25 baby vakantietips

Op vakantie gaan met een baby is iets wat veel mensen spannend vinden. Kun je eigenlijk wel op vakantie met een baby? En zo ja hoe bereid ik mezelf en de baby voor? Ik deel in dit artikel de vakantietips die ik zelf heb ervaren, maar ook tips die ik gekregen heb van anderen.

Met je baby op vakantie

Je kunt prima met je baby op vakantie. Natuurlijk vergt het wel wat voorbereiding, maar het maakt voor jouw baby echt niet uit of hij/zij thuis is of ergens anders. Wel is het slim om bijvoorbeeld zoveel mogelijk in het ritme van je baby mee te blijven gaan en daar rekening mee te houden. Ook op vakantie dus.

Lees ook: Vakantiedilemma; camping of hotel?

Bol AlgemeenBol Algemeen

Vakantietips voor onderweg

Wij zijn zelf niet met de baby met het vliegtuig op vakantie geweest dus daarom ook alleen maar tips voor wanneer je met de auto gaat.

 1. Ga van te voren na wat de snelste weg is naar je bestemming als je met de auto gaat. Je baby geniet niet zo van het uitzicht op de mooie weggetjes als jij.
 2. Neem op reis bevroren flesjes water mee. Ze ontdooien vanzelf maar blijven lang lekker koel.
 3. Neem een tas met proviand mee. Denk aan koekjes, boterhammen en fruit. Fruit is ook nog eens goed tegen de dorst.
 4. Bevestig het autostoeltje goed. Let erop dat je niet al te veel spullen naast het autostoeltje in de auto ‘propt’. De kans bestaat dan dat je met een koffer het stoeltje verschuift.
 5. Leg geen losse spullen op de hoedenplank of op de achterbank. Als je namelijk plotseling moet remmen worden deze losse materialen als een projectiel op je kindje afgevuurd.
 6. Koop een paar losse zonneschermen die je op de ruiten van je auto kunt bevestigen.
 7. Zorg dat je verschillend speelgoed meeneemt. Geef niet alles in één keer aan je kindje. Als je het in je tas houdt en steeds wat anders geeft geniet hij langer van het speelgoed.
 8. Bewaar de flesjes babyvoeding in een koelbox. Er bestaan speciale flessenwarmers voor in de auto. Wel zo handig! Dan hoef je nooit naar een restaurant te gaan om daar eerst een uur in de rij te staan.
 9. Neem wat hydrofiel washandjes mee. Maak ze even nat en geef deze aan je kindje om tegen het gezichtje te houden. Dat werkt heerlijk verkoelend! Een baby help je natuurlijk een handje!
 10. Zet nooit twee ramen tegen elkaar open in de auto. Dit zorgt voor tocht. Let ook op met de airconditioning. Natuurlijk maak je de auto daar heerlijk koel mee, maar deze koude lucht is snel te veel voor een pasgeboren baby.
 11. Neem wat speciale baby of peutermuziek mee. Je kindje geniet ervan!
  IMG_8203

Tips voor je vakantie bestemming

Wanneer je de vakantie bestemming uitkiest houd dan bij het boeken al rekening met je baby. Ga je naar een warm land zorg dan dat er bijvoorbeeld airco is. En kies je een hotel uit, dan is het handig om een ruimte in je kamer te hebben waar jullie je als ouders kunnen afzonderen.

 1. Doe het de eerste vakantiedagen extra rustig aan. Goed voor de ontspanning en goed voor je kind. Zo kan hij langzaam wennen.
 2. Neem voldoende rust op de vakantie en ga niet iedere dag iets anders bezoeken. Dan doet je kindje teveel indrukken op.
 3. Doe je kindje altijd een polsbandje met je naam en telefoonnummer om.
 4. Blijf in de heetste uurtjes van de dag binnen of trek je terug in de volle schaduw.
 5. Zet je kindje altijd een hoedje op in de zon. Dan bescherm je het hoofdje.
 6. Ook de oogjes moeten beschermd worden tegen de zon. Gebruik een goede kinderzonnebril.
 7. Trek je baby, dreumes of peuter licht katoenen kleding aan.
 8. Probeer zoveel mogelijk het ‘normale’ dagschema te volgen. Vooral in de eerste dagen.
 9. Om te slapen heb je vast je eigen ritueel. Probeer dat ritueel ook aan te houden als je op vakantie bent.
 10. Wanneer je kind diarree heeft geef je hem extra veel te drinken.
 11. Zand of steentjes in een wond? Even afspoelen onder de kraan met lauw stromend water. Daarna ontsmetten.
 12. Pak niet je koffers in waar je kindje bij is. Hij ziet dan dat jullie weggaan en daardoor kan hij heel onrustig worden.
 13. Maak er een regel van bij het zwembad: altijd zwembandjes om. Soms kun je oefenen zonder, maar natuurlijk alleen als jij met je kindje samen bent.
 14. Gebruik nooit gewone luiers als je baby zwemt. Deze nemen lucht op waardoor je baby’s billen boven water komen, en zijn hoofdje onder water gaat.

Er zijn natuurlijk nog veel meer tips te bedenken, maar met deze vijfentwintig tips kom je al een heel eind. Veel succes en vooral heel veel plezier op vakantie!