De 5 beste tips voor voldoende selfcare in de herfst

Selfcare. Na een echte warme zomer staat de herfst alweer voor de deur. De herfst, een prachtig seizoen vol kleuren, regenbuien, windstoten en natuurlijk ook snotneuzen. Want helaas staat de herfst ook bekent als het seizoen van de ‘R’ in de maand. Na de afgelopen tijd weet je vast dat in de herfst virussen en bacteriën dol zijn op de dalende temperaturen en de vochtigere omgevingen die ontstaat. Allemaal redenen om goed voor jezelf te zorgen in de herfst. Niet alleen om je weerstand te verhogen maar ook om je humeur op een hoog niveau te houden. Want doordat de dagen in de herfst in een rap tempo korter worden ligt somberheid ook op de loer.

Waarom is je weerstand lager in de herfst?

De grap is dat je weerstand in de herfst niet standaard slechter is dan in de lente of de zomer. Nee, echt niet. Het is alleen lastiger om in deze maanden je weerstand hoog genoeg te houden. Hoe komt dat dan? Eigenlijk is dat vrij simpel. Doordat je met goed weer en hogere temperaturen meer buiten bent en de ramen en deuren van je huis vaker open hebt. Hierdoor ventileer je meer. Bacteriën en virussen krijgen hierdoor minder kans om zich te vermenigvuldigen. Daarnaast houden veel van deze ziekteverwekkers van een vochtig klimaat, dit heb je in de zomermaanden ook veel minder. Door in de herfst juist extra aan je weerstand te werken kun je je lichaam helpen zichzelf optimaal te beschermen tegen die vervelende bacteriën en virussen die griep, verkoudheid vermijden en andere typische griepverschijnselen veroorzaken.

Tip 1: Ga lekker naar buiten

De allerbeste tip is om jezelf niet teveel binnen op te sluiten. Lekker naar buiten gaan is goed voor je immuunsysteem en je mindset. De natuur wordt prachtig in de herfst en tegen de regen kun je simpelweg een paraplu meenemen. Herfstbladeren in alle kleuren, paddenstoelen en kastanjes, allemaal natuurverschijnselen die je maar een paar maanden per jaar kunt zien. Zonde om dit te missen. Dus laarzen aan, paraplu mee en lekker de bossen in. Gegarandeerd dat de kinderen dit ook leuk vinden. Wist je trouwens dat wandelen sowieso bijdraagt aan een goede hersengezondheid?

Tip 2: Ben lief voor jezelf

Een goed boek lezen, een warm bad, lekker even met een dekentje op de bank Netflixen. Heerlijk toch? Waarom zou je het eigenlijk niet doen? Waarheid is dat veel vrouwen zichzelf geen tijd gunnen om lief te zijn voor zichzelf. Je moet tenslotte de hele dag zorgen. Zorgen voor de kinderen, zorgen op voor je werk en misschien ook wel zorgen voor je ouders of andere mensen. Maar wanneer zorg je voor jezelf? Het is niet egoïstisch om af en toe lekker de tijd te nemen voor jezelf. Dit kan thuis maar je kunt ook lekker even naar de kapper of de schoonheidsspecialiste. Niemand vind het erg als jij gewoon eens aan jezelf denkt. Want weet je, je kunt anderen niet geven wat je zelf niet hebt. Dat kan niet met geld, maar ook niet met liefde en aandacht.

Tip 3: Verminder je stresslevel

Stress is de sluipmoordenaar van deze tijd. Niet alleen lichamelijk maar vooral geestelijk kan stress een hoop schade aanrichten. Niet dingen die je gelijk merkt, maar als je regelmatig stress hebt kan dit jouw weerstand flink beïnvloeden. Stress zorg ervoor dat je in een soort van vluchtstand terecht komt. Door stress sta je continu op scherp. Dit heeft invloed op alle systemen in je lichaam. Van je voedselvertering tot je slaapsysteem. Onder invloed van stress gaan deze systemen allemaal in de war. Door te zorgen dat je stresslevel laag blijft help je jouw lichaam om optimaal te functioneren. Hoe minder stress hoe beter dit is voor je lichaam en geest. Zorg er dus voor dat je niet teveel hooi op je vork neemt, zeg regelmatig nee en maak werk gerelateerde stress bespreekbaar op je werk.

Tip 4: Ondersteun je immuunsysteem

Ook al doe je nog zo je best op alle tips in deze blog, je bent (gelukkig) gewoon een mens. Als je kindje je nachtrust al een tijdje onderbreekt of verstoord wordt het lastig om je slaapdoelen te halen. Soms is er ook gewoon die deadline die zorgt voor stress, of een situatie in de familie waar je wakker van ligt. Dat is zoals het leven gaat, je hebt niet alles volledig in de hand.

Wat je wel kunt doen is je immuunsysteem extra ondersteunen en een boost geven. Dit kun je bijvoorbeeld doen door te werken met etherische olie. Deze kun je in een diffuser door de kamer verspreiden. De geur van de olie zorgt ervoor dat je hersenen geprikkeld worden zodat deze een signaal gaan afgeven aan je lichaam. Op deze manier kan de geur van etherische olie je lichaam en geest, en dus ook je immuunsysteem beïnvloeden.

Een perfecte olie hiervoor is de high immune olie, deze olie heeft een anti-virale en desinfecterende werking en heeft een hele verfrissende geur. Bij ons in huis is deze geur altijd de favoriet, niet alleen in de herfst maar het hele jaar door wordt deze regelmatig door de diffuser de woonkamer in verspreid.

Tip 5: Eet gezond en slaap voldoende

Dit is misschien een beetje een inkopper als je de rest van dit blog gelezen hebt. Gezond eten en voldoende slaap zorgen samen met de vermindering van stress de basis om je immuunsysteem te onderhouden. Na een dag vol prikkels heeft je lichaam de nacht nodig om te herstellen, dit doe je terwijl je slaapt. Gemiddeld heeft een volwassene 8 uur slaap per nacht nodig om het lichaam te laten herstellen van de dag. Geef het ook die tijd.

Gezonde voeding klinkt waarschijnlijk heel logisch, toch zag ik in de supermarkt de eerste pepernoten al liggen. De herfst is knus en daar hoort vaak ook wat meer snoepen zwaardere maaltijden bij. Een lekker koekje bij de thee, stamppot met rookworst en jus. Denk ik hierbij terug aan de eerste tip, dat we minder bewegen en naar buiten gaan, dan is het eigenlijk logisch dat we in de herfst/winter meer kans hebben om zwaarder te worden. Reden genoeg dus om ook in deze maanden te letten op je voeding, jezelf niet te vullen maar goed te voeden met gezonde maaltijden.

Deze blog is geschreven door Ingrid Vreijsen, benieuwd naar meer tips? Volg haar dan ook op Instagram.