7 tips om te besparen op je baby uitzetlijst

Ben je voor de eerste keer mama? Dan weet je het misschien nog niet, maar de komende jaren ga je heel veel geld uitgeven aan je kleine spruit, te beginnen met de babyuitzetlijst. Als je deze lange checklist leest, begint je portemonnee al te kreunen. Er zijn toch enkele dingen die je kan doen om te besparen en om het lekker makkelijk te maken, sommen we hier de beste 7 tips op. Geschreven door Evi Maes

1. Tweedehands

Je hoeft niet alles nieuw te kopen, bepaalde spullen kan je perfect tweedehands kopen. Denk maar aan een babybed, dat veel gebruikt wordt, maar bijna altijd zo goed als onbeschadigd is. Of kleertjes, misschien draagt jouw kleintje dan niet altijd de laatste mode, maar hij ziet er hoe dan ook schattig uit! Er zijn nog zoveel andere spullen die je veilig tweedehands kan kopen, zoals een aankleedkussen, een aankleedkussen, een buggy, een Maxi-Cosy, een babyfoon en nog zoveel meer. Is er geen tweedehands winkel bij jou in de buurt? Dan zijn er ook een heleboel online tweedehands winkels, bijvoorbeeld NewStory of Baby-Dump. maar je kan ook natuurlijk zelf naar een winkel bij je in de buurt gaan.

2. Koop geen overbodige spullen

Online kan je een heleboel babyuitzetlijsten vinden, deze staan helaas ook vol overbodige spullen. Je moet al een heleboel noodzakelijke spullen kopen, maar er zijn ook puntjes op de checklist die je makkelijk kan schrappen. Met een makkelijke online zoektocht, vind je onmiddellijk blogposts die hun ervaringen hierover vertellen. Zo vinden veel ouders een babybad overbodig, aangezien je jouw kleintje ook gewoon in de wastafel kan wassen. Een flessenwarmer lijkt voor veel ouders een logische aankoop, maar de eerste maanden tijdens de borstvoeding heb je deze niet nodig en daarna kan je perfect een pannetje met water gebruiken. Koop op voorhand ook niet te veel verzorgingsproducten, laat die smeersels die je misschien ooit zult nodig hebben nog even achterwege.

3. Babybeurzen

Door een bezoekje te brengen aan een babybeurs leer je niet alleen verschillende merken, bedrijven en winkels voor babyspulletjes kennen, maar kan je ook goede prijsjes voor deze producten op de kop tikken. Vaak kan je er ook deelnemen aan workshops, of worden er leuke giveaways gedaan. Het is dus zeker de moeite om een babybeurs te bezoeken! De grootste babybeurs van Nederland is de Negenmaandenbeurs, maar er zijn nog een hele hoop andere. Wacht tot er eentje in jouw buurt is, of maak er een leuke weekenduitstap van!

4. Vraag vrienden en familie

Je kent sowieso wel iemand die al een kindje heeft gehad: een zus, een vriendin, een collega of een nicht. Sommigen verkopen de spulletjes tweedehands, anderen bewaren ze. Het is dus zeker de moeite om eens na te vragen of iemand die jij kent nog een oud babybedje op zolder, een doos vol kleertjes in de kelder of een kast vol baby speelgoed heeft staan. Op deze manier kan je heel wat geld besparen, waarna je zelf ook liefdadig kan zijn en deze spulletjes aan iemand anders kan doorgeven.

5. Luiers vergelijken

‘Een kind kost een huis’, wordt al eens gezegd. Een hap uit dit budget besteed je aan luiers, namelijk zo’n 1500 euro. Dit hangt natuurlijk mede af van welk merk je gebruikt. Iedereen weet dat Pampers de duurste zijn, maar hoe zit het met de rest? De merken vergelijken lijkt een moeilijke taak, maar bij bijvoorbeeld luiergids.nl doen ze dit voor jou. Daarnaast vind je op deze site ook een heleboel aanbiedingen, zo betaal je nooit meer te veel voor een luier.

6. Koopjes op Bol en andere

Bol.com heeft een hele pagina toegewijd aan een babyuitzet lijst. Hierop kan je alles vinden wat je nodig hebt: voor de baby er is, in de verschillende trimesters of voor de babykamer. Op Bol.com kan je ook vaak aanbiedingen vinden en je kan er bij sommige producten zelfs een tweedehands optie vinden. En laten we zeker niet de gratis verzending boven 20 euro vergeten, zodat je jouw spulletjes kosteloos kunt laten leveren. Een andere winkel die vaak koopjes aanbiedt is MamaLoes. Ze hebben winkels in Breda, Eibndhoven, Utrecht, Urk en Goirle, maar je kan ook altijd terecht op de webshop. Het is zeker de moeite waard om de website in het oog te houden voor de beste prijzen.

7. Gratis babypakketten

Als je zwanger bent kan je op verschillende plaatsen een gratis babypakket aanvragen. Deze zitten vol leuke spulletjes die je nodig hebt vlak na de geboorte van jouw kleintje. Zo bevat het pakket van Kruidvat een Baby & Mama tas, Kruidvat NewBorn luiers, Kruidvat Baby 2 in 1 Wasgel, 80 Kruidvat Lotiondoekjes en een stickervel, dat je kan gebruiken in jouw baby’s eerste fotoboek. Maar ook bij Ouders van Nu kan je een doos aanvragen, die je vervolgens ophaalt bij Blokker. Hierin kan je vanalles terugvinden zoals producten en kortingen van onder andere Pampers, Center Parcs en C&A. Daarbovenop krijg je ook nog twee cadeautjes van Blokker. Er zijn nog een andere winkels en organisaties die gratis pakketten aanbieden, bijvoorbeeld Jan Linders, Stichting Babyspullen, PLUS of Jumbo.