5 dingen die ik elke dag met mijn peuter doe

IMG_0014

Ik hou van mijn peuter. Natuurlijk zijn er momenten dat ik haar het liefst achter het behang plak omdat ze typisch peutergedrag laat zien, maar die momenten vergeet je snel. Vooral wanneer de peuter in kwestie spontaan naar je toe komt, je over je wang aait en zegt “mama lief!”. Dat soort geweldige momentjes beleef ik heel vaak en ik geniet dan ook met volle teugen van deze nieuwe fase. Omdat ik in de ziektewet zit heb ik het privilege om er elke dag voor mijn peuter te zijn. En er zijn gewoon bepaalde dingen die ik eigenlijk elke dag met haar doe (naast de verzorgingstaken). 

De 5 dingen die ik elke dag met mijn peuter doe

1. De deur uit

Sinds kort heb ik echt een nieuwe regel voor mezelf opgesteld en dat is dat ik elke dag de deur uit ga met mijn dochter. Al is het maar om een kleine boodschap te doen in de buurtwinkel, of om naar de bibliotheek voor een nieuw boekje. Zolang we maar even uit de standaard omgeving weg zijn. Wanneer het regent dan ga ik meestal met de auto ergens heen (of we moeten lekker gaan plassen stampen!). En is het droog dan maak ik vaak een rondje door het dorp en komen we meestal ook wel bij de speeltuin uit.

brandevoortse hoeve peuter

Een uitje naar de Brandevoortse Hoeve is ook altijd erg fijn wanneer het regent..

2. Samen lezen

Dat wij een boekenwurm hebben was ons al vrij snel bekend. Al van jongs af aan is Fay geïnteresseerd in boekjes en nu ze ook ‘zelf kan lezen’ wordt het alleen maar leuker. Regelmatig pakken we samen een boekje en de ene keer vertel ik, de andere keer Fay (op haar manier natuurlijk).

3. Doen alsof

Deze peuterfase is vooral ook zo leuk omdat de kleine meid steeds meer ‘doet alsof’. Haar fantasie wordt met de dag groter en de stukjes die we dan nadoen zijn hilarisch. Zo heb je al kunnen lezen dat Fay het enorm leuk vindt om koffie en taart te maken voor me. Maar haar fantasie rijkt veel verder. Soms wil ze mij verkleden, dan ben ik een prinses en moet ik dansen of moeten mijn haren gedaan worden. Schitterend vind ik dat.

4. Poetsen/opruimen

Klinkt heel fout, maar dit is echt een momentje wat ik inplan. Fay vindt het geweldig om te helpen dus dan maken we samen een sopje of ik pak de bezem en stofzuiger en dan maken we samen schoon. “Samen” is dan ook het favoriete woord van Fay op dit moment.

5. Crea-bea

Verder probeer ik elke dag iets creatiefs te maken/doen met mijn peuter. Dat kan heel simpel gewoon met stiften en een tekenvel zijn. Of ik pak de stickers erbij en dan gaat ze stickers plakken. Maar het kan ook zijn dat we samen iets gaan bakken, of een kasteel bouwen met duplo. Je kunt natuurlijk ook denken aan spelen met play-doh, daar kun je ook allerlei creatieve dingen van maken. Of je gaat verven, vouwen, scheuren, plakken, enzovoort.

IMG_9738

Heel soms gebeurd het wel eens dat ik 1 van de bovenstaande dingen niet doe. Bijvoorbeeld als ze een dagje bij haar oma is, dan valt het poetsen en het crea-bea gedeelte wel eens weg. Maar lezen doen we ELKE dag, al is het maar voor het slapengaan. Net als het doen alsof, dat hoeft niet altijd uren te duren. Even 5 minuten meegaan in haar spel, dat kan soms al genoeg zijn.

Welke dingen doe jij elke dag met je kinderen?

WhatsApp Image 2021-11-21 at 4.12.06 PM
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Aboneer je op deze blog

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

DIT DELEN:

Deze blog kun je in de volgende categorieën vinden ,
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen
Nicole

Nicole

Nicole is de eigenaresse van de blog Meisje-Eigenwijsje, vrouw van Bart en moeder van een vrolijke dochter genaamd Fay plus kleuter zoontje Milo. Naast schrijven houdt Nicole enorm van leuke uitjes, lezen en series kijken. Ook heeft ze inmiddels, naast deze blog, een tweede bedrijf opgestart waarin ze ondernemers helpt als Instagram juf & inspirator om online zichtbaar te zijn en zo te groeien.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

22 reacties

 1. Nicole op 9 februari 2016 om 06:32

  Wat goed dat je elke dag naar buiten gaat! Heel goed!

 2. demallemolenmoeder op 9 februari 2016 om 06:51

  Wat goed zeg! Ik probeer elke dag naar buiten te gaan mits wij niet ziek zijn of het regent. Voor het slapengaan lees ik een verhaaltje voor. Ook geef ik haar de ruimte om zelf te spelen. Ik kan niet wachten tot wij echt kunnen knutselen.

  • Nicole (Meisje Eigenwijsje) op 10 februari 2016 om 08:10

   Als we ziek zijn blijven we ook binnen. Wanneer het regent hoeft dat ons niet tegen te houden. Het gaat me niet perse om het buiten zijn, maar wel buitenshuis. Dus ergens in een bieb of speelschuur kan ook.

 3. Simpel, met een snufje liefde op 9 februari 2016 om 07:05

  Goed dat je dat elke dag ( probeert) te doen. Ik had mezelf voorgenomen elke dag een stukje te gaan lopen. Wilde ik gisteren gaan lopen kwam er een hoosbui, plan dus maar niet doorgegaan. Verder probeer ik ze elke dag te laten lezen. Soms met mij en soms alleen.

  • Nicole (Meisje Eigenwijsje) op 10 februari 2016 om 08:12

   Ja het zal wel veranderen als mijn kleine meid groter wordt en niet meer zo zeer voorgelezen wil worden. Maar hoop dat dit moment nog lang kan blijven..

   • haia op 10 februari 2016 om 12:20

    Denk dat kinderen graag lang voor gelezen worden. Mijn oudste is zeven en het is een zware straf als er’s avonds niet word voor gelezen. Hij leest ook graag alleen.

 4. Charlotte op 9 februari 2016 om 08:42

  Ik probeer ook om elke dag even naar buiten te gaan. Opruimen doen we altijd na het eten en voorlezen voor het slapen gaan. En verder knuffelen we natuurlijk ook elke dag! 😉

  • Nicole (Meisje Eigenwijsje) op 10 februari 2016 om 08:12

   Ja knuffelen en kussen hoort eigenlijk ook in het rijtje!

 5. Vlijtig Liesje op 9 februari 2016 om 09:10

  Fascinerend dat je schrijft dat het ‘heel fout’ klinkt dat je poetsen en schoonmaken inplant!

  Waarom vind je dat dit ‘heel fout’ klinkt? Ik ben helemaal benieuwd!

  • Nicole (Meisje Eigenwijsje) op 9 februari 2016 om 09:13

   Ik vind het fout klinken dat ik poetsen met mijn peuter inplan. En waarom, ja dat is gewoon een gevoel.

 6. Malou op 9 februari 2016 om 10:12

  Ik probeer ook iedere dag even weg te gaan met Nomi, maar de laatste tijd zijn er ook wel eens dagen waarop we de hele dag thuis zijn..

  • Nicole (Meisje Eigenwijsje) op 10 februari 2016 om 08:13

   Ja die dagen heb ik echt enorm veel gehad. Nu mag ik van mezelf geen excuses meer hebben, al is het 5 min om even een broodje te halen. Is voor haar goed, maar voor mezelf ook! (of we moeten ziek zijn)

 7. Marjolein op 9 februari 2016 om 10:24

  Leuk om te lezen. Eigenlijk probeer ik het ook zo in te plannen. Het poetsen doe ik dan weer niet maar dat komt omdat ik 4 dagen op kantoor werk. De dagen dat ik vrij ben ga ik dan niet poetsen met de kids 🙂 Naar buiten gaan is een must, heerlijk!

  • Nicole (Meisje Eigenwijsje) op 10 februari 2016 om 08:14

   Nee dat snap ik dat je dan niet met de kids gaat poetsen haha. Dit is ook alleen maar omdat ik thuis ben hele dagen 🙂

 8. Lilian op 9 februari 2016 om 12:06

  Leuk! Ik doe het eigenlijk ook allemaal elke dag, al doe ik het niet zo bewust. Alleen dat poetsen schiet er nog wel eens bij in als ze naar school gaan 😉

  • Nicole (Meisje Eigenwijsje) op 10 februari 2016 om 08:14

   De meeste dingen doe ik ook niet bewust, maar zit gewoon in ons systeem. Alleen de deur uit gaan doe ik vaak wel bewust 🙂

 9. Bregje op 9 februari 2016 om 13:15

  Lekker, elke dag naar buiten! Lukt mij nog niet altijd 🙁
  Ik heb ook elke dag wel een speel- of leesmomentje met de kleine man en meehelpen vindt hij ook geweldig, reuze handig hahaha!

  • Nicole (Meisje Eigenwijsje) op 10 februari 2016 om 08:14

   Ja fijn he! Al werkt ze me steeds vaker tegen haha. Maar komt goed 😉

 10. Mona - Vandaagismooi.nl op 9 februari 2016 om 13:37

  Leuke dingen! Ik zit nu ook meer thuis zo in de vakantie dus krijg hier wel wat goede inspiratie van. En hoezo fout van het opruimen? Ik was gisteren heerlijk aan het stofzuigen en mijn peuter ‘deed alsof’ ze mee hielp. O wee als ik de stofzuiger wilde opruimen, ze had er veel te veel schik mee haha!

 11. Sanja op 9 februari 2016 om 23:37

  Leuke dingen! Ik probeer ook dagelijks naar buiten te gaan met Luka. Ik merk gewoon dat hij dat nodig heeft en vind het zelf ook erg leuk om met hem op stap te zijn. Oh trouwens kleuren en met Duplo bouwen zijn hier ook een aantal van de grote favorieten!

  • Nicole (Meisje Eigenwijsje) op 10 februari 2016 om 08:15

   Leuk om te horen 🙂

 12. Simone op 10 februari 2016 om 22:14

  Wat schattig dat ‘samen’ haar favoriete woordje is: Lief!

Laat een reactie achter

© 2013 - 2022 Meisje Eigenwijsje