6x gezonde lunchtips

In mijn eigen zoektocht naar een gezonder en bewuster eetpatroon ben ik ook op zoek gegaan naar gezonde, lekkere en vooral makkelijke lunchtips. Ik wil af van het vele brood eten overdag, aangezien ik wil minderen met koolhydraten. Nu vind ik koolhydraten bij het avondeten altijd wel erg lekker aangezien we vooral vaak pasta’s of rijstgerechten eten. Dus dan is het besluit makkelijk gemaakt: tijdens het ontbijt en de lunch minderen met de boterhammen. Maar wat kun je dan eten tijdens de lunch? Ik geef 6 gezonde lunchtips.

Gezonde lunchtips

Iets wat heel makkelijk vooraf te maken is en ook in grote hoeveelheden, is soep. Je kunt soep eten tijdens het avondeten en het restje bewaren voor de volgende dag tijdens de lunch. Maar je kunt ook gewoon tijdens een vrij (half)uurtje een flink pan maken en deze deels invriezen. Zo maakte ik eind vorig jaar een lekkere pompoensoep en afgelopen week broccolisoep.

IMG_8163

Pompoensoep

Ik heb daarvoor een flespompoen gebruikt, een grote winterpeen, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 groentebouillontablet, 2 laurierbladen, gember en kookroom gebruikt. Je kunt ook blokjes pompoen uit de diepvries gebruiken. Net zo makkelijk. Dan heb je wel zeker 1,5 pakje nodig voor een flinke pan. De pompoen, winterpeen en ui snijd je in stukken. De knoflook maak je klein of pureer je. De knoflook en uit glaceer je eerst in een beetje olie, daarna mogen de pompoen en winterpeen erbij. Even kort roerbakken en daarna schenk je een liter water erbij plus het groentebouillontablet erbij. Ook doe je de laurierbladen erin en een stukje verse gember (wanneer je poeder hebt meng je dit pas op het einde erdoorheen). Breng de soep aan de kook met af en toe roeren. Daarna haal je de laurierbladen en gember eruit en pureer je het met een staafmixer of blender.

Broccolisoep

Een hele simpele soep om te maken. Deze heb ik van de allerhande, dus wil je het recept zien ga dan even naar hun site.

Wat ik ook graag maak voor tijdens de lunch zijn salades. Je kan ook hiermee alle kanten uit. Net wat je lekker vindt. Blijf wel variëren! Zelf maak ik zelden salades echt met sla erin. Het zijn dan vaak pastasalades (daarvan komt er nog een recept van online), salades met couscous en/of bulger of gewoon salades waarbij ik geen zin had in sla.

IMG_8498

Bulgersalade

Een lekker voorbeeld van een bulgersalade is de salade die je hierboven ziet staan. Een salade met weinig ingrediënten maar wel met producten die elkaar aanvullen. Zo roosterde ik blokjes pompoen (uit de diepvries), sneed ik een halve avocado in stukjes en deed ik er nog wat overgebleven kip bij van de avond ervoor. De bulger liet ik trouwens trekken in een groentebouillon zodat deze ook wat meer smaak heeft.

IMG_9031

Garnalensalade

Ik ben helemaal weg van garnalen. En nu hebben ze bij de Jumbo regelmatig de tapasbakjes 3 voor €5,- in de aanbieding. Dus ik koop dan 3 bakjes met garnalen in verschillende marinades en die gebruik ik in mijn salades. Dit keer eentje met een knoflookmarinade, daarbij nog komkommer, mais, zongedroogde tomaatjes en zonnebloempitten. Maar mocht je dit niet vullend genoeg vinden kan er natuurlijk ook wat avocado bij, dat vult vaak wel.

Mocht je toch voor brood willen gaan of iets met koolhydraten, maar geen zin in je vaste boterhammen met paté of boterhamworst. Dan heb ik ook nog twee heerlijke alternatieven daarvoor.

Tosti geitenkaas 

Deze tosti maak je met geitenkaas en daarop nog wat tomaat- en komkommerplakjes. Even tussen de gril en klaar is je heerlijke boterham.

IMG_9616

Gezonde wrap

Wat ik zelf ook heel lekker vind zijn gemarineerde rundvleesreepjes (ik marineer het in ketjap manis met ui en knoflook een dag van te voren) met paprika en mais even lekker wokken in een klein pannetje. Daarna de wrap (ik pak altijd de kleintjes hiervoor) besmeren met wat chilisaus of ketchup en de reepjes met groente erin scheppen. Zo heb je een hele lekkere en gezonde maaltijd voor in de middag. Je kunt het natuurlijk ook wat uitgebreider maken en met grote wraps dan is het een avondmaaltijd. Maar houd het voor de lunch bij een kleine wrap.

Eet jij wel eens wat anders dan boterhammen bij de lunch? Zo ja, wat?

22 reacties op “6x gezonde lunchtips

  • Hier vaak iets van een wrap als ik varieer. Maar ben juist op zoek naar meer variatie om mee te nemen naar kantoor, dus ik ga maar eens een salade proberen!

  • Soms een salade of een boterham minder en dan een avocado erbij. Lekker hoor. Of magere kwark met fruit en een beetje kaneelpoeder.

  • Ja heerlijk, salades! Ook vaak met garnalen mmmm. Of ik vul een portobello en zet die in de oven. Of iets met champignons, met omelet ofzo. Je kunt zó veel variëren! Bulgur en couscous gebruik ik trouwens ook vaak voor de lunch…

    • Nicole (Meisje Eigenwijsje) zegt:

      Ja met sla doe ik ook wel eens hoor, maar vergeet het vaak te kopen of ze zijn alweer verlept als ik eraan denk 😛

  • Ziet er heerlijk uit zeg! Maar kom niet aan mijn boterhammen ’s middags, die heb ik gewoon nodig. Soms neem ik wat sla met groenten en maak ik zelf een salade, maar dat is vooral in de zomer. Ik eet niet zo heel veel koolhydraten ’s avonds, wel veel groenten en normaal vlees/vis. Goed bezig hoor!

  • Ik heb een paar jaar geleden een koolhydraatarm dieet gevolgd, en ik vond het heerlijk om bij de lunch een salade te eten. Ik ben ook gek op soep, en een omelet met groenten at ik ook regelmatig.

  • De bulgarsalade was inderdaad heerlijk en die met de garnaaltjes ziet er ook lekker uit. Ik pak nog te vaak een broodje helaas.

  • Ik ben ook dol op soep. Zou het eigenlijk veel vaker ook mee naar mijn werk voor de lunch moeten nemen. Zelfgemaakte soep is echt het lekkerste. Mijn favoriet: geroosterde puntpaprika soep.

  • springrolls ! ik mag weinig tot bijna geen kh omdat mijn lichaam dat niet aan kan dus eet me gek aan vis 🙂
    leuk kom via via insta hier op je site terecht 😉

Reageren is niet mogelijk.