5 manieren om het schooljaar feestelijk af te sluiten

Het einde van het schooljaar is in zicht en na zo’n bijzonder jaar als het afgelopen jaar is het extra leuk om dit op een feestelijke manier af te sluiten. Zelfs met de maatregelen die er nog zijn kun je dit nog op veel manieren aanpakken. In dit artikel lees je hoe!

Waterpret

Als het mooi weer is kan het fijn zijn om een dagje met de klas naar het water te gaan. Heeft je stad bijvoorbeeld een openluchtzwembad? Dan is het erg leuk om daarnaartoe te gaan. Openluchtzwembaden houden zich wat betreft bezoekersaantallen aan de coronaregels, en ook op het terrein wordt hier rekening mee gehouden. Bedenk dan enkeleactiviteiten of spelletjes die je met je klas kunt doen. Geen openluchtzwembad in de buurt? Dan kun je natuurlijk ook naar een nabijgelegen plas of meer gaan.

Sportdag

Zitten er veel sportieve kinderen in de klas? Dan kan een afsluitende sportdag een leuk idee zijn. Met mooi weer, en met de coronamaatregelen in het achterhoofd, is het dan natuurlijk wel een goed idee om dit buiten te doen. Misschien kun je een deel van een sportpark of voetbalclub in de buurt afhuren en daar de sportdag houden. Zorg bij heel warm weer voor voldoende water en zonnebrandcrème. Ook kun je petjes bedrukken met de naam van de school om zo de kinderen te beschermen tegen de felle zon.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Filmavond in de openlucht

Geïnspireerd door de drive-in bioscoop uit de jaren vijftig kun je een afsluitende filmavond in de openlucht organiseren voor de klas. Regel dan een groot scherm waar je de film(s) op kunt afspelen. Zorg er dan natuurlijk wel voor dat er genoeg ruimte tussen de stoeltjes zit. Om te voorkomen dat de film niet in de smaak valt kun je vooraf verzoekjes laten indienen door de leerlingen en hier een keuze uit maken. Vergeet je de chips en frisdrank niet?

Lees ook: Goed voorbereid naar school

Speurtocht

Het bestaat al jaren, maar het blijft leuk: de speurtocht. Organiseer zo’n tocht op de laatste dag van het schooljaar en het leukste is om dan een wedstrijdelement toe te voegen. Kies wel voor een veilige route. Dan kun je wel begeleiders inzetten, maar de leerlingen ook de kans geven om bijvoorbeeld in tweetallen op avontuur te gaan. Bang voor slecht weer? Paraplu bedrukken is dan een goed idee, en met deze herkenbare paraplu’s raak je de leerlingen ook niet zo snel uit het oog.

Digitale escape room

In het geval de versoepelingen nog niet zo ver zijn dat er een echte groepsactiviteit gepland kan worden kun je er als school voor kiezen om het schooljaar online af te sluiten. Niet getreurd; dit kan ook op een feestelijke manier. Organiseer in dat geval een digitale escape room. De leerlingen moeten dan in teams door middel van puzzels en raadsels op te lossen de digitale escape room zien te verlaten. Ook dan kun je ze een prijs laten winnen zodat ze extra gedreven zijn om het op te lossen. Op internet vind je verschillende deskundig opgezette escape rooms.

Have fun!