3 dingen waar je op moet letten als je goud wilt verkopen

Ben je in het bezit van goud? Dan hoeven we jou waarschijnlijk niet meer te vertellen dat dit geld waard is. Hoeveel goud je precies oplevert, is afhankelijk van een aantal factoren. Het aantal karaat speelt mee, evenals de goudprijs. Vandaar dat we op voorhand niet kunnen zeggen hoeveel je krijgt voor jouw goud. Wil je afstand doen van gouden munten, gouden sieraden of goudbaren? Loop dan niet te hard van stapel. Er komt namelijk nogal wat kijken bij verkoop van dit edelmetaal. Om te voorkomen dat je de fout in gaat, zetten wij hier 3 aandachtspunten bij goud verkopen op een rijtje.

1. Achterhaal om wat voor soort goud het gaat

Sommige mensen rekenen zich al rijk als zij goud vinden. Verkoop van dit edelmetaal kan je een leuk bedrag opleveren, maar dit hoeft niet. De prijs hangt onder meer af van het aantal karaat. Hoe hoger het karaatgehalte, des te meer goud je oplevert. Daarnaast is het soort goud dat je hebt ook van invloed op de prijs. Een krugerrand verkopen levert je doorgaans namelijk meer op dan de verkoop van een gouden sieraad. Reden genoeg om eerst uit te zoeken wat voor soort goud je bezit.

2. Is er een keurmerk aanwezig?

Ga je voor het eerst goud verkopen? Schat dan eerst de waarde in van het goud dat je van de hand wilt doen. Op het internet kom je verschillende manieren tegen om dit te doen. Je kunt bijvoorbeeld op zoek gaan naar een keurmerk. Deze is met het blote oog vaak niet vindbaar, waardoor je een loep nodig hebt. Als je eenmaal een teken gevonden hebt, kun je een redelijke inschatting van de waarde maken. Toch wordt de prijs niet alleen bepaald door het keurmerk. Er zijn namelijk ook andere zaken waar je op moet letten. Omdat je dergelijke zaken makkelijk over het hoofd ziet, raden wij je niet aan zelf de waarde van goud in te schatten.

Bol AlgemeenBol Algemeen

3. Zoek uit of er sprake is van verzamelwaarde

Om te bepalen hoeveel jouw goud waard is, wordt de goudprijs doorgaans als leidraad genomen. Doordat deze prijs ieder uur anders kan zijn, is jouw goud het ene moment meer waard dan het andere moment. Het is alleen niet zo dat de goudprijs altijd als uitgangspunt genomen wordt. Dit is bijvoorbeeld het geval als je gouden munten met verzamelwaarde bezit. Doordat het hier om een verzamelobject gaat, kun je er vaak veel meer geld voor krijgen.

Laat een expert naar jouw goud kijken

Lijkt het je niet verstandig om zelf de waarde van jouw goud te bepalen? Laat er dan een expert op het gebied van goud inkoop naar kijken. Het merendeel van deze experts taxeert goud zonder dat ze hier kosten voor in rekening brengen. Als blijkt dat jouw goud geld waard is, brengen ze er vaak direct een bod op uit. Omdat het hier om een vrijblijvend bod gaat, bepaal jezelf of je erop ingaat of niet. Doe je dit wel? Dan betaalt een goudexpert jou vaak direct contant uit.