5 dingen die ik elke dag met mijn peuter doe

Ik hou van mijn peuter. Natuurlijk zijn er momenten dat ik haar het liefst achter het behang plak omdat ze typisch peutergedrag laat zien, maar die momenten vergeet je snel. Vooral wanneer de peuter in kwestie spontaan naar je toe komt, je over je wang aait en zegt “mama lief!”. Dat soort geweldige momentjes beleef ik heel vaak en ik geniet dan ook met volle teugen van deze nieuwe fase. Omdat ik in de ziektewet zit heb ik het privilege om er elke dag voor mijn peuter te zijn. En er zijn gewoon bepaalde dingen die ik eigenlijk elke dag met haar doe (naast de verzorgingstaken). 

De 5 dingen die ik elke dag met mijn peuter doe

1. De deur uit

Sinds kort heb ik echt een nieuwe regel voor mezelf opgesteld en dat is dat ik elke dag de deur uit ga met mijn dochter. Al is het maar om een kleine boodschap te doen in de buurtwinkel, of om naar de bibliotheek voor een nieuw boekje. Zolang we maar even uit de standaard omgeving weg zijn. Wanneer het regent dan ga ik meestal met de auto ergens heen (of we moeten lekker gaan plassen stampen!). En is het droog dan maak ik vaak een rondje door het dorp en komen we meestal ook wel bij de speeltuin uit.

brandevoortse hoeve peuter
Een uitje naar de Brandevoortse Hoeve is ook altijd erg fijn wanneer het regent..

2. Samen lezen

Dat wij een boekenwurm hebben was ons al vrij snel bekend. Al van jongs af aan is Fay geïnteresseerd in boekjes en nu ze ook ‘zelf kan lezen’ wordt het alleen maar leuker. Regelmatig pakken we samen een boekje en de ene keer vertel ik, de andere keer Fay (op haar manier natuurlijk).

3. Doen alsof

Deze peuterfase is vooral ook zo leuk omdat de kleine meid steeds meer ‘doet alsof’. Haar fantasie wordt met de dag groter en de stukjes die we dan nadoen zijn hilarisch. Zo heb je al kunnen lezen dat Fay het enorm leuk vindt om koffie en taart te maken voor me. Maar haar fantasie rijkt veel verder. Soms wil ze mij verkleden, dan ben ik een prinses en moet ik dansen of moeten mijn haren gedaan worden. Schitterend vind ik dat.

4. Poetsen/opruimen

Klinkt heel fout, maar dit is echt een momentje wat ik inplan. Fay vindt het geweldig om te helpen dus dan maken we samen een sopje of ik pak de bezem en stofzuiger en dan maken we samen schoon. “Samen” is dan ook het favoriete woord van Fay op dit moment.

5. Crea-bea

Verder probeer ik elke dag iets creatiefs te maken/doen met mijn peuter. Dat kan heel simpel gewoon met stiften en een tekenvel zijn. Of ik pak de stickers erbij en dan gaat ze stickers plakken. Maar het kan ook zijn dat we samen iets gaan bakken, of een kasteel bouwen met duplo. Je kunt natuurlijk ook denken aan spelen met play-doh, daar kun je ook allerlei creatieve dingen van maken. Of je gaat verven, vouwen, scheuren, plakken, enzovoort.

IMG_9738

Heel soms gebeurd het wel eens dat ik 1 van de bovenstaande dingen niet doe. Bijvoorbeeld als ze een dagje bij haar oma is, dan valt het poetsen en het crea-bea gedeelte wel eens weg. Maar lezen doen we ELKE dag, al is het maar voor het slapengaan. Net als het doen alsof, dat hoeft niet altijd uren te duren. Even 5 minuten meegaan in haar spel, dat kan soms al genoeg zijn.

Welke dingen doe jij elke dag met je kinderen?

22 reacties op “5 dingen die ik elke dag met mijn peuter doe

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *