5x kerstdecoratie ideeën voor de tafelklem

kerst tafelklem versieren

Al een aantal jaar versieren wij onze tafelklem met diverse kerstdecoratie. En elk jaar ziet het er ook weer anders uit! In deze blog geef ik je een aantal leuke kerstdecoratie ideeën voor de tafelklem.

Aankleden voor het kerstdiner

Elk jaar weer was het mijn bedoeling om een prachtige kersttafel op te dekken en op die manier er nog meer een feestmaal van te maken. Zodat het gourmetten of het kerstdiner nog specialer wordt.

En elk jaar bleef het bij een mooi rood tafelkleed met bijpassende servetten. Ik vind dat jammer omdat ik soms zulke gave dingen voorbij zie komen bij anderen. Terwijl wij al met veel moeite alles überhaupt op tafel krijgen. Hoe zorg je dan ook nog voor prachtige kerstdecoratie op de eettafel? Niet toch?

Bol AlgemeenBol Algemeen

In 2021 had ik me er al bijna bij neergelegd dat we weer een kerstdiner zoals elk jaar zouden hebben. Met een mooi tafelkleed en bijpassende servetten en meer niet. Wat natuurlijk ook echt wel prima is natuurlijk.

Totdat ik op een andere blog iets voorbij zag komen wat ik nog niet kende. De tafelklem. Schijnbaar was de tafelklem in 2020 al dé kersttrend, maar mij is het toen echt compleet voorbij gegaan. In deze blog leg ik je uit wat een tafelklem is en hoe je deze kunt gebruiken om toch prachtige decoratie te hebben tijdens het kerstdiner.

Wat is een tafelklem?

Een tafelklem is eigenlijk een ijzeren frame die je aan beide zijkanten van het tafelblad bevestigd. Wat je dan krijg is een ijzeren stang die boven de gehele lengte van het tafelblad hangt op een afstand van zo’n 90 – 100 centimeter.

De tafelklem kan voor verschillende dingen gebruikt worden. Klem je hem vast aan een tuintafel dan zou je er bijvoorbeeld pindaslingers of vetbollen aan kunnen hangen voor de vogels in de winter. Maar je kunt hem ook versieren met slingers voor tijdens een verjaardagsfeestje.

Lees ook: 5x herfstdecoratie ideeën voor de tafelklem

Kerst decoratie ideeën voor de tafelklem

Er zijn dus heel veel mogelijkheden met de tafelklem (hier), ook tijdens de kerstdagen. Ik kocht de tafelklem om eerlijk te zijn ook echt speciaal voor kerst. Dat ik hem eigenlijk year round kan gebruiken is alleen maar mooi meegenomen. Wat je ermee doet ligt er helemaal aan wat je natuurlijk zelf mooi vindt, maar ik geef je alvast een paar ideeën.

Guirlande

Je kunt er een guirlande omheen draaien samen met wat kleine kerstlampjes. Alleen deze twee dingen geven al een heel gaaf en mooi effect. En ook daarmee kun je variëren want je hebt nu eenmaal verschillende soorten guirlandes en ook diverse lichtsnoeren.

Tafelklem kerst decoratie

Wij kozen bijvoorbeeld voor een volledig groene guirlande maar je hebt ze ook met nep sneeuw erop. Ook kochten wij twee snoeren met witte balvormige lampjes, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor kleine ledlampjes of lampjes in de vorm van een ster.

Kerstlampjes

Wil je liever geen guirlande dan kun je natuurlijk ook van die grote kerstlampjes er strak omheen wikkelen (en eventueel vastzetten met tyraps) en er nog wat leuke kersthangers aan hangen.

kerst tafelklem inspiratie

Geen guirlande, wel groen!

Wil je geen guirlande maar wél groen verwerken in je kerstdecoratie dan kun je natuurlijk ook eucalyptus bladeren gebruiken. Of andere mooie groene bladeren. Deze zijn vaak ook minder zwaar en minder vol.

tafelklem kerst idee

Slingers of kerstballen en hangers

Liever geen lampjes of groen boven de kersttafel dan heb je ook hele leuke slingers die je eraan kunt hangen. Of je hangt er juist alleen maar kerstballen en kersthangers aan. Houd je het helemaal simpel.

Een persoonlijke tafelklem

Mag de tafelklem juist iets heel persoonlijks zijn? Dan is het leuk om samen met het gezin allerlei hangers te maken. Het is echt superleuk om het zelfgemaakte kerstboompje aan de tafelklem te zien hangen tijdens het kerstdiner. Of de zelfgemaakte kerstballen.

Nog meer Kerst tafelklem ideeën

Hieronder nog een aantal foto’s van een tafelklem met kerst decoratie. Puur ter inspiratie!

tafelklem kerst thema
Kerstshow bij Van Cranenbroek
tafelklem kerst
kerst tafelklem ideeën

Wat doe jij ter decoratie tijdens het kerstdiner?