5x wat te doen met amberblokjes

Je ziet ze tegenwoordig steeds meer, zowel online als in de stenen winkels: amberblokjes. Ook ik heb er een aantal van in huis, al een tijdje overigens. Maar wat zijn amberblokjes eigenlijk? En wat doe je met die amberblokjes? In deze blog vertel ik je alles over amberblokjes inclusief waar je ze (onder andere) kunt kopen.

Wat zijn amberblokjes?

Amberblokjes komen oorspronkelijk uit Marokko en andere Oosterse landen. Voor wie daar al eens op vakantie is geweest kent ze waarschijnlijk al want ze worden daar echt al jaren gebruikt. In Nederland waren ze ook al wel verkrijgbaar, maar sinds kort is het een echte trend en zie je ze overal opduiken. Zo heb ik ze zelf al zo’n anderhalf jaar geleden bij Lotus Diffusers besteld. Maar zie ik ze nu ook bij onder andere de Intratuin, de lokale dierenwinkel, enzovoort liggen.

Amberblokjes zijn geurblokjes, zonder alcohol. Het is dus absoluut geen zeep, maar wordt in de Oosterse landen vaak gebruikt als parfumblokje. Ze zijn rechthoekig en worden samengesteld uit versteende hars in combinatie met essentiële oliën.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Hoe gebruik je een amberblokje?

Van origine worden de amberblokjes gebruikt als parfum. Dus dat is ook waar jij ze voor kunt gebruiken. Wrijf met het blokje over je huid en deze geeft een fijne subtiele geur af. Toch worden hier in Nederland de amberblokjes vaak op andere manieren gebruikt.

  • De meest gebruikte manier is door het amberblokje te gebruiken als geurverspreider. Daar hoef je niet zoveel voor te doen, het enige wat je doet is het amberblokje op een schaaltje of in een jute zakje stoppen en deze op een bepaalde plek neer te leggen. Zo hebben wij in beide wc’s een amberblokje liggen, maar ook in de keuken ligt er een amberblokje. Dit omdat daar de honden vaak liggen en dat ruikt niet zo lekker. Het amberblokje zorgt ervoor dat het weer lekker ruikt.
  • Je kunt echter ook een blokje, in een zakje, in de kledingkast leggen of tussen de handdoeken. Op die manier trekt de heerlijke geur ook in die ruimte door de kleding heen. Hoe fijn!
  • Ook kun je wat stukjes van het amberblokje in een geurbrander doen. Of je legt een stukje op een schaaltje op de verwarming die aan staat. Op die manier krijg je een iets intensere verspreiding van de geur in huis.
  • Heb je een muffe stofzuiger of ruikt het gewoon muf in huis dan kun je ook wat stukjes van het amberblokje raspen en deze opzuigen met de stofzuiger. Op die manier verspreid je de geur alsnog door het huis én ruikt je stofzuiger niet meer zo muf.
  • Het is ook leuk (en lekker) om een amberblokje in een jute zakje aan de autospiegel te hangen. Vooral in de herfst en winter is dit een goede manier om ook in de auto de geur te verspreiden. Let echter op bij warmte, want deze geurblokjes smelten dan. In de zomer kun je ze dus beter in een schaaltje of potje stoppen.

Hoe laat je een amberblokje weer ruiken?

Het kan zomaar gebeuren dat je amberblokje niet meer zo goed geurt na verloop van tijd. Gooi je blokje dan niet zomaar weg, want dit is heel simpel op te lossen. Het enige wat je hoeft te doen is een klein beetje van het amberblokje af te schrapen. Hierdoor komt de geur weer vrij en kun je hem gewoon weer gebruiken. Het afgeschraapte gedeelte doe je dan in een geurbrander of zuig je op met de stofzuiger. Zo kun je alles van het geurblokje blijven gebruiken en hoef je niets zomaar weg te gooien. Deze geurblokjes kun je daarom ook ‘eeuwig’ blijven gebruiken totdat ze echt helemaal op zijn.

Waar koop je amberblokjes?

Als je online gaat zoeken naar waar je amberblokjes kunt kopen dan zie je ze bijvoorbeeld ook gewoon bij bol.com. Omdat ik zelf graag de kleine ondernemer en/of lokale ondernemer help koop ik ze het liefst bij de webshop Lotus Diffusers of bij de lokale dierenwinkel. Je kunt ze echter, zoals ik eerder al aangaf, ook bij tuincentra vinden en dus hier bij bol.com.

Photo by micheile dot com on Unsplash