Ondanks dat wij twee grote honden in huis hebben liggen er toch twee vloerkleden. Ik geef toe, niet altijd ideaal en we moeten vaak stofzuigen. Maar het oogt wel heel erg warm, vooral in de koudere maanden. Hoe wij onze vloerkleden hebben uitgekozen vertel ik met deze vijf handige tips voor het kiezen van een vloerkleed.
Inhoudsopgave
Vijf handige tips voor vloerkleden
Je wilt wel een vloerkleed in je woonkamer, maar je hebt geen idee hoe of wat. Je ziet een heleboel mooie vloerkleden voorbij komen. Maar hoe kies je nu? En waar moet je naar kijken? Met deze vijf tips heb jij binnenkort ook een vloerkleed in huis.
Bepaal waar het vloerkleed komt te liggen
Als eerste bepaal je waar je het vloerkleed wil neerleggen. In de huiskamer geeft een vloerkleed de ruimte een warme uitstraling. Maar ook onder de eettafel kun je er eentje neerleggen. Bedenk bij het bepalen ook wat voor een functie het vloerkleed gaat krijgen. Wil je koude voeten voorkomen, een knusse uitstraling geven aan de ruimte, geluid dempen of een zachte ondergrond hebben waar de kinderen op kunnen spelen?
Wanneer je dat weet kun je op basis daarvan het materiaal, het design en de grootte bepalen.
Zorg dat hij groot genoeg is
Voor een vloerkleed geldt: hoe groter hoe beter. Zorg er dus voor dat je vloerkleed groot genoeg is. Leg je het kleed onder de eettafel dan moeten ook de stoelen er helemaal op kunnen staan. En in de huiskamer moet het kleed ook weer breder dan de bank zijn.
Hoe weet je nou hoe groot je kleed moet zijn? Plak de ruimte af met schilderstape. Zo kun je het makkelijk opmeten en kun je ook alvast een voorstelling maken van hoe het eruit komt te zien. Ga je liever voor een speels effect dan is een rond kleed weer erg leuk. Deze kun je ook onder de meubels neerzetten, bijvoorbeeld bij een vrijstaande eettafel. Maar is ook leuk voor achter in de kamer voor de kinderen om op te spelen.
Kies de juiste structuur en het materiaal uit
Wat betreft de structuur kun je denken aan hoogpolig, laagpolig, grof of fijn. Welk structuur je kies bepaalt ook welk karakter je wilt uitstralen met het vloerkleed. Laagpolig zorgt vaak voor een netter en strakker geheel terwijl hoogpolig meer een nonchalante uitstraling geeft. Verder is het ook handig om te kijken naar je gezinssamenstelling. Zo hebben wij twee honden en is een hoogpolig kleed dus niet echt het meest handige. Wij hebben dus voor een laagpolig kleed gekozen.
Lees ook: Alles opnieuw inrichten
Qua materiaal is er een onderscheid in twee soorten: natuurlijk materiaal en synthetisch materiaal. Vloerkleden van natuurlijk materiaal ogen vaak erg stoer en vooral ook luxe. Daarom wordt daar veel voor gekozen. Toch hebben deze kleden ook nadelen. Katoen wordt bijvoorbeeld snel vies en sisal of bamboe zijn niet bepaald zacht voor de voeten. Daarom is synthetisch een goed alternatief. De kunststoffen die ervoor gebruikt worden verkleuren nauwelijks en zijn gemakkelijk schoon te maken. Ideaal dus voor in de eettafel of speelkamer.
Bepaal de kleur(en)
Wanneer je de plek, grootte, structuur en materiaal hebt bepaalt komt het leukste gedeelte. Het uitzoeken van de kleur(en). Een vloerkleed is vaak een behoorlijke investering en moet dus een tijdje mee. Je kunt dan het beste kiezen voor een wat tijdloze kleur of in ieder geval een kleur die terugkomt in de woonkamer. Al is het ook leuk om voor een kleurrijke print te gaan in een rustige ruimte.
Probeer het uit
De laatste tip is: probeer het uit. Bij sommige winkels mag je kleden ook meenemen om uit te proberen. Je kunt dan bijvoorbeeld foto’s maken om de kleden te vergelijken met elkaar. Bewaar in ieder geval altijd het bonnetje goed. Mocht het dan tegenvallen kun je hem altijd nog omruilen. En kun je nog wat extra inspiratie gebruiken, zoek dan ook eens op Pinterest. Daar vind je vast wat je wilt..
Heb jij een vloerkleed in huis?
1 reactie op “5 tips voor het kiezen van een vloerkleed*”
Reageren is niet mogelijk.