10x ontzwangeren tag

Een tijdje terug bedacht Sheila van Beineffable een hele fijne tag. Namelijk 10x ontzwangeren. In deze tag stelt zij 10 vragen die allemaal te maken hebben met de periode na de bevalling. Aangezien het voor mij nu bijna 12 weken geleden is dat ik bevallen ben vond ik het tijd om hem in te vullen.

Ik had in eerste instantie een video opgenomen met het antwoord op de vragen. Echter is er iets mis gegaan met de beelden en ben ik ze kwijt. Best jammer, want ik vond het wel heel makkelijk om te vertellen. Maar goed, ik heb alsnog mijn best gedaan de vragen zo goed (en kort mogelijk) te beantwoorden hieronder. Lees je mee?

Hoe lang geleden is het dat je kindje is geboren?

Bol AlgemeenBol Algemeen

Milo is iets meer dan 12 weken geleden geboren. Op donderdag 8 juni kwam hij namelijk op de wereld. Wat voor een dag het verder was (qua weer ofzo) weet ik eigenlijk niet. Ik ben de hele dag bezig geweest met de bevalling en tegen de tijd dat ik weer een beetje helder was, was het al donker buiten.

Is jouw kraamweek gelopen zoals je had gehoopt/verwacht?

De kraamweek is redelijk gelopen zoals ik had gehoopt, al waren er toch ook wat dingen die anders gingen dan verwacht. Zo was ik in mijn kraamweek van Fay behoorlijk mobiel en zat ik vooral beneden. Ik had mijzelf voorgenomen om dit keer genoeg te rusten en mijzelf lekker te laten verwennen.

Nou ik kan je vertellen.. met dat rusten en me laten verwennen is het wel goed gekomen. Maar ik kon ook niet anders! Het voelde alsof er een kudde olifanten over me heen had gelopen. Ik had overal (spier)pijn, was ontzettend moe en voelde me echt niet lekker. Vijf minuten beneden zitten was al teveel eigenlijk dus bleef ik vooral boven. Wat voelde ik me slecht zeg. Dat had ik ook totaal niet verwacht. Maar achteraf is het wel goed geweest omdat ik denk dat wanneer ik me gewoon goed had gevoeld ik al snel teveel gedaan zou hebben.

Ook eindigde de kraamweek niet fijn omdat we gebeld werden over de hielprik. Dat was een flinker domper zoals je je wel kunt voorstellen.

Waar heb je op dit moment behoefte aan?

We gaan binnenkort een midweekje weg en daar ben ik echt aan toe. Klinkt gek aangezien ik al heel lang verlof heb. Maar met de aandoening van Milo en een aantal andere persoonlijke zaken erbij is het iets wat we goed kunnen gebruiken. Even opladen en even een andere omgeving. Plus ik gok dat onze dochter dit zo leuk gaat vinden!

In welk opzicht ben je veranderd nu je moeder bent?

Ik was natuurlijk al moeder, van Fay. Dus die echte verandering is al geweest. Ik denk namelijk dat je leven veel meer veranderd van 0 naar 1 kind, dan wanneer je dus al moeder bent en er komt nog een kind bij. Toch ben ik wel weer wat veranderd ten opzichte van de eerste keer moeder worden. Ik besef me nu nóg meer hoe kostbaar het leven is. En dat ik

Wat valt je zwaar in deze periode van ontzwangeren?

Officieel is dit natuurlijk de tweede keer dat ik aan het ontzwangeren ben. Toch voelt het alsof het de eerste keer is. Dat komt natuurlijk door mijn postnatale depressie na de bevalling van Fay, waarbij mijn lijf en gedachten niet van mijzelf leken. Nu is dat heel anders, nu weet ik te genieten en ben ik ook veel relaxter. En toch valt dat ontzwangeren me best zwaar. Ik vind het nogal heftig want ondanks dat ik nu geen PND heb en dat ik nu ook kan genieten voel ik me totaal niet mezelf.

Vooral fysiek is het nog best afzien en ik overvraag mezelf met regelmaat. Dan doe ik weer 100 dingen op 1 dag, of ja.. dat wil ik dan. Maar ik kom telkens die man met de hamer weer terug. Mezelf terug fluiten is dus iets wat ik veel moet doen, maar dat wil ik eigenlijk helemaal niet.

Hoe combineer jij je werk en ouderschap samen en hoe ervaar je dat?

Op dit moment ben ik nog niet aan het werk. Maar wanneer ik wel weer aan het werk ga dan is dat parttime. Op die manier wil ik er dus zowel voor mezelf zijn als mijn kinderen. Bij Fay begon ik pas met werken toen zij 2,5 jaar was. Dat kwam natuurlijk onder andere door die depressie. Dit keer is Milo nog net geen vier maanden wanneer ik weer start en dat valt me nog best zwaar. Ik heb enorm zin om weer te werken maar hem dan weg moeten brengen naar de opvang lijkt me moeilijk. Toch zal ook dat weer snel wennen denk ik.

Hoe ben je nu ten opzichte van je ‘oude ik’?

Heel anders. Er is natuurlijk een Nicole van voor de kinderen en een Nicole voordat Milo er was. En beide zijn echt totaal anders dan de Nicole van nu. Voordat ik kinderen had was ik vooral met mezelf bezig. Ik ging feesten, stappen en de beest uithangen. En ja ik weet dat alledrie op hetzelfde neer komt haha. Just to make my point. Verder had ik vriendjes, was ik mega onzeker over mezelf en heb ik ook 7 jaar een depressie gehad in mijn tienerjaren en begin van mijn twintigerjaren. Ik was echt enorm op zoek naar mezelf.

Nu is dat eigenlijk al een stuk minder, dat op zoek zijn naar mezelf. Want in de eerste plaats zie ik mezelf echt als moeder. Iets wat ik nooit gedacht had overigens want ik wilde vroeger helemaal geen kinderen. Maar ik heb ontdekt dat ik hier stiekem best goed in ben. Nee ik ben niet de perfecte moeder, allesbehalve. En ja ook ik heb vele momenten van onzekerheid. Maar ik houd ervan om moeder te zijn. Mijn twee kinderen zijn mijn alles.. Dus alleen al daarin ben ik zoveel anders.

Hoe gaat het lichamelijk met je?

Zoals ik eerder al zei gaat het fysiek nog niet zo goed. Ik ben moe, heel erg moe en lijk maar niet bij te slapen. Ook is mijn conditie om te janken. Laatst ben ik een uur gaan wandelen met een vriendin en ik was KA-POT! De dag erop overal pijn, ik dacht bijna dat ik een blindedarmontsteking had. Zo’n pijn had ik daar. Je merkt het wel.. het is nog niet wat het geweest is..

Wat is het meest veranderd in je leven sinds de geboorte van je kindje?

Wat het meest is veranderd is mijn liefde voor mijn man en dochter. Ik dacht dat ik niet nog meer van hen kon houden en dat het zelfs minder zou worden omdat er nu nog een persoontje is die mijn liefde krijgt. Maar niets is minder waar. Ik ben zelfs nog meer van beide gaan houden. Mijn man zien met zijn zoon is echt een van de mooiste dingen die er zijn. En Fay als grote zus.. Wauw, zoveel liefde ook erbij voor haar!

Wat wil je na 9 maanden na de geboorte van je kind ook gedaan/bereikt hebben?

Ik heb best een aantal grote doelen. Zo wil ik negen maanden na de geboorte van Milo in ieder geval onder de 80 kilo zitten qua gewicht. Verder wil ik (of hoop ik althans) dat mijn bedrijf dusdanig up and running is dat ik minimaal 10 uur per week kan factureren. Tegen die tijd zal ik jullie laten weten of dat is gelukt 😉

Het is leuk als je de tag wilt overnemen. Vergeet je dan niet de naam (+ link) van Sheila te noemen? Ook zou ik het leuk vinden als je mijn naam ook nog even noemt. Laat dan ook zeker even weten wanneer je hem hebt overgenomen dan kan ik bij je komen lezen. Voor het gemak, hieronder de vragen op een rijtje:

 • Hoe lang geleden is het dat je kindje is geboren?
 • Is jouw kraamweek gelopen zoals je had gehoopt/verwacht?
 • Waar heb je op dit moment behoefte aan?
 • In welk opzicht ben je veranderd nu je moeder bent?
 • Wat valt je zwaar in deze periode van ontzwangeren?
 • Hoe combineer jij je werk en ouderschap samen en hoe ervaar je dat?
 • Hoe ben je nu ten opzichte van je ‘oude ik’?
 • Hoe gaat het lichamelijk met je?
 • Wat is het meest veranderd in je leven sinds de geboorte van je kindje?
 • Wat wil je na 9 maanden na de geboorte van je kind ook gedaan/bereikt hebben?

3 reacties op “10x ontzwangeren tag

 • Leuke tag, ontzwangeren valt niet mee! Bij mij heeft het lang geduurd, een dikke 10 maanden en 2 maanden daarna was ik weer zwanger (nu dus). Ik vergelijk het met een storm, die hormonen razen door je lijf en je probeert je vast te klampen aan je eigen ik. Over een tijdje gaat de storm weer liggen en dan voel je op een dag: ik ben er weer!

 • Jaaah… Wat leuk dat hij online staat. Ik was zo benieuwd. En hij is zo mooi en oprecht ingevuld. Ik snap wat je bedoelt met een vakantie. Daarom dat we nu dus in Frankrijk zitten. En ik reageer daarom uitgebreider als ik terug ben ?

Reageren is niet mogelijk.