10x tips voor een staycation met kinderen

10x tips voor een staycation met kinderen

Op zoek naar een geweldige staycation met je kinderen? Geen zorgen, je hoeft niet ver te reizen om plezier te hebben! Ontdek de top 10 tips voor een onvergetelijke staycation boordevol avontuur en vermaak. Van creatieve knutselprojecten tot gezellige filmavonden en spannende speurtochten, er is voor elk kind iets te beleven. Maak van je eigen huis en tuin een bron van plezier en ontdekking. Lees verder voor inspiratie en maak van deze vakantie een onvergetelijke ervaring voor het hele gezin!

Staycation met kinderen: 10 tips

De zomervakantie duurt in Nederland zes weken lang. Of je nu wel of niet op vakantie gaat, er zal wellicht ook een periode zijn in die zes weken dat jij thuis bent samen met de kinderen. Hoe maak je er dan een leuke staycation van? Ik geef 10 tips voor een leuke staycation samen met de kinderen.

Hunker je toch naar een vakantie in het buitenland? Lees dan hier meer over leuke bestemmingen voor gezinnen en reizen met kinderen.

Bol AlgemeenBol Algemeen

1. Plan leuke activiteiten

Maak samen met de kinderen een lijst met allerlei leuke activiteiten om te doen. Je kunt een letterlijke lijst maken en deze dan nummeren. De kinderen mogen dan met een of twee dobbelstenen gooien en zo komt er een activiteit uit die ze kunnen doen. Je kunt de activiteiten ook op aparte briefjes schrijven en deze in een pot stoppen. Elke dag, of om de zoveel dagen, wordt er een briefje uit de pot gegrabbeld en dat is dan de activiteit die jullie gaan doen. Denk bijvoorbeeld aan knutselen, een Disney film kijken, naar de bioscoop, naar een speeltuin, enzovoort.

2. Kampeer in de tuin

Kamperen in de tuin is hier ook altijd een groot succes. Aangezien wij zelf alleen maar tegels hebben en geen gras dacht ik altijd dat dit voor ons onmogelijk was. Echter kwam ik toen in aanraking met Tent in je Tuin en nu is kamperen in de tuin dus wél mogelijk. Dat hebben we dan ook in de meivakantie gedaan. We zitten er ook aan te denken om dit ook weer in de zomervakantie te doen, dan is het helemaal een toffe staycation met de kinderen! Je krijgt er een instant vakantiegevoel van namelijk.

3. Organiseer een themadag

Wat ook altijd een groot succes is, dat is het organiseren van een thema dag. Kies een thema waar de kinderen enthousiast over zijn, zoals piraten, prinsessen of superhelden. Laat ze zich verkleden en organiseer spelletjes, knutselactiviteiten en bijpassend eten. Dat laatste kun je ook nog eens samen maken. Een ander soort ’themadag’ is het houden van een JA-dag. Daarbij mogen de kinderen bepalen wat ze gaan doen, wat ze willen eten en jij als ouder mag alleen maar ja zeggen. (Natuurlijk kun je er wel een paar regels aan verbinden voordat ze opeens naar Disneyland willen ofzo.)

4. Maak leuke uitjes met de kinderen

Ook al houd je een staycation, je kunt er nog steeds lekker op uit met de kinderen. Er zijn genoeg leuke gratis uitjes met de kinderen in de zomervakantie. Of je kiest een ander leuk uitje met de kinderen om te doen, zoals naar een leuke speeltuin of je bezoekt een pannenkoekenhuis. Waar je ook voor gaat, even een (half) dagje weg van huis is altijd een welkome afwisseling tijdens een staycation.

5. Maak een “thuisbioscoop”

Samen een film kijken is altijd wel leuk, maar wat als je er echt een thuisbioscoop van maakt. Je hebt tegenwoordig ook van die mini beamers waarmee je vanuit je smartphone of laptop kunt projecteren op een muur of het plafond bijvoorbeeld. Zorg ervoor dat de kamer goed verduisterd is, zet een grote bak popcorn klaar en/of ander lekkers en kijk samen naar je favoriete (teken)films.

6. Organiseer een waterpretdag

Heb je nog geen zwembad staan? Zet dan een opblaasbaar zwembad op, vul waterballonnen, haal de waterpistolen te voorschijn en laat laat de kinderen genieten van een verfrissende dag vol waterpret in de achtertuin. Je kunt het ook iets meer organiseren door bijvoorbeeld specifieke waterballon spelletjes te doen of andere waterspelletjes. Wedden dat de kinderen pret voor tien hebben? Het is wel aan te raden om dit op een lekker warme dag te doen, zeker goed in te smeren en te zorgen voor schaduw en genoeg water om te drinken.

7. Plan een spelletjes marathon

Onze kinderen zijn dol op spelletjes en we hebben er dan ook een heleboel. Van echte gezelschapsspellen tot mindgames, spellen voor de spelcomputer en nog veel meer. Daarom is een spelletjesmarathon superleuk om te organiseren. Laat de kinderen hun favoriete spel kiezen en speel dit dan samen als gezin. Maak er bijvoorbeeld een competitie van en zorg voor beloningen voor de winnaars.

8. Ga picknicken

Minstens een keer per week krijg ik van de kinderen de vraag of we kunnen gaan picknicken. Met slecht weer kun je dat gewoon binnen doen of misschien is het leuk om in de achtertuin te picknicken. Je kunt echter ook een mooie plek in de natuur uitzoeken om daar te gaan picknicken. Kunnen de kinderen daar ook meteen fijn gaan spelen. Waar je allemaal aan moet denken bij zo’n picknick buitenshuis kun je terug vinden in deze picknick checklist. En ben je nog op zoek naar lekkere picknick recepten dan heb ik deze ook voor je.

9. Bak en/of kook samen

Wanneer de kinderen naar school gaan dan heb of maak ik meestal geen tijd om met de kinderen te gaan bakken of koken. Echter tijdens de vakanties hebben we allemaal wat meer tijd dus is het super leuk om ook eens wat tijd in de keuken door te brengen samen. Je kunt de kinderen laten helpen bij het bereiden van maaltijden of juist bij het bakken van allerlei lekkernijen zoals bananenbrood. Laat ze hun eigen pizza’s maken of versier samen cupcakes. Op die manier ben je en creatief bezig en heb je ook nog eens wat lekkers om te eten naderhand.

tips staycation kinderen samen bakken

10. Houd een tuinfeest

Wat ook altijd leuk is, is het organiseren van een feestje. Of er nu iemand jarig is of niet. Er is altijd reden voor een feestje. En in de zomer is dat natuurlijk een tuinfeestje. Versier de achtertuin, nodig familie, vrienden en/of buren uit en organiseer zo een gezellig feest. Je kunt er ook altijd nog een pool party van maken als je dat wilt. Lekker met muziek, spelletjes, lekkere zomerse drankjes en meer. Of een BBQ feestjes, die doen het hier ook altijd goed.

1 reactie op “10x tips voor een staycation met kinderen

Reageren is niet mogelijk.