Ben je nog op zoek naar een leuk uitje voor in de vakantie of juist in de weekenden samen met de kinderen? Dan is het bezoeken van een kasteel iets wat bovenaan je lijstje zou mogen staan. Kastelen komen uit de middeleeuwen en vertellen vele verhalen. Hoe gaaf is het dan om deze te ontdekken samen met de kinderen. Toen ik zelf jong was ben ik met mijn ouders ook naar een kasteel geweest in Vianden, Luxemburg. Dat is iets wat me altijd is bijgebleven. De rest van die vakanties herinner ik me niet zoveel van, maar dat kasteel heeft indruk op me gemaakt.
Er zijn zowel in Nederland als België (en Luxemburg) ontzettend veel kastelen te vinden. Kastelen waar je alleen van buitenaf naar mag kijken, maar ook kastelen die je kunt bezoeken. Ik heb ze vast niet allemaal gevonden, maar in deze blog vind je in ieder geval een heleboel kastelen om naartoe te gaan met de kinderen. Of zonder kinderen natuurlijk, want een kasteel is voor iedereen.
Hier vind je nog meer leuke uitjes met kinderen.
Inhoudsopgave
Kasteel Hoensbroek (Limburg)
Wanneer een kasteel als “allermooiste kasteel van Nederland 2022” bestempeld wordt dan weet je dat je daar heen moet gaan. Dit kasteel is een van de mooiste, best bewaarde en best toegankelijke kastelen van Europa. Kasteel Hoensbroek bestaat alweer zeven eeuwen. Door de eeuwen heen heeft het allerlei functies gehad, waar van een woonhuis en verdedigingsburcht de belangrijkste functies waren. Tegenwoordig is het een museum die je zelf kunt bezoeken of met een rondleiding. Ook worden er diverse evenementen georganiseerd.
Meer informatie via de website van Kasteel Hoensbroek.
Gravensteen (Gent, België)
Het Gravensteen is een middeleeuwse burcht in het hartje van de stad Gent. Het heeft smalle torentrappen, forse kantelen, vertrekken die tot de verbeeldingen spreken en een geweldig uitzicht. In de negende eeuw bouwde graaf Boudewijn II op alle strategische plaatsen in zijn rijk versterkingen. Zijn zoon, Arnulf I, zet zijn werk voort en bouwt in Gent een vesting op de plek waar het Gravensteen nu staat. Alhoewel het Gravensteen haar bestaan dankt aan de graven van Vlaanderen woont er al eeuwen niemand meer. Toch is het geen leeg gebouwen want ook vandaag de dag valt er heel wat te beleven!
Helaas is het kasteel, net als vele andere kastelen, niet door rolstoelgebruikers te bezoeken. Wel wordt er rekening gehouden met doven en slechthorenden, mensen met autisme en mogen er zelfs blindengeleidehonden mee naar binnen.
Meer informatie vind je via de website van het Gravensteen.
Slot Loevestein (Gelderland)
Slot Loevestein is veel meer dan een middeleeuws kasteel. Het was namelijk ook dé staatsgevangenis van Nederland en een vestiging in de Hollandse Waterlinie. Het kasteel werd gebouwd in 1358 in opdracht van ridder Dirc Loef en behoort sinds 2021 tot UNESCO Werelderfgoed als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het is een ontzettend leuk uitje met kinderen omdat je bij binnenkomst de sleutel van Loevestein ontvangt. Daarmee kun je zelfstandig het slot verkennen en ontdek je alles over de geschiedenis en verhalen van het slot en vesting.
Meer informatie vind je op de website van Slot Loevestein.
Citadel van Dinant (Belgische Ardennen)
De citadel van Dinant bevindt zich op de top van de rotsachtige wand boven de stad Dinant. Je kunt er alleen komen door de trappen (die dateren uit 1577) met zijn 408 tredes te beklimmen en/of met de kabelbaan (die vernieuwd is in 1997) naar boven te gaan. Vanuit de Citadel heb je ook nog eens een verbazingwekkende panorama over de stad. Het is de perfecte locatie voor een gezellig gezinsuitje waarbij je de geschiedenis herleeft en een reis terug in de tijd maakt.
Meer informatie over onder andere prijzen vind je op de website van de Citadel van Dinant.
Kasteel Helmond (Noord Brabant)
Kasteel Helmond is de grootste waterburcht van Nederland en bestaat al bijna 700 jaar in het centrum van Helmond. Het kasteel werd gebouwd in het begin van de 14e eeuw en kent een rijke geschiedenis die terug gaat tot 1325. In het begin was het robuuste gebouw een verdedigingsburcht die eeuwenlang onoverwinnelijk is. Totdat een enorme brand in 1549 het kasteel grotendeels verwoeste. Kasteelheer Joost van Cortenbach bouwde het kasteel weer op en zorgde ervoor dat het vele malen luxer werd.
Het kasteel wordt omgeven door een openbare kasteeltuin met beelden die je gratis kunt bezichtigen. Daarnaast zijn er het hele jaar door in het kasteel allerlei leuke familie- en kinderactiviteiten. Denk aan een rondleiding, maar ook een spannende speurtocht door de kasteelkelders.
Meer informatie over Kasteel Helmond vind je op de website.
Kasteel Ammersoyen (Gelderland)
Ontdek de middeleeuwen op kasteel Ammersoyen. Strategisch gelegen in de Bommelerwaard, vlakbij de Maas en de grens met Brabant, ligt het indrukwekkende kasteel Ammersoyen. Het is een echt middeleeuws kasteel met vier torens, imposante Grote Zaal van maar liefst zes meter hoog, voorburcht en grachten. Al dwalend door het kasteel ontdek je de unieke verhalen, archeologische vondsten, spannende muurtrappen, plonsplees en nog veel meer.
Bezichtig de middeleeuwse waterburcht op eigen gelegenheid, ga mee met één van de rondleidingen zoals het Rondje Ammersoyen of de Rondleiding XL of kom een kijkje nemen tijdens de Middeleeuwse Ontmoetingen. Voor kinderen is er van alles te beleven. Ze zullen zich vergapen aan de schatkisten, plonsplees en de vele spannende luikjes en trappen. Op de museumzolder zijn allerlei leuke doe-activiteiten en in de wapenkamer kunnen bezoekers onderdelen van een harnas uitproberen.
Meer informatie hierover vind je op de website van Kasteel Ammersoyen.
Kasteel Heeze (Noord Brabant)
Kasteel Heeze is één van de belangrijkste rijksmonumenten van Nederland. Onder andere vanwege de unieke ligging van het geheel omgrachte kasteel, temidden van een prachtig natuurlandschap in de nabijheid van de Strabrechtse heide en de veelal 18de eeuwse inrichting van het Kasteel, die door de eeuwen heen intact is gebleven. Het Kasteel wordt sinds 1760 bewoond door de familie van Tuyll van Serooskerken en is één van de laatst bewoonde kastelen in Nederland. Tegenwoordig is het kasteel, in het seizoen, opengesteld voor rondleidingen en zijn compleet verzorgde huwelijksfeesten of zakelijke bijeenkomsten mogelijk.
Dit kasteel is voor ons slechts een kwartiertje rijden en wij gaan er dan ook graag heen. Alleen al het gebied rondom het kasteel is prachtig mooi en daar wandelen, fietsen en picknicken we graag. Meer informatie vind je via deze website.
Kasteel de Haar (Utrecht)
Het middeleeuwse huis De Haar is waarschijnlijk al in de loop van de 13e eeuw gesticht op een hoger gelegen oeverwal langs een zijtak van de Rijn. In 1391 wordt De Haar voor het eerst in geschriften vermeld. Oorspronkelijk was Kasteel de Haar in het bezit van een lid van de familie Van der Haar, die als dienstman van de Prins-bisschop van Utrecht voldoende prestige bezat om voor zichzelf en zijn familie een versterkt huis te bouwen. Hoe dit huis er precies uitzag, is niet bekend.
Rondom het kasteel liggen het park en de tuinen. Het park is ruim 55 hectare groot. Lanen en slingerende routes doorkruisen het park en de tuinen op verschillende manieren. Het parkbos en de voormalige menagerie bieden een aantrekkelijke besloten wandeling. Daarnaast bieden ook het doolhof, het grote hertenkamp, de romantische overdekte brug en de picknickweide bij de vijver aantrekkelijke bestemmingen. De geometrische tuinen – zoals de rozentuin – zorgen voor een uiteenlopende geur-, vorm- en kleursensatie.
Meer informatie over het park en het kasteel vind je via de website.
Rijksmuseum Muiderslot (Noord-Holland)
In 1285 is het Muiderslot gebouwd met één doel: verdediging! Door de jaren heen is het kasteel afwisselend gebruikt, bewoond, bezet, gesloopt, herbouwd en opgeknapt. Sinds 1878 is het een rijksmuseum. Kort daarvoor was het compleet vervallen en zelfs bijna gesloopt. Dat is niet gebeurd dankzij de bemoeienis van Koning Willem I. Het kasteel is gerestaureerd onder leiding van de architect Pierre Cuypers. Je kent hem misschien van het Centraal Station of het Rijksmuseum in Amsterdam.
Ontdek hoe het leven vroeger was in het Muiderslot. Wanneer je rond dwaalt, waan je je in de middeleeuwen en verderop in de 17e eeuw. Je ziet harnassen, zwaarden, gebruiksvoorwerpen, meubels, schilderijen, beelden en nog veel meer. Kom langs en ontdek het zelf. Meer informatie ontdek je op hun website.
Kasteel Heeswijk (Noord Brabant)
Kasteel Heeswijk kent een bewogen geschiedenis die terug gaat tot het jaar 1080. Het is in de loop van de eeuwen veelvuldig verwoest en herbouwd. De huidige vorm dateert uit 1835, het resultaat van een grondige verbouwing en uitbreiding naar de wensen van André, baron van den Bogaerde, die van Kasteel Heeswijk z’n woon- en werkpaleis maakt. Hij geniet vooral bekendheid als eerste Gouverneur van de Koning in Brabant na de afscheiding van Belgie in 1830. De Provincie heeft Kasteel Heeswijk betiteld als Topmonument van Brabant en is 6 dagen per week open voor publiek.
Meer over hét kasteel van Brabant via deze website
Kasteel Vianden (Luxemburg)
Het Kasteel Vianden in de Luxemburgse stad Vianden is gebouwd tussen de 11e en 14e eeuw op de funderingen van een Karolingische en Romeinse vesting (castellum). Het is een van de grootste en mooiste adellijke residenties van de romaanse en gotische perioden in Europa. Ik ben hier zelf als jong meisje een aantal keer geweest samen met mijn ouders tijdens vakanties in Luxemburg. Dit kasteel is me altijd bijgebleven en ik ga er graag eens naar terug samen met mijn eigen kinderen.
Meer informatie over Kasteel Vianden op deze website.
Kasteel van Bouillon (Belgische Ardennen)
De mooiste entree van Bouillon gaat langs of over het water van de Semois. Met grote, sierlijke lussen voert de rivier de spanning op. Eerst zijn er de vergezichten bij onder meer Rochehaut en Dohan. En dan plotseling opent zich de vallei en is daar Bouillon met kade, statige huizen en de erfenis van Godfried: het kasteel. Zo rijk en belangrijk als in de middeleeuwen is het stadje al lang niet meer, maar nog altijd voel je de allure. Op de website van Kidseropuit vind je nog veel meer over dit mooie kasteel, want Saskia is er met haar gezin ook echt geweest.
Ben jij al eens naar een van deze kastelen (of een andere) geweest?
* De uitgelichte foto is afkomstig van Kasteel Helmond
2 reacties op “11x toffe kastelen om te bezoeken met kinderen”
Reageren is niet mogelijk.