5 tips om je woning inbraakproof te maken

Ga je deze zomer op vakantie of een weekendje weg? Dan wil je het inbrekers natuurlijk niet te makkelijk maken. Daarom delen wij 5 tips voor veilig wonen. Met een paar kleine aanpassingen maak je je woning binnen een mum van tijd inbraakproof.

Tip 1: Installeer een slim alarm

De eerste stap naar zorgeloos wonen is het plaatsen van een intelligent alarmsysteem. Dit is een alarm waar je amper naar hoeft om te kijken. Het draadloze systeem is aangesloten op een virtuele alarmcentrale en schakelt zich automatisch in en uit. Daarnaast is het huisdiervriendelijk en kun je het makkelijk bedienen via een app op je mobiel. Vergeet niet om het alarm regelmatig professioneel te laten updaten. Zo voorkom je storingen, defecten en systeemfouten.

Tip 2: Loop je ramen en deuren na

Meer dan de helft van alle inbraken gebeurt via een van de buitendeuren. Loop daarom ruim voor vertrek het hang- en sluitwerk op alle ramen en deuren na. Plaats een anti-inbraakstrip en brievenbusbeveiliging. Voorzie je buitendeuren ook van veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging, of plaats een cilinder met kerntrekbeveiliging. Tot slot: sluit voor vertrek alle ramen en doe de deur op het nachtslot.

Tip 3: Licht de buren in

Vertel je buren dat je op vakantie gaat en vraag of ze je een handje willen helpen door je huis in de gaten te houden. Vraag bijvoorbeeld of ze regelmatig de brievenbus willen legen en de gordijnen open en dicht willen doen. Zo maakt je woning een bewoonde indruk.

Tip 4: Berg dure spullen op

Waardevolle spullen in het zicht leggen is nooit een goed idee. Denk aan laptops, sieraden, dure apparatuur en contant geld. Dit moedigt gelegenheidscriminelen alleen maar aan om hun slag te slaan. Leg je kostbaarheden in plaats daarvan op een veilige plek waar anderen niet zomaar bij kunnen. Of nog beter: in een brandwerende kluis.

Tip 5: Geen vakantiekiekjes op Facebook

Kondig niet op social media aan dat je een tijdje van huis bent. En plaats ook geen vakantiefoto’s op Facebook, Instagram of andere social media terwijl je nog op vakantie bent. Deel deze pas als je weer terug bent. Criminelen gebruiken ook social media: als ze zien dat je weg bent, kunnen ze makkelijk je adres achterhalen en toeslaan.