11 tips om sneller in slaap te vallen

Als moeder van twee jonge kinderen ben ik nogal vaak moe. Ik vermoed ook dat daar de benaming MOEder vandaan komt. Dus besluit ik met regelmaat om op tijd naar bed te gaan zodat ik wat extra uurtjes slaap kan pakken. Echter heb ik juist dan vaak last van slapeloosheid. Dan lig ik uren wakker totdat ik eindelijk in slaap val. Hetzelfde heb ik wanneer ik midden in de nacht wakker word. Daarom ging ik op zoek naar tips om sneller in slaap te vallen en ik koos er een aantal uit om met jullie te delen.

11 tips om sneller in slaap te vallen

Deze tips vond ik online en een aantal daarvan ben ik aan het testen. Niet alles past bij mij, of wellicht bij jou. Maar kijk naar welke tips jij wel wilt proberen.

Sokken aan

Het schijnt dat je sneller in slaap valt wanneer je warme voeten en handen hebt. Nu lijkt het me erg gek om met handschoenen aan te gaan slapen. Maar met sokken aan wil ik wel proberen. Dit doe ik overigens in de winter wel vaker. Ik heb namelijk nogal snel koude voeten.

Gedachten opschrijven

Dit is iets wat ik de laatste tijd dus al doe. Al mijn gedachtes opschrijven in een schriftje. Niet alleen omdat ze dan uit mijn hoofd zijn en ik dan hopelijk kan slapen. Maar ook omdat ik de volgende ochtend vaak vergeten ben waar ik aan dacht. En dat vind ik dan zonde. Vaak heb ik namelijk voor het slapen gaan de beste ideeën.

Meditatie app

Je hebt ook diverse apps waarbij je rustgevende geluiden of slaap meditaties kunt beluisteren. Ik weet dat er een app “calm” bestaat met fijne natuur geluiden. Maar ook de meditatie app van Michael Pilarczyk schijnt fijn te zijn.

Lavendelolie op kussensloop

Ze zeggen van lavendelolie dat dit kalmerend werkt. Dus een aantal druppels op je kussensloop schijnt te werken om sneller in slaap te vallen. Ik heb dit bij mezelf nog niet geprobeerd al heb ik wel voor mijn zoontje een verstuiver met daar af en toe wat lavendel druppels erin. Misschien ook eens voor mezelf gaan proberen.

CBD olie

Er zijn ook mensen die CBD olie gebruiken tegen slaapproblemen. CBD is een stofje wat in hennepplanten voor komt. Echter is CBD (in tegenstelling tot THC) niet verslavend en is het dus ook 100% legaal in Nederland. Ik weet hier nog te weinig van om er echt iets over te zeggen. Maar het schijnt dus wel te helpen tegen slapeloosheid. En zelfs kinderen zouden het mogen gebruiken. Wil je CBD olie kopen doe dit dan wel via een betrouwbare bron. Zoals bij Holland @ Barrett.

Kamillethee

Wat ook kan helpen is een kopje kamillethee drinken en bijvoorbeeld een boek lezen of lekker naar buiten staren. Dit zorgt voor een rust momentje voor jezelf wat ervoor zorgt dat je makkelijker in slaap valt wanneer je in bed ligt.

Spieren aanspannen

Een hele fijne oefening schijnt ook het aanspannen van je spieren te zijn. Bij deze oefening span je één voor één al je spieren aan en laat vervolgens weer los. Begin bij je tenen en eindig bij de spieren in je hoofd. Door deze oefening ben je geconcentreerd met je lichaam bezig, wat ervoor zorgt dat je vaak al in slaap gevallen bent voordat je bij je hoofd bent.

Lees ook – Slaapapneu: slapen met een masker

Raam open

De ideale temperatuur om te slapen is tussen de 18 en 20 graden. Maar vaak is het een stuk warmer in de kamer. Zet daarom het raam wat open zodat er frisse lucht naar binnen komt. Dit kan vaak al helpen met het in slaap vallen.

Slaapmasker

Het klinkt misschien simpel, maar vaak kan een slaapmasker al helpen bij het in slaap vallen. De wereld wordt dan geheel donker en geen enkele afleiding zoals een oplichtende telefoon of een wekker kan dan invloed hebben.

Ga de slaapkamer uit

Veel mensen liggen uren wakker en te woelen in bed omdat ze niet in slaap komen. Zonde. Het is veel beter om na een poosje wakker gelegen te hebben gewoon even uit bed te gaan. Loop naar beneden en pak een kopje thee of een boek om te lezen. Een warme douche of bad kan ook helpen. Op die manier doorbreek je de sleur van het wakker liggen en bereid je jouw lichaam voor op slaap.

Focus op je ademhaling

Om volledig tot rust te komen en alle stress uit je lichaam te krijgen is het doen van ademhaling oefeningen erg behulpzaam. Een van de ademtechnieken die je kunt gebruiken om op je ademhaling te focussen is de 4-7-8 techniek. Het is een soort meditatie techniek waarbij je vier seconde door je neus in ademt. Dan zeven seconde je adem vast houdt en als laatste acht seconde volledig door te mond uit ademt.

4 dingen die je vooral NIET moet doen om in slaap te vallen

Er zijn ook een aantal dingen die je absoluut niet moet doen wanneer je in slaap wilt vallen. Of je moet het fijn vinden om wakker te liggen. Dan zeg ik: ga je gang!

  1. Naar de wekker kijken om te zien hoe laat het is. Dat is funest omdat je het dan vaak niet kunt laten om nog eens te kijken. Zo zie je de minuten voorbij kruipen. Help!
  2. Op je telefoon kijken. Wanneer ik mijn telefoon pak om te zien hoe laat het is of om toch nog ‘even’ op Instagram te scrollen dan is de kans groot (lees: 99%) dat ik blijf hangen en een uur later dat ding nog steeds in mijn hand heb. Zeg maar dag slaap.
  3. Te vroeg naar bed gaan. Vaak willen mensen slaap inhalen en gaan daarom vroeger naar bed. Echter hebben ze dan eigenlijk nog helemaal geen slaap waardoor je dus heel lang wakker ligt.
  4. Koffie en/of alcohol drinken voor je gaat slapen. De cafeïne in koffie zorgt ervoor dat je wakker blijft. Drink dus liever geen koffie in de uren voordat je naar bed gaat. Wat betreft alcohol, dit helpt misschien wel bij het gemakkelijker in slaap vallen. Echter slaap je met alcohol in je lijf een stuk minder diep en wordt je daarom dus ook sneller wakker. Waardoor je weer te weinig slaapt.

Ik ben benieuwd welke tip(s) jij gaat uittesten, laat je een reactie achter?

2 reacties op “11 tips om sneller in slaap te vallen

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *