5x waarom sparen soms zo moeilijk is

waarom sparen moeilijk is plus tips

Dat sparen belangrijk is dat weet je misschien wel. Of het nou is voor onverwachte uitgaven zoals een kapotte auto of wasmachine, voor een vakantie of voor je pensioen, het is goed om een buffer te creëren voor de toekomst en moeilijke tijden. Toch worstelen veel mensen met sparen en vinden ze het moeilijk om regelmatig geld opzij te zetten. In deze blog de vijf redenen waarom sparen soms zo moeilijk is en een aantal tips om het toch te doen!

Gebrek aan overzicht

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen moeite hebben met sparen, is een gebrek aan overzicht van inkomsten en uitgaven. Het is essentieel om te begrijpen waar je geld naartoe gaat. Heb je geen overzicht dan is het soms ook moeilijk om in te zien waar en wanneer je wat kunt sparen.

Tip: Het is dus slim om een tijdje bij te houden wat je inkomsten zijn en wat de uitgaves zijn elke maand. Op die manier zie je wellicht een aantal overbodige uitgaven die je kunt verminderen of helemaal vermijden. Het geld wat daarvan overblijf is dan perfect om te sparen.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Onverwachte uitgaven

Een andere reden waarom sparen moeilijk kan zijn, zijn onverwachte uitgaven. Het leven zit vol met verrassingen en soms kunnen er onverwachte kosten opduiken zoals autopech, medische noodgevallen of reparaties aan het huis.

Tip: Wanneer je spaart begin dan eerst met het potje voor onverziene uitgaven, noem het bijvoorbeeld je noodfonds of noodpotje. Het is belangrijk om daar in ieder geval wat voor opzij te hebben staan. Elke euro telt die je al gespaard hebt is er eentje dus haal daar ook echt alleen maar geld uit wanneer de nood aan de man is.

Koopverleidingen

Onze samenlevingen is doordrenkt aan koopverleidingen, denk bijvoorbeeld aan reclames op tv, in bushokjes maar zeker ook op social media. Je wordt continu aangemoedigd om meer te kopen en nieuwere, betere dingen te bezitten. Deze constante verleiding maakt sparen moeilijker omdat mensen vaak hun financiële doelen opofferen om aan hun verlangens te voldoen.

Tip: Bedenk je bij elke uitgave goed of je iets echt nodig hebt of dat het wellicht een impulsieve aankoop is. Door concrete spaardoelen te hebben en deze eventueel te visualiseren kan dit je helpen om weerstand te bieden aan deze verleidingen. Zo hadden wij een reisje naar Disneyland voor ogen en dat heeft ons echt geholpen bij het beperkingen van de koopverleidingen.

Beperkt inkomen en/of hoge kosten van levensonderhoud

Een van de meest voor de hand liggende redenen waarom sparen moeilijk kan zijn, is een beperkt inkomen. Met de stijgende kosten van levensonderhoud, huur en gezondheidszorg kan het voor veel mensen moeilijk zijn om aan het einde van de maand geld over te houden om te sparen.

Tip: Er zijn diverse manieren om te sparen en vooral ook te besparen. Denk aan prijzen vergelijken bij het winkelen, zoeken naar kortingsacties en aanbiedingen en nog veel meer. Hieronder vind je een blog waar meer dan 70 tips staan om te besparen.

Gebrek aan financiële educatie en planning

Een gebrek aan financiële educatie en planning kan sparen bemoeilijken. Veel mensen hebben nooit geleerd hoe ze een budget moeten opstellen, investeringen moeten beheren of spaardoelen moeten stellen. Hierdoor kun je jezelf overweldigd voelen en financiële beslissingen en sparen op de lange baan schuiven.

Tip: Aangezien ze dit soort dingen vaak niet leren op school is het slim om jezelf financieel op te leiden. Bijvoorbeeld door boeken te lezen, online cursussen te volgen of hulp te zoeken bij een financieel adviseur. Met de juiste kennis en planning kun je je financiën beter beheren en een spaarplan opstellen dat bij je levensstijl past.

1 reactie op “5x waarom sparen soms zo moeilijk is

Reageren is niet mogelijk.