5 tips om beter te kunnen sparen

Je weet ongetwijfeld wel dat het niet erg voordelig meer is om je geld gewoon op een spaarrekening te zetten. Je krijgt hier meestal een pak minder dan 1% rente op. Wat betekent dat je geld elk jaar aan koopkracht verliest wegens inflatie. In dit artikel geef ik je 5 tips om beter en meer te kunnen sparen. Zodat je toch nog het meeste kunt halen uit je geld.

Spaar tip 1: Beleggen

De eerste tip is meteen een aanrader om niet te sparen! Het is nu eenmaal een feit dat je met het aanleggen van een spaarpotje weinig zal bereiken in je leven. Ja, het is leuk om een mooie som geld te hebben, maar elk jaar wordt die som minder en minder waard. Je kunt er elk jaar minder en minder mee kopen.

Beleggen daarentegen zorgt ervoor dat je je geld voor jou laat werken. Dat je geld verdient door het slim gebruiken van jouw spaargeld. Dat zal vaak heel wat meer moeite kosten dan eenvoudigweg geld op een spaarboekje zetten. Maar deze ene tip is op het vlak van puur geldelijk gewin meer waard dan de volgende 4.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Met intelligent beleggen kun je een rendement van 4% per jaar verwachten. In vele gevallen is dat meer, denk aan indexfondsen (10-11% per jaar), vastgoed (4-6%), cryptocurrency (100%+), enzovoort. Natuurlijk komt hier ook risico bij kijken. Geen enkele vorm van beleggen is veilig. Doorgaans kun je de vuistregel “Hoe hoger het risico, hoe hoger het rendement” aanhouden.

Beleggen kun je op verschillende manieren doen. Er zijn een groot aantal opties waarin je kunt investeren. Dit is allemaal afhankelijk van wie je bent, wat je doelen zijn, je risicotolerantie, enzovoort. Je kan bij je bank gaan voor de meeste vormen van beleggen, maar die rekenen je doorgaans allerlei kosten aan. Een procent hier, een procent daar, en op lange termijn betekent dat een potentieel verlies van 30 tot 60% van je mogelijke totale winst. 

Gelukkig zijn er tegenwoordig andere opties, voornamelijk dan online beleggen bij een lagekostenbroker. Dat doe je vanuit je luie stoel, en is in de meeste gevallen voordeliger dan beleggen bij een bank. Online beleggen voor beginners is niet altijd even makkelijk, dus ik kan je aanraden om op voorhand zeker goed onderzoek te doen naar de mogelijkheden.

Spaar tip 2: Stel een budget op

Als je wilt beginnen sparen, moet je eerst weten waar je aan toe bent. Hoeveel geld komt er binnen, hoeveel gaat er buiten? 

Het is belangrijk dat je een overzicht opstelt zodat je elke uitgave en bron van inkomen nauwkeurig bijhoudt. Na een paar maanden heb je dan een duidelijk beeld waar je geld aan uitgeeft en hoeveel je per maand kunt sparen. Zodra je dat weet, is het gewoon een kwestie van elke maand dat bedrag te sparen. 

Bij een budget komt ook een spaarplan: wat is jouw doel precies met al dat sparen? Gewoon oneindig geld blijven sparen is geen goed idee. Het is slim om een doel op te stellen want dat maakt het volhouden veel waarschijnlijker. Ook zal je blijven sparen als het eens wat minder goed gaan want je hebt een doel voor ogen.

Ik kan je aanraden om eerst te sparen voor een noodfonds: een potje geld dat je alleen gebruikt voor noodgevallen. Spaar tot je die som hebt (een halfjaar tot een jaar kosten is een goed begin). En dan kan je zien wat je met de rest van je spaargeld zal doen.

Spaar tip 3: Geef sparen prioriteit

Een fout die veel mensen begaan is sparen behandelen als een bijzaak. Iets dat ze doen als er toevallig nog wat overblijft van het maandelijkse budget.

Wil je meer sparen, moet je er prioriteit aan geven. En dat betekent dat je bij ontvangen van je loon eerst geld opzij zet om te sparen, en dan pas aan je uitgaven begint te denken met wat ervan overblijft. Het helpt natuurlijk als je een spaarplan hebt en weet waarom je spaart, want dan zal het ongetwijfeld makkelijker zijn om hier prioriteit aan te geven.

Spaar tip 4: Automatisch sparen

Heb je een budget opgesteld, en wil je absoluut sparen, maar lukt het je met de beste wil van de wereld gewoon niet om dit steevast elke maand te doen? Dan is automatisch sparen een goede oplossing voor jou.

Je kan gewoon instellen dat er elke maand automatisch een bepaald bedrag van je rekening gaat, dat dan bijvoorbeeld naar een aparte spaarrekening of op je account bij een online broker wordt gestort. Dat neemt al het werk voor jou uit handen, zo hoef je er niet aan denken en dit zorgt ervoor dat je per definitie sparen prioriteit geeft, want het is het eerste dat er gebeurt met je loon.

Spaar tip 5: Bespaar op alles

Tot slot één van de belangrijkste tips: bespaar op alles wat je maar kan. Een budget opstellen en goed bijhouden waar je geld aan spendeert geeft je al meteen een goede basis om te kijken waar je precies geld kan besparen. Enkele voorbeelden:

  • Ga zoveel mogelijk met de fiets of te voet. Een auto slorpt gewoon geld op, en tenzij je die absoluut nodig hebt, zou ik je zelfs aanraden om die volledig van de hand te doen.
  • Koop geen merkproducten als er kwalitatieve alternatieven bestaan. Voor een merkproduct betaal je doorgaans makkelijk het dubbele van de prijs dan voor een vergelijkbaar alternatief, dat in de meeste gevallen van dezelfde kwaliteit is.
  • Drink kraantjeswater in plaats van flessenwater. Als de kwaliteit van je kraantjeswater goed genoeg is, kan je per jaar makkelijk €1000 besparen door dat te drinken in plaats van flessenwater te kopen. En het is nog eens beter voor het milieu ook!
  • Verhuis naar een goedkopere locatie. Je kan makkelijk je maandelijkse kosten met 20 tot wel 50% verminderen als je naar een ander deel van je stad, een andere stad in het algemeen, of zelfs naar een ander land verhuist. Stel je voor hoeveel extra je zou kunnen sparen als je elke maand de helft van je kosten zou kunnen houden.
  • Vergelijk elektriciteits-, verzekeringen- en internetvoorzieners. Door een eenvoudige online vergelijking te maken tussen de beschikbare voorzieners van maandelijkse kosten kan je in veel gevallen een paar honderd euro per jaar (of zelfs per maand!) extra sparen.

2 reacties op “5 tips om beter te kunnen sparen

Reageren is niet mogelijk.