7 redenen waarom de peutertijd geweldig is

Vorig jaar plaatste ik een artikel met daarin zeven redenen waarom ik de babytijd mis en kort daarna ook de zeven redenen waarom de dreumestijd zo geweldig is. Maar inmiddels een jaar verder is onze kleine meid geen dreumes meer maar een echte peuter. Met alles wat erbij hoort. Dus zowel de peuterpuberteit, als de vele leuke dingen. En daar gaat de blog van vandaag dan ook over: de 7 redenen waarom de peutertijd geweldig is. Want ondanks dat ik mijn dochter echt wel achter het behang wil plakken af en toe en de frustraties soms van mijn gezicht af druipen is deze tijd gewoon echt heerlijk!

* Overigens wilde ik dit artikel al een paar weken eerder plaatsen maar toen zag ik hem bij Mommyhood al voorbij komen dus verplaatste ik hem.

Fantasie

Ik begin meteen met de grootste reden waarom ik de peutertijd zo geweldig vind. En dat is hun fantasie. In deze fase van hun leven komt de fantasie tot ontwikkeling en ik merk dat dag in dag uit bij Fay. Hoe ze achterin de auto bezig is om samen met haar knuffel koekjes te bakken of wanneer ze thuis wel 100 kopjes thee komt brengen die ze in een onzichtbaar kopje inschenkt. Ik vind het echt geweldig! Ook is het een uitkomst bij veel dingen, want ze wil nog wel eens dingen hebben die ze niet mag, bijvoorbeeld mijn lippenstift of laptop. En in plaats van huilen en de dramaqueen uithangen omdat ze het niet mag gaat ze doen alsof. Ze zegt dan ‘Fay nep (of Fay echt, want die twee draait ze nog wel eens om) doen’ en dan doet ze alsof ze een computer heeft of lippenstift op doet. Heerlijk toch?!!

Bol AlgemeenBol Algemeen

De kleinste dingen waarderen

Ik schreef hier begin dit jaar ook al een column over. De kleinste dingen worden gewaardeerd en ze zijn er zo mega blij mee dat het net lijkt alsof ze de loterij hebben gewonnen. Of ze nu een bloemetje zien die ze mogen plukken of er komt een poes voorbij, alles is leuk. En dan niet gewoon leuk, mega leuk! Echt enorm enthousiast wordt onze dochter van die kleine dingen. Dat is een eigenschap die ze als peuter en kleuter hebben, maar die hoe ouder ze worden steeds meer verdwijnt. Zo jammer. Dat zouden we moeten blijven koesteren.

Knuffelkont

Onze kleine dame is een echte knuffelkont en de peuterknuffels zijn dan ook echt als de beste. Haar armpjes passen precies om mij heen en ze is zich nu ook bewust van wat het is en het gevoel wat het geeft. Ze zegt ook regelmatig ‘knuffelen fijn’ en dan komt ze dus ook weer meteen een dikke pakkerd brengen. De kusjes die ik erbij krijg maken het natuurlijk helemaal af.

Praatjesmaker

Op de peuterleeftijd leren ze steeds meer woorden en apen ze nog meer na dan hiervoor. Zo hoor ik regelmatig de gekste verbasteringen van woorden voorbij komen en maakt ze hele zinnen op de manier waarvan zij denkt dat het goed is. Geweldig om te horen en daar zitten dan ook regelmatig leuke praatjesmakers tussen die ik probeer op te schrijven. Hoe het communiceren tijdens de dreumestijd al stukken beter ging, nu ze peuter is weet ze bijna altijd wel te vertellen wat ze wil. Dat maakt het ook weer een stuk makkelijker!

Zichzelf vermaken

Wat ook super fijn is van de peutertijd is dat peuters zichzelf steeds meer weten te vermaken. Dat komt natuurlijk ook door de ontwikkeling van de fantasie waar ik het eerder al over had. Maar ze kunnen ook veel meer. Dus bepaald speelgoed dat krijgt steeds meer functies en ze weet veel meer hoe ze het kan gebruiken en waarbij. Zo kan ze bijvoorbeeld uren met haar keukentje en haar pop spelen, met haar fantasie gebeurd er steeds meer en gaat het ook nooit vervelen. Heerlijk om te zien en dat geeft mij ook wat meer handen vrij. Al moet ik zeggen, als ik ga poetsen wil ze altijd meehelpen hihi.

IMG_9659

Dansen en zingen

Hoe ze vroeger (hoor mij eens haha) alleen een beetje met de beentjes op en neer ging als er muziek op stond, zo maakt ze nu steeds meer echte dansbewegingen. Ze kan dan ook niet stilstaan of stilzitten wanneer ze muziek hoort. Ook muziek maken is iets wat ze erg leuk vindt dus de keyboard die we een tijd terug op de kofferbakmarkt kochten heeft zijn geld al terug verdient. Het liefst zingt ze er dan ook nog bij. Ze kent steeds meer liedjes en dat terwijl ik eigenlijk zelf thuis amper zing. Gelukkig leert ze dat op de PSZ wel.

Alles is grappig en leuk

Een van de mooiste geluiden die er bestaat is de lach van je eigen kind. En als je die lach dan vrijwel de hele dag hoort dan zwelt je hart op totdat je bang bent dat hij uit je borstkast knapt. Ze vindt namelijk al snel echt iets heel erg leuk en dan komt die lach er weer in vol ornaat uit. Ze vindt vooral zichzelf heel erg leuk en grappig en maakt de gekste sprongetjes en dansjes en ligt dan helemaal dubbel. Ook kietelen en gek doen met papa is echt een favoriete bezigheid en ze giert het uit als ze mama of papa mag kietelen of kan laten schrikken.

Voor de ouders met peuters (of die de peutertijd al hebben gehad) is dit herkenbaar? Wat vind jij het leukste aan de peutertijd?

14 reacties op “7 redenen waarom de peutertijd geweldig is

Reageren is niet mogelijk.