15+ effectieve tips om muggen te weren

tips tegen muggen anti muggen tips

Heb jij net als ik lekker bloed en word je altijd lastig gevallen door muggen? Dan heb ik een aantal handige anti muggen tips voor je. Niet elke tip zal voor jou werken, het blijft uitproberen en zoeken wat wel of niet bij jou werkt. Dit zijn in ieder geval de tips die ik zelf heb uitgetest of die ik ga uitproberen.

Een aantal handige anti muggen tips

Muggen zijn kleine, vervelende insecten die ons kunnen irriteren met hun zoemende geluid en hun beten die ons laten jeuken. Vooral in de zomer zijn muggen een veelvoorkomend probleem. Gelukkig zijn er veel tips en trucs die je kunt gebruiken om muggen op afstand te houden en te voorkomen dat ze je lastigvallen.

Gebruik insectwerende middelen

Een van de meest effectieve manieren om muggen op afstand te houden is door het gebruik van insectwerende middelen. Er zijn verschillende soorten middelen op de markt, waaronder sprays, lotions en elektronische apparaten.

 • Het meest bekende middel tegen muggen is DEET. Echter zijn daar nogal wat meningen over of het wel of niet veilig is. Op de website van waarzitwatin wordt heel duidelijk uitgelegd dat wanneer je de gebruiksaanwijzigingen als volwassene volgt het dan gewoon veilig is. Ook vindt je daar meer uitleg over welke concentraties je bij kinderen en zwangeren kunt gebruiken. Zo mogen baby’s geen producten met DEET gebruiken van meer dan 10% en kinderen tot twaalf jaar niet boven de 20-40%. In Nederland is er in ieder geval geen hogere concentratie te verkrijgen dan 50% DEET.
 • Ook schijnt Vaporub (klik) een fijn middel te zijn tegen muggen want de geur die er vanaf komt vinden de muggen niet zo prettig. Je hoeft er niet je hele lijf mee in te smeren, gewoon een paar plekjes insmeren en het is al goed. Mocht je dan onverhoopt toch gestoken worden werkt Vaporub ook erg goed tegen de jeuk.
 • Je hebt ook diverse insectenlampen die goed zouden werken tegen muggen en andere insecten. Deze heb ik zelf nog niet getest omdat de reviews daarover heel verschillende zijn. Van enorm lovend tot werkelijk verschrikkelijk.
 • Daarnaast heb je ook antimuggen stekkers die op basis van geluid en/of geur de muggen zouden tegenhouden. Maar mijn ervaring daarmee is erg slecht. We hebben zo’n stekker in de slaapkamer gehad en ik werd alsnog helemaal lek geprikt. Natuurlijk kan het voor iemand anders wel werken, dus daarom dat ik het toch even noem.

Houd muggen buiten

Het meest effectieve tegen muggen is natuurlijk de muggen buiten te houden. Buiten je huis, je bed of buiten je tent/caravan tijdens de vakantie. Ook daar zijn een aantal handige producten voor.

 • Plaats horren voor je ramen. Een goede manier om te voorkomen dat muggen je huis binnenkomen, is door horren te plaatsen voor de ramen. Horren zijn speciale gaasdoeken die je voor het raam kunt plaatsen. Deze houden muggen en andere insecten buiten, terwijl je toch frisse lucht kunt binnenlaten. Moet je er wel voor zorgen dat deze horren goed aansluiten en er nergens iets doorheen komt. Een hordeur is daarbij ook wel handig. Al kun je dus nooit voorkomen dat er helemaal geen muggen binnen komen. De deur moet toch ook ooit open.
 • Een klamboe is een muskietennet dat je boven je bed kunt ophangen. Dit net houdt muggen en andere insecten buiten, waardoor je ’s nachts rustig kunt slapen zonder last te hebben van muggenbeten. Klamboes zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren, en kunnen zowel binnen als buiten worden gebruikt.
klamboe tips tegen muggen

Natuurlijk anti muggen spul – kruiden, planten en oliën

Er zijn verschillende natuurlijke middelen die je kunt gebruiken om muggen op afstand te houden.

 • Knoflook. Het eten van knoflook kan ook helpen om muggen op afstand te houden. Knoflook bevat namelijk een stof genaamd allicine, die een sterke geur heeft waar muggen niet van houden. Je kunt knoflook toevoegen aan je maaltijden, of knoflooksupplementen nemen als je geen fan bent van de geur.
 • Essentiële oliën. Als er iets is waar ik erg fan van ben dan zijn het wel essentiële oliën. Ik gebruik het voor vrijwel alles. Voor hoofdpijn, preventief tegen verkoudheid of juist als de verkoudheid toch doorgebroken is, voor hooikoorts en dus ook tegen muggen. Diverse oliën zijn ook in te zetten tegen muggen. Denk aan lavendel olie, pepermunt olie en tea tree olie. Je hebt overigens ook citronella olie en ook dat helpt tegen muggen. Let wel op dat wanneer je deze oliën op je huid wilt smeren je het eerst moet verdunnen met een basisolie zoals amandelolie of jojoba olie.
 • Lavendel planten. Lavendel staat bekend om haar aangename geur en het vermogen om muggen op afstand te houden. Het is daarom een slim idee om lavendel te planten in de border of in plantenbakken bij je terras. Naast muggen schijnt lavendel ook effectief te zijn in het afweren van wespen.
 • Chrysanten. Door het planten van deze kleurrijke bloemen kun je voorkomen dat insecten zich in jouw omgeving begeven. De plant bevat namelijk pyrethrin, het actieve bestanddeel dat vaak wordt gebruikt in insectensprays. Dit maakt de plant bijzonder effectief in het bestrijden van insecten.
 • Je kunt rozemarijn in je tuin planten en daar dan telkens een takje vanaf knippen. Rozemarijn is namelijk een uitstekend kruid om mee te koken en heeft als bijkomend voordeel dat muggen er niet van houden. Het is dan ook een slim idee om rozemarijn in je kruidentuin te hebben. En zet je de BBQ aan? Leg er dan een takje op, zo verspreid de geur nog beter.
 • Citronella kaarsen. Natuurlijk moet ik ook even de citronella kaarsen benoemen. Alhoewel ik zelf het idee heb dat ze niet echt heel erg werken, tenminste niet op zichzelf staand, vind ik ze zelf ook gewoon lekker ruiken. Dus ik koop ze elk jaar weer en zet ze lekker buiten op tafel wanneer we buiten zitten of op vakantie zijn.

Extra anti muggen tips

 • Vermijd blootstelling tijdens zonsopgang en zonsondergang. Muggen zijn vooral actief tijdens zonsopgang en zonsondergang, dus probeer deze tijden te vermijden als je naar buiten gaat. Als je toch naar buiten moet, gebruik dan insectwerende middelen en draag beschermende kleding.
 • Draag beschermende kleding. Muggen kunnen door dunne kleding heen bijten, dus het is belangrijk om beschermende kleding te dragen als je buiten bent. Draag lange mouwen en broeken om je huid te bedekken en voorkom zo dat muggen je kunnen bijten.
 • Verwijder stilstaand water. Muggen leggen hun eitjes in stilstaand water, dus het is belangrijk om stilstaand water te vermijden. Zorg ervoor dat er geen stilstaand water in de buurt is, zoals in emmers, vazen, regentonnen en bloempotten. Als je een vijver hebt, zorg er dan voor dat je deze schoonhoudt en maak gebruik van een pomp, op die manier is het water constant in beweging en zullen er niet zoveel muggen op af komen.
 • Gebruik een ventilator. Muggen zijn niet goed in vliegen in sterke luchtstromen, dus het gebruik van een ventilator kan helpen om muggen op afstand te houden. Richt de ventilator op jezelf of op een gebied waar je vaak last hebt van muggen om ze weg te jagen.
 • Zet geen felle lichten aan. Muggen worden aangetrokken tot felle lichten, dus het is belangrijk om felle lampen te vermijden als je ’s avonds buiten bent. Kies voor zachte verlichting, zoals kaarsen of lampen met een zacht rood of oranje licht.
 • Gebruik geen parfum. Muggen worden aangetrokken door sterke geuren, dus het is belangrijk om geen parfum of sterk ruikende cosmetica te dragen als je naar buiten gaat. Kies voor geurloze producten, of gebruik natuurlijke oliën met een zachte geur zoals lavendel of kamille.

Conclusie

Er zijn veel verschillende manieren om muggen op afstand te houden en te voorkomen dat ze je lastigvallen. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle tips voor iedereen even goed werken. Experimenteer dus met verschillende methoden en ontdek welke methode het beste werkt voor jou. Zodat ook jij deze zomer kunt genieten zonder last te hebben van muggenbeten.

1 reactie op “15+ effectieve tips om muggen te weren

Reageren is niet mogelijk.