7 redenen waarom de peutertijd geweldig is

IMG_9656

Vorig jaar plaatste ik een artikel met daarin zeven redenen waarom ik de babytijd mis en kort daarna ook de zeven redenen waarom de dreumestijd zo geweldig is. Maar inmiddels een jaar verder is onze kleine meid geen dreumes meer maar een echte peuter. Met alles wat erbij hoort. Dus zowel de peuterpuberteit, als de vele leuke dingen. En daar gaat de blog van vandaag dan ook over: de 7 redenen waarom de peutertijd geweldig is. Want ondanks dat ik mijn dochter echt wel achter het behang wil plakken af en toe en de frustraties soms van mijn gezicht af druipen is deze tijd gewoon echt heerlijk!

* Overigens wilde ik dit artikel al een paar weken eerder plaatsen maar toen zag ik hem bij Mommyhood al voorbij komen dus verplaatste ik hem.

Fantasie

Ik begin meteen met de grootste reden waarom ik de peutertijd zo geweldig vind. En dat is hun fantasie. In deze fase van hun leven komt de fantasie tot ontwikkeling en ik merk dat dag in dag uit bij Fay. Hoe ze achterin de auto bezig is om samen met haar knuffel koekjes te bakken of wanneer ze thuis wel 100 kopjes thee komt brengen die ze in een onzichtbaar kopje inschenkt. Ik vind het echt geweldig! Ook is het een uitkomst bij veel dingen, want ze wil nog wel eens dingen hebben die ze niet mag, bijvoorbeeld mijn lippenstift of laptop. En in plaats van huilen en de dramaqueen uithangen omdat ze het niet mag gaat ze doen alsof. Ze zegt dan ‘Fay nep (of Fay echt, want die twee draait ze nog wel eens om) doen’ en dan doet ze alsof ze een computer heeft of lippenstift op doet. Heerlijk toch?!!

De kleinste dingen waarderen

Ik schreef hier begin dit jaar ook al een column over. De kleinste dingen worden gewaardeerd en ze zijn er zo mega blij mee dat het net lijkt alsof ze de loterij hebben gewonnen. Of ze nu een bloemetje zien die ze mogen plukken of er komt een poes voorbij, alles is leuk. En dan niet gewoon leuk, mega leuk! Echt enorm enthousiast wordt onze dochter van die kleine dingen. Dat is een eigenschap die ze als peuter en kleuter hebben, maar die hoe ouder ze worden steeds meer verdwijnt. Zo jammer. Dat zouden we moeten blijven koesteren.

Knuffelkont

Onze kleine dame is een echte knuffelkont en de peuterknuffels zijn dan ook echt als de beste. Haar armpjes passen precies om mij heen en ze is zich nu ook bewust van wat het is en het gevoel wat het geeft. Ze zegt ook regelmatig ‘knuffelen fijn’ en dan komt ze dus ook weer meteen een dikke pakkerd brengen. De kusjes die ik erbij krijg maken het natuurlijk helemaal af.

Praatjesmaker

Op de peuterleeftijd leren ze steeds meer woorden en apen ze nog meer na dan hiervoor. Zo hoor ik regelmatig de gekste verbasteringen van woorden voorbij komen en maakt ze hele zinnen op de manier waarvan zij denkt dat het goed is. Geweldig om te horen en daar zitten dan ook regelmatig leuke praatjesmakers tussen die ik probeer op te schrijven. Hoe het communiceren tijdens de dreumestijd al stukken beter ging, nu ze peuter is weet ze bijna altijd wel te vertellen wat ze wil. Dat maakt het ook weer een stuk makkelijker!

Zichzelf vermaken

Wat ook super fijn is van de peutertijd is dat peuters zichzelf steeds meer weten te vermaken. Dat komt natuurlijk ook door de ontwikkeling van de fantasie waar ik het eerder al over had. Maar ze kunnen ook veel meer. Dus bepaald speelgoed dat krijgt steeds meer functies en ze weet veel meer hoe ze het kan gebruiken en waarbij. Zo kan ze bijvoorbeeld uren met haar keukentje en haar pop spelen, met haar fantasie gebeurd er steeds meer en gaat het ook nooit vervelen. Heerlijk om te zien en dat geeft mij ook wat meer handen vrij. Al moet ik zeggen, als ik ga poetsen wil ze altijd meehelpen hihi.

IMG_9659

Dansen en zingen

Hoe ze vroeger (hoor mij eens haha) alleen een beetje met de beentjes op en neer ging als er muziek op stond, zo maakt ze nu steeds meer echte dansbewegingen. Ze kan dan ook niet stilstaan of stilzitten wanneer ze muziek hoort. Ook muziek maken is iets wat ze erg leuk vindt dus de keyboard die we een tijd terug op de kofferbakmarkt kochten heeft zijn geld al terug verdient. Het liefst zingt ze er dan ook nog bij. Ze kent steeds meer liedjes en dat terwijl ik eigenlijk zelf thuis amper zing. Gelukkig leert ze dat op de PSZ wel.

Alles is grappig en leuk

Een van de mooiste geluiden die er bestaat is de lach van je eigen kind. En als je die lach dan vrijwel de hele dag hoort dan zwelt je hart op totdat je bang bent dat hij uit je borstkast knapt. Ze vindt namelijk al snel echt iets heel erg leuk en dan komt die lach er weer in vol ornaat uit. Ze vindt vooral zichzelf heel erg leuk en grappig en maakt de gekste sprongetjes en dansjes en ligt dan helemaal dubbel. Ook kietelen en gek doen met papa is echt een favoriete bezigheid en ze giert het uit als ze mama of papa mag kietelen of kan laten schrikken.

Voor de ouders met peuters (of die de peutertijd al hebben gehad) is dit herkenbaar? Wat vind jij het leukste aan de peutertijd?

WhatsApp Image 2021-11-21 at 4.12.06 PM
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Aboneer je op deze blog

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

DIT DELEN:

Deze blog kun je in de volgende categorieën vinden ,
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen
Nicole

Nicole

Nicole is de eigenaresse van de blog Meisje-Eigenwijsje, vrouw van Bart en moeder van een vrolijke dochter genaamd Fay plus kleuter zoontje Milo. Naast schrijven houdt Nicole enorm van leuke uitjes, lezen en series kijken. Ook heeft ze inmiddels, naast deze blog, een tweede bedrijf opgestart waarin ze ondernemers helpt als Instagram juf & inspirator om online zichtbaar te zijn en zo te groeien.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

14 reacties

 1. Simpel, met een snufje liefde op 14 juni 2016 om 06:15

  Ja de peutertijd is een leuke tijd. Geniet ervan, voor je het weet is het over.

 2. Leonie van Mil op 14 juni 2016 om 06:21

  Leuk! Klinkt als een hele gezellige tijd in huis. Ondanks de peuterpuberteit 😉

 3. Channa op 14 juni 2016 om 06:40

  De fantasie is inderdaad zo leuk. Jamie komt ook thuis met verhalen waar ik af en toe wel erg hard om moet lachen. Of ik hoor hen spelen met zijn knuffels waarbij hij ook echt in een andere wereld leeft.

 4. mama van dijk op 14 juni 2016 om 08:39

  ahhh die knuffels. heerlijk

 5. Firma Mama op 14 juni 2016 om 08:49

  Ja de peutertijd is heerlijk, geniet er lekker van voor je het weet zit ze op school. Ik zit in de kleuter en prepuberteit, maar is ook echt leuk! Elke leeftijd heeft z’n charme ;)))

 6. Vlijtig Liesje op 14 juni 2016 om 08:56

  Ik vond ze altijd zo leuk koddig op deze leeftijd : )

 7. Charlotte op 14 juni 2016 om 09:08

  Ik geniet ook zo van deze tijd, zo leuk! En wat een prachtige foto’s heb je erbij gemaakt!

 8. MetMirjam op 14 juni 2016 om 12:26

  Ik vind het ook echt heerlijk! Het is zó gezellig!

 9. Merel op 14 juni 2016 om 13:47

  Vind het ook gezellig nu ons meisje een peuter is/wordt. Ze zingt, ontdekt, kletst wat af en helpt graag. Geniet er echt van!

 10. Elisabeth op 14 juni 2016 om 14:17

  Oh wat heerlijk beschrijf je dat. Ik kan niet wachten tot Jim peuter is. Al is het nu óók heel leuk hoor. Ik wou alleen dat hij nét even wat beter duidelijk kon makelijk wat hij wilde.

 11. Karen op 14 juni 2016 om 18:52

  Ik vind die leeftijd bij kindjes ook altijd fantastisch. Ze zijn dan zo grappig en je kunt ook echt al met ze kletsen en lachen.

 12. Yvonne op 14 juni 2016 om 22:24

  Heerlijke tijd. Ze ontdekken steeds meer en worden echt blij van de kleinste dingen. Mijn zoontje is nu een kleuter en nog net zo enthousiast als toen hij peuter was. Daar geniet ik zo van!

 13. Ineke op 15 juni 2016 om 15:36

  Helemaal herkenbaar. Mijn favoriet de fantasie 🙂

 14. Astrid op 17 juni 2016 om 14:20

  Wat goed, een positief artikel over peuters haha. Ik heb namelijk momenteel een enorme peuterpuber thuis met driftbuien en al en het is goed om dan stil te staan bij de dingen die WEL leuk zijn. Dank je wel daarvoor!

Laat een reactie achter

© 2013 - 2022 Meisje Eigenwijsje