5 leuke manieren om pakjesavond te vieren

Pakjesavond, één van de leukste dagen rondom Sinterklaas. Niet alleen om de cadeautjes, maar vooral om de snoetjes van de kinderen die vol verwachting uitkijken naar wat er dit keer weer voor bijzonders gebeurd. Tot nu toe hebben we elk jaar wel weer een andere manier gevonden om pakjesavond te vieren. En dat maakt het voor ons als ouders ook extra leuk.

Alhoewel er dus echt vele manieren zijn om pakjesavond te vieren, licht ik in deze blog vijf leuke manieren om pakjesavond te vieren eruit.

Pakjesavond vieren: Sinterklaas komt op bezoek

Een van de leukste manieren om pakjesavond te vieren is misschien wel het uitnodigen van Sinterklaas en Piet bij jou thuis. Een Sinterklaas bezoek is in mijn ogen vooral aan te raden voor kinderen tussen de 4 en 8 jaar. Zijn ze jonger dan kan het wellicht nog wel heel erg spannend zijn. Maar dat ligt sowieso aan het kind zelf. Dat weet jij als ouder het beste. Boven de acht jaar is de kans groot dat ze het grote geheim van Sinterklaas al kennen.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Wij lieten twee raampieten komen tijdens de corona tijd, onze kinderen waren toen 6 en 3 jaar en dit was echt geweldig. Pepernoten werden door het raam naar binnen gegooid, ze deden boter kaas en eieren met de kinderen middels raamstiften… Ze hadden echt de grootste lol. Nu twee jaar later hebben ze het er nog over. Toen de kinderen 4 en 7 waren kwam Sinterklaas zelf samen met twee Pieten bij ons in huis. Dat was heel spannend, maar ook echt heel erg leuk…!

Mocht je de goedheiligman en zijn Pieten uitnodigen voor een bezoekje, dan is het wel zo leuk om het huis extra te versieren. Door bijvoorbeeld Sinterklaas slingers op te hangen, maar ook vlaggetjes en een leuk deurbord met ‘welkom Sint & Piet’.

Een Video van Sint tijdens pakjesavond

Al vanaf 2015 ken ik ‘Video van Sint‘. Dat is een videoboodschap van Sinterklaas die helemaal gepersonaliseerd wordt op de gegevens en foto’s die jij aanlevert. Al vanaf dat onze dochter bijna 2 was hebben wij deze Video van Sinterklaas al bekeken en elk jaar weer is het een succes. Het ene jaar kijken we hem met meerdere familieleden en vertelt de Sint waar de pakjes verstopt zijn. Het andere jaar is het meer ’tijdvulling’ en is het een kwartier lang genieten van een gepersonaliseerde Video van Sint. Wij vinden dit echt een aanrader en een leuke manier om pakjesavond te vieren.

Een Sinterklaas speurtocht

Pakjesavond is voor veel kinderen een spannende avond. Dus zodra de cadeaus binnen zijn is het uitpakken binnen enkele minuten klaar en is het ‘gezellige avondje’ alweer afgelopen. Door een heuse speurtocht te organiseren waarbij je bijvoorbeeld een voor een de pakjes laat vinden maak je er een onvergetelijk avontuur van. Plus het duurt wel even voordat alle pakjes zijn gevonden en uitgepakt. Zo maak je er een echt feest van.

Je kunt helemaal zelf een speurtocht bedenken. Door bijvoorbeeld te starten met een gedicht van de Sint waar een aanwijzing in zit naar het eerste cadeautje. Op die plek ligt dan ook weer een aanwijzing met bijvoorbeeld een opdracht of rebus waarbij de oplossing de volgende locatie is. Ben je zelf niet zo creatief of heb je geen zin om zelf iets te bedenken? Op de website van mamaliefde vind je een gratis voorbeeld van een Sinterklaas speurtocht. Wil je het wat professioneler aanpakken dan raad ik de Pakjesavond speurtocht van Eliza-Jo aan. Met de code ‘nicole20’ krijg je ook nog eens 20% korting.

Spelletjes tijdens Pakjesavond

Heb je geen zin in een hele speurtocht door het huis maar vind je het wel leuk om spelletjes te spelen tijdens Pakjesavond? Dan heb ik nog wel een paar leuke ideetjes voor je.

Hier in huis is iedereen dol op spelletjes, vooruit ik wat minder maar ik geniet als zij genieten. Daarom is een spelletjesavond tijdens Pakjesavond de ideale avond voor mijn gezin. Je kunt dan gewoon kiezen voor de spelletjes die je in huis hebt. Hier is Keer op Keer favoriet, maar ook Rummikub en Wie ben ik? vinden ze geweldig. Je kunt er ook voor kiezen om juist een nieuw spel te kopen. En deze als eerste uit te laten pakken. Denk bijvoorbeeld aan Ticket to Ride. Die staat hier echt bovenaan op het verlanglijstje, maar ook Stratego, al kun je die laatste maar met zijn tweetjes spelen.

Wil je echte Sinterklaas spelletjes spelen dan kan dat natuurlijk ook! Je kunt allerlei leuke dingen bedenken met bijvoorbeeld pepernoten. Volgmama heeft een zestal leuke spelletjes op haar site staan die leuk zijn voor zowel thuis als in de klas. Ook heb je een heel tof Sinterklaas 4 in 1 spellenbox. Hier zitten dus vier spelletjes in. Elke keer als er iemand een spelletje win kun je dan een cadeautje uit laten pakken. Superleuk toch?!

Pakjesavond met oudere kinderen: Surprise!

Zijn je kinderen al wat ouder en/of geloven ze niet meer? Dan is het ook leuk om door middel van het maken van een surprise alsnog pakjesavond te vieren. Vaak draaien dit soort avonden niet alleen om de pakjes maar vooral om de gezelligheid en ‘iets doen voor een ander’. En daar past het maken van een surprise voor een ander inclusief cadeautje en eventueel een gedicht perfect bij. Wij zijn zelf nog niet zo ver aangezien ze nog beide geloven. Ook op school maken ze nog geen surprises. Dat gebeurd hier pas vanaf groep 6 en zo ver is het nog niet. Maar ik vond op de site van De Mama Gids een mooi overzicht met maar liefst 95 originele ideeën voor een surprise.

Hoe vieren jullie Pakjesavond?

1 reactie op “5 leuke manieren om pakjesavond te vieren

Reageren is niet mogelijk.