10x duurzame uitjes met kinderen

Ben je op zoek naar leuke uitjes met kinderen en wil je dat ze ook groen oftewel duurzaam zijn? Amy van Homemade Adventures is bezig met bewuster en duurzaam reizen. Voor Meisje Eigenwijsje verzamelde ze leuke en duurzame activiteiten die je met kinderen kunt doen. 

Workshop wildplukken

Wildplukken is een leuke, groene en leerzame manier om kennis te maken met de natuur. Samen met een gids ga je op zoek naar de eetbare onderdelen van planten en bomen. Dit kunnen paddenstoelen zijn, maar ook veel verschillende bloemen, bessen, bramen en noten. Wildplukken word weer helemaal hip, terwijl dit juist een activiteit is die in de prehistorie al door de jagers en verzamelaars werd uitgevoerd. 

Tijdens het wildplukken leer je kijken naar de natuur, de natuur te respecteren en zuinig om te gaan met de natuur. Als wildplukker leer je veel meer over de flora en fauna om je heen. Je komt erachter wat eetbare delen van een plant zijn en welke paddenstoelen je absoluut niet kunt eten. 

wildplukken groen uitje kinderen

Ga je voor de eerste keer wildplukken dan is het leuk om een workshop wildplukken te volgen. Want hoe eetbaar sommige dingen er ook uitzien, soms kun je iets beter eventjes laten hangen. Jouw gids kan je precies vertellen wat je kunt eten en wat niet. Bij sommige wildpluk workshops ga je naderhand nog koken met de spulletjes die je die dag hebt verzameld. Kun je meteen even proeven. Google op wildplukken workshop + jouw omgeving om een gids in jouw buurt te vinden.

Wadlopen

Wandelen over de bodem van de zee, tijdens het wadlopen ga je zoals de naam het al verklapt, wandelen over het wad. Door de verschillende getijden trekt het water volledig weg en kun je een wandeling over de zeebodem maken. Samen met een gids ga je op ontdekkingstocht op het wad. De gids kan je alles vertellen over het gebied, de dieren en planten die er leven. Wie weet vind je onderweg nog iets te eten of kom je een zeehond tegen. 

De minimale leeftijd om te gaan wadlopen verschilt heel erg per aanbieder, bij de ene kunnen kinderen vanaf 6 jaar al mee, bij de andere moeten ze 10 jaar zijn. Het is ook erg afhankelijk van hoe groot je kind is, en hoe sportief ze zijn. Wadlopen is namelijk best pittig. Hier lees je meer over wadlopen in Groningen.

Speelbos bezoeken

Overal in Nederland vind je wel een speelbos, lekker de natuur in om te ravotten, bouwen, klimmen en klauteren. Speelbossen zijn leuk en leerzaam. Ieder speelbos heeft zijn eigen thema’s. Zo kun je in het ene speelbos opzoek gaan naar kabouters terwijl je in een ander speelbos samen met de boswachter om ontdekkingstocht kunt gaan. 

In de speelbossen kun je leren over de natuur, in sommige speelbossen is er een speurtocht uitgezet waarbij je opzoek gaat naar de verschillende planten, bomen en dieren in dit bos. In een ander speelbos kun je helemaal los gaan op de klimtoestellen die er staan. 

Het Belevenissenbos in Lelystad is het grootste speelbos in Nederland, in de zomer kun je er zelfs zwemmen. Daarnaast vind je een leuk speelbos in Nijverdal op de Sallandse heuvelrug. Stiekem vond ik die zelf ook heel leuk 😊

Zwerfafval wandeling

Overal waar je komt om te wandelen zie je helaas een hoop afval liggen. Maar een leuke wandeling door de wijk of naar de speeltuin om de omgeving schoon te houden. Tijdens een zwerfafval wandeling ruim je het zwerfafval wat je onderweg tegenkomt op en gooi je dat vervolgens in de vuilnisbak. Als je na je wandeling in de speeltuin bent aangekomen kun je daar ook nog even de afval opruimen, daarna lekker ravotten en neem iets lekkers mee om te picknicken. 

Een zwerfafval wandeling is een goedkoop uitje, veel heb je niet nodig. Een vuilniszak en afval knijpers of handschoenen en gaan met die banaan. Om het leuk te houden voor de kinderen kun je er bijvoorbeeld een wedstrijdje van maken. Wie verzameld de meeste afval of wie vind er als eerste een rode dop. Een zwerfafval wandeling is een leuk middagje weg met de kids en goed voor de natuur. Win-win!

zwerfafval leuke activiteit kinderen

Wandel over een blotevoeten pad

Een wandeling op je blote voeten maken klinkt toch super leuk! Helaas is het niet overal mogelijk, de kans is groot dat je ergens komt waar glas of andere scherpe voorwerpen liggen. Daar wil je natuurlijk niet in staan. Gelukkig komen er in Nederland steeds meer blotevoeten paden. Deze zijn speciaal aangelegd om met je bloten voeten te wandelen, op de verschillende blotevoeten paden vind je verschillende ondergronden zoals: modderpoelen, zand, boomschors, gras en stenen. Een leuke manier om de natuur te ontdekken.

Nog meer duurzame uitjes met kinderen

Op zoek naar meer groene oftewel duurzame uitjes met kinderen? Hieronder staan er nog vijf.

  • Schat zoeken (denk aan geocaching met kinderen of happy stones zoeken/plaatsen)
  • Naar de kringloopwinkel
  • Bezoek een pluktuin of moestuin in de buurt
  • Bezoek een natuurspeeltuin of waterspeeltuin
  • Dieren spotten in een nationaal park

Op deze pagina vind je nog meer leuke uitjes met kinderen.

Welke van deze groene uitjes ga jij binnenkort doen met de kinderen?