10x dingen die je moet weten als je PPD hebt

Ik schreef dit blogje speciaal voor de moeders met postpartum depressie (PPD), maar ik denk dat hij ook erg fijn is voor mensen die niet bekend zijn met een depressie. Wie weet haal je er wel weer dingen uit die je nog niet wist. Of misschien ken je wel iemand waarvan je het vermoeden hebt. Laat dit artikel dan zeker even lezen!

1. Je bent niet alleen! Zoals je al hier op deze blog hebt kunnen lezen ben je echt niet de enige moeder met Postpartum Depressie. Integendeel, per jaar zijn er ongeveer 15.000 vrouwen die deze psychische ziekte krijgen. Echter wordt er maar weinig over gepraat en vaak weten vrouwen het zelf ook niet eens! Voel je dus niet schuldig, want je bent geen uitzondering, je bent geen slechte moeder, je bent (helaas) zoveel vele..

2. Zoek hulp. Het is beangstigend, om werkelijk naar de dokter te stappen en het stempeltje opgedrukt te krijgen. Maar hulp schaadt niet. Je wordt er niet slechter van, wie weet wordt je er zelfs beter van. Dus waarom niet?

3. Negeer je baby niet. Sommige moeders met PPD kunnen niet genieten van hun kind, vaak krijgen ze zelfs een afkeer ertegen. Dit lijkt me een enorm lastig gevoel. Probeer toch, ondanks dat het niet goed voelt, een band te krijgen met je kind. Dit zal later, wanneer je geen PPD meer hebt alleen maar fijn zijn!

4. Ontwijk prikkels. Wanneer je weet dat bepaalde situaties de symptomen vergroten: ontwijk ze dan! Voel je je slechter door het lezen van vrolijke blogs, lees ze dan niet! Blijven de tranen komen wanneer je naar foto’s kijkt van je zwangere lijf: weg die foto’s! Heeft Facebook een negatieve invloed? Delete die app!

5. Zorg voor oppas. Juist wanneer je lijdt aan PPD is het nog belangrijker om tijd voor jezelf te hebben. Om even niet moeder te zijn, maar om aandacht aan jezelf te besteden. Zorg daarom voor regelmatig oppas. Ik zelf breng mijn dochter 1x per week naar mijn schoonmoeder zodat ik even ademruimte heb. Heerlijk is dat!

6. Ga opzoek naar datgene wat je laat lachen. Of dat nu een filmpje is van Charlie Chaplin of de glimlach van je kind, zoek uit wat dat ene ding is wat je toch laat lachen. Zo kun je dit opzoeken op momenten dat je denkt dat je niet meer door kunt!

7. Zoek interactie op. De deur uitgaan alleen is niet genoeg. Zorg ervoor dat je moet communiceren met anderen. Al ga je alleen even een kop koffie halen ergens en is het enige wat je vraagt de rekening. Ik zelf loop regelmatig, wanneer de muren op me af komen, naar de buurtwinkel. Daar koop ik dan aardbeien of een broodje en ik loop terug. Zo ben ik toch even de deur uit geweest en heb ik contact gehad met een ander.

8. Ben niet bang voor medicatie. Ik riep van te voren heel hard dat ik geen medicatie wilde. Maar de psychiater raadde het me toch aan. En nu, nu ben ik blij dat ik geluisterd heb. De scherpe randjes zijn er vanaf en het geeft me een hoop rust.

9. Vind lotgenoten. De eerste stap heb je al genomen, want je leest namelijk mijn blog. En ik ben een lotgenoot! Wees dan ook niet bang om me een mail te sturen of op een andere manier te contacteren. Het is prettig om met lotgenoten te kunnen praten want alleen zij snappen ECHT wat er in je omgaat.

10. Negeer de ongelovigen. Er zullen altijd mensen blijven die roepen dat een depressie onzin is. Of die gewoon niet willen begrijpen wat het inhoud. Negeer hen aub. Voor hen maar vooral voor jezelf. Het kost namelijk teveel energie om je te willen verdedigen en het zal niet uitmaken.


Meer lezen over (mijn) postnatale depressie?

Postnatale depressie

(Uitgelichte foto: shutterstock)

13 reacties op “10x dingen die je moet weten als je PPD hebt

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *