Word jij af en toe ook gek van al dat speelgoed in huis? Wil je ‘s avonds uitgeput op de bank zakken, struikel je over de verdwaalde autootjes en blokken. Volg dit 7-stappenplan om voor eens en altijd af te rekenen met die rommel.
Inhoudsopgave
1. Zoek het uit
Verzamel al het speelgoed bij elkaar en schift het: wat mag blijven, wat moet weg? Wees hier niet te voorzichtig in. Speelgoed waar je kinderen al maanden niet naar om hebben gekeken, zullen ze echt niet meer missen. Wil je het mooie speelgoed niet zomaar weggooien? Breng het naar de kringloopwinkel en maak er andere kindjes mee blij!
2. Denk na voordat je koopt
Bij je eerste kind is het best lastig om te weten welk speelgoed bij welke leeftijd past. Langzamerhand kom je erachter wat je kinderen leuk vinden, en neemt de kans op miskopen af. Zie je iets leuks in de winkel? Vraag jezelf eerst af of het iets is dat je kind ook echt leuk zal vinden. Zo verklein je de kans op een verkeerde keuze.
3. Berg het op
Is je oudste bepaald speelgoed ontgroeid, maar is je jongere kind er nog niet aan toe? Berg het speelgoed dan tijdelijk op op zolder en haal het pas weer tevoorschijn als de jongste eraan toe is. Het scheelt een hoop ruimte in de speelgoedkast en een hoop geld, omdat je niet alles weer opnieuw hoeft aan te schaffen.
4. Organiseer het
Als alle speelgoed door elkaar in de kast ligt, is het voor je kids ook lastig om iets terug te vinden. Neem de tijd om de kast netjes op te ruimen en leg het speelgoed soort bij soort. Zo houden jij én je kinderen overzicht.
5. Stop het in een doos
Ook een handige optie: koop een paar grote opbergboxen en vul deze met allerlei soorten speelgoed. Zet de dozen op zolder en laat er een beneden staan. Zijn je kids er zat van? Verruil dan de doos voor een andere van zolder. Zo hebben zij afwisseling en jij minder troep!
6. Laat ze helpen opruimen
Waarom zou jij in je eentje de troep van je kinderen moeten opruimen? Zo gauw ze kunnen spelen, kunnen ze ook helpen opruimen. Natuurlijk kun je niet te veel verwachten van een eenjarige, maar voor het opruimen van blokken in een doos draait die kleine z’n hand niet om:) Plan voor het slapen gaan standaard een kwartiertje opruimtijd in.
7. Houd voet bij stuk
Natuurlijk hebben kinderen niet altijd zin in opruimen. Maar ja, jij ook niet! Wees streng en vertel ze dat al het speelgoed dat op de grond blijft liggen een tijdje achter slot en grendel gaat. Wanneer je dat een paar keer hebt gedaan zullen je kids weten dat het menens is en eieren voor hun geld kiezen: even helpen opruimen!
Dit gastblog is geschreven door Petra van ikenmama.nl.
Marieke zegt:
Goede tips! Ik doe precies hetzelfde 😉
Kreanimo zegt:
Die eerste werkt hier niet. Ik heb een zoontje met een olifant geheugen… hij kan naar speelgoed vragen waar hij een jaar niet naar om heeft gekeken. Bij de meisjes kan het wel…
Voor de rest goede tips….
zebrazonderstrepen zegt:
iedere avond opruimen en geregel wat weggooien, gouden tip 🙂
Sheila zegt:
Oh hier moet mijn zoon ook altijd helpen opruimen. En als hij met iets anders wil spelen, moet hij sowieso eerst helpen opruimen van het speelgoed dat hij laat liggen.
Simone zegt:
Ik laat Mirthe ook helpen met opruimen, maar daar heeft ze niet altijd zin in, haha. Maar dat zal wel vaker voorkomen. Ik weet niet of ze het al zou begrijpen als ik het dan maar achter slot en grendel leg eigenlijk.