onder zit.

Heb jij nog tips voor het kopen van sneakers?