5 tips voor het verzorgen van je kamerplanten

Veel of weinig water? In de zon of uit de zon? Als plantenliefhebber zul je hier soms je hoofd over breken. Het verzorgen van planten is af en toe een lastig klusje en het is dan ook iedere keer weer een teleurstelling als een plant opeens gaat hangen en het niet redt. Wil je een eindje op weg geholpen worden met het verzorgen van je kamerplanten? Gebruik dan de tips in dit artikel!

Kies de juiste plek

Over het algemeen heeft iedere plant licht nodig; zet de plant dus altijd in een ruimte waar genoeg daglicht binnenkomt. Wel is het zo dat sommige kamerplanten meer licht nodig hebben dan andere kamerplanten. Houd er wel rekening mee dat een plant die vaak in het zonlicht staat sneller zal groeien. Daarnaast zul je de plant af en toe om moeten draaien om er zo voor te zorgen dat de plant in verhouding blijft. Wil je juist een wat donkere hoek opvrolijken met een plant? Gelukkig zijn er ook planten die weinig licht nodig hebben. Je kunt dan bijvoorbeeld gaan voor een varen of een sansevieria.

Voldoende water

Hoeveel water heeft een kamerplant nodig? Het gebeurt vaak dat planten te weinig of juist te veel water krijgen. Natuurlijk hangt het af van de plant in kwestie, maar over het algemeen zit je goed wanneer je je planten één keer per week water geeft. Je hebt ook planten, zoals cactussen en vetplantjes, die langer zonder water kunnen. Heb je een druk bestaan en ben je bang dat je je planten vergeet water te geven? Je kunt tegenwoordig leuke waterdispensers of waterreservoirs kopen die je in de bloempot kunt steken. Op deze manier beschikt de plant altijd over een voorraadje water!

Bol AlgemeenBol Algemeen

Genoeg ruimte

Sommige planten groeien snel en zullen op een gegeven moment niet meer genoeg hebben aan de bloempot waar je ze in gekocht hebt. Houd dus goed in de gaten wanneer je denkt dat de plant toe is aan een grotere pot. Dit is natuurlijk duidelijk zichtbaar wanneer de plant niet meer in verhouding staat tot de pot, maar je kunt het ook herkennen aan dorre blaadjes of wortels die boven de aarde uitkomen. Daarnaast merk je dat de pot te klein wordt als de grond opeens veel sneller droog aanvoelt en je het idee hebt dat de plant plotseling veel meer water nodig heeft.

Houd de bladeren schoon

Net als de meubels in je huis kunnen ook je planten onder een laagje stof komen te staan. Sla tijdens het schoonmaken van je huis de planten dus niet over! Haal af en toe voorzichtig met een zachte doek het stof van de bladeren. De planten ademen door de bladeren dus wanneer er stof op komt te liggen is dit niet bevorderlijk voor de groei. Daarnaast staat het natuurlijk ook niet mooi! Controleer ook of de grond in de bloempot nog schoon is. Soms kan er wat aanslag op komen te staan door het water en ook spinnen vinden het soms prettig om tussen de stengels webben te maken. Extra tip: het kan dan ook geen kwaad om je planten tijdens een kleine regenbui eens lekker buiten neer te zetten!