10 uitjes met kinderen tijdens de herfst in Brabant

uitjes kinderen herfst Brabant

De herfst is in het land en alhoewel het nu wat grijzer en regenachtiger weer zal worden kun je nog steeds hele gezellige uitjes met de kinderen maken. Terwijl de bladeren veranderen in prachtige herfstkleuren, zijn er tal van leuke activiteiten en bestemmingen om samen met het gezin van te genieten. Of je nu van herfstwandelingen houdt, pompoenen wilt snijden, of zin hebt in avonturen in de natuur, deze blog staat boordevol ideeën voor geweldige herfstdagen met je kinderen. Lees snel verder voor inspiratie en tips om het meeste uit dit seizoen te halen!

Gratis uitjes en activiteiten met kinderen tijdens de herfst

Laten we eerst eens kijken welke leuke uitjes en activiteiten je met de kinderen tijdens de herfst kunt doen die niets kosten. Want alhoewel er vele leuke dingen te bedenken zijn, kost het meeste geld. En aangezien de herfst en winter toch vaak al duurdere maanden zijn (denk aan een hogere energierekening, Sinterklaas cadeautjes, de Kerstdagen) is het fijn om op deze manier toch lief voor je portemonnee te kunnen zijn.

Rijd, fiets of wandel de Lichtjesroute

Van 18 september t/m 8 oktober is er weer de traditionele Lichtjesroute in Eindhoven. Deze route kun je met de auto bekijken, op de fiets of je wandelt hem. Dit is uitje die wij als gezin jaarlijks maken en waar de kinderen echt naar uit kijken. Het is gratis toegankelijk en superleuk om te doen. Meer informatie over de Lichtjesroute.

Kabouterpad: leuk voor de jongste kinderen

In heel Brabant (en Nederland) zijn er diverse kabouterpaden te vinden. En om eerlijk te zijn vind ik de herfst het leukste seizoen om zo’n kabouterpad te wandelen samen met de kinderen. Dit omdat er zoveel mooie schatten in de natuur te vinden en zien zijn. De kabouterpaden die ik zelf ken zijn die in Son en Bakel. Maar hier vind je nog meer leuke kabouterpaden in Brabant.

Op zaterdag 7 oktober organiseer Speelpark De Splinter een leuk Kabouterpad door het speelpark en de wijk. Leuk voor kinderen van ongeveer 3 t/m 6 jaar, met allerlei leuke spelletjes, opdrachten en wat lekkers. Check de facebookpagina van De Splinter voor meer informatie.

Paddenstoelen speurtocht

Zijn je kinderen al wat ouder of heb je geen zin in een kabouterpad, dan kun je natuurlijk ook zelf een speurtocht in het bos organiseren. Denk bijvoorbeeld aan een paddenstoelen speurtocht. Het enige wat je eigenlijk hoeft te doen is plaatjes verzamelen van verschillende paddenstoelen die de kinderen dan moeten zoeken in het bos. Je kunt ook de paddenstoelen bingo van OERR doen. Op hun website vind je de printable.

Naar de (natuur)speeltuin!

Natuurlijk kun je ook in de herfst lekker naar een grote speeltuin met de kinderen. Het regent echt niet elke dag en ook niet de hele dag. En zelfs zou het regenen heb je daar natuurlijk ook speciale regenkleding voor. Niet alle speeltuinen zijn gratis, maar ze zijn er wel! Naderhand lekker opwarmen onder de douche en op de bank onder een dekentje een film kijken.

Regent het en ben je liever binnen? Dan kun je natuurlijk ook naar een van de vele binnenspeeltuinen. Je hebt de standaard binnenspeeltuinen zoals Monkeytown, maar er zijn er nog vele anderen.

Lees ook: Spannende Halloween uitjes en activiteiten voor kinderen

Uitjes met kinderen in de herfst (budget)

Dan zijn er ook nog een aantal leuke uitjes en activiteiten die wellicht wel wat geld kosten, maar niet zoveel! Ook daarvan heb ik er een paar opgezocht voor je.

Pompoen boerderij / pompoen plukken / pompoenfair

Soms wil je gewoon even een uurtje ergens heen en dan is een bezoekje aan een pompoen boerderij echt heel erg leuk. Je hebt diverse boerderijen en grote kraampjes waar de kinderen naar hartelust allerlei soorten pompoenen kunnen bewonderen. En daar dus ook zelf hun decoratieve pompoenen kunnen uitzoeken. Vaak hebben zulke boerderijen of kraampjes ook sierfruit en siergroente.

Er zijn ook soms velden waar je zelf pompoenen kunt plukken, echt een superleuke activiteiten met de kinderen. En er worden ook pompoenfairs georganiseerd. Dan ben je zeker wel een halve dag onder de pannen.

Fruitplukken

Aan het einde van de zomer en het begin van de herfst zijn er vaak diverse fruitplukdagen die worden georganiseerd. Wij zijn zelf al een aantal keer naar de appelplukdagen bij de Philips Fruittuinen geweest in Eindhoven. Daar kon je dan ook peren plukken. Dit jaar (2023) is de appeloogst mislukt en kun je er alleen peren plukken. Daarnaast heb ik via de website van De Fruitigste gezien dat je op 30 september een fruitpluk dag hebt in Dinteloord.

Maïsdoolhof

Door een maïsdoolhof wandelen is iets wat mijn kinderen echt super leuk vinden. De meeste doolhoven zijn alleen in augustus en september geopend, maar er zijn er ook een paar waa je ook nog in oktober doorheen kunt dolen.

Bezoek een kasteel

Een ander leuk uitje wat vaak niet veel geld kost is het bezoeken van een heus kasteel. Dit is leuk en spannend tegelijk. Waan jezelf een prins of prinses of doe net alsof je een ridder bent. Vele kastelen hebben een speciale speurtocht voor kinderen en een kasteeltuin waar je in kunt rond dwalen.

Lees ook: 11x toffe kastelen om te bezoeken met kinderen

  Andere herfst uitjes met kinderen

  En dan zijn er natuurlijk ook nog uitjes tijdens de herfst die iets boven dat budget zitten, maar wel erg leuk zijn. Zeker als je ze afwisselt met wat gratis uitjes of budget uitjes.

  Boeh in de Zoo – Dierenrijk

  Zo heb je van 30 september t/m 29 oktober bij Dierenrijk in Mierlo een superleuk evenement genaamd Boeh in de Zoo. Verken de opwindende spooktunnel in de buurt van het reptielenrijk, vergaar kennis over uitgestorven wezens op het kerkhof net voorbij de alpaca’s en ga op een speurtocht naar vogelverschrikkers tijdens het griezelige avontuur. Naast al het voorgaande kun je ook een speciale stempelkaart aanschaffen voor €7,50 waarmee je bijvoorbeeld dierenmaskers kunt versieren, glitter tattoo’s laten zetten en pompoen kunt snijden. Ook krijgen de kinderen ranja en chips met die kaart. Deze activiteiten zijn er elke woensdag, zaterdag en zondag. En in de herfstvakantie elke dag.

  Naar het museum

  Een andere leuke activiteit is om naar het museum te gaan met de kinderen. Er zijn erg veel musea die niet alleen voor volwassenen leuk zijn maar juist ook voor kinderen. Denk bijvoorbeeld aan het oertijdmuseum wat leuk is voor jong en oud, maar ik verzamelde ook een aantal museums die geschikt zijn voor kleuters.

  Halloween weken Duinoord

  Vanaf 7 oktober veranderd Duinoord in Dui𝕾𝖙𝖊𝖗oord! Elk weekend (en bij goed weer ook de woensdagen en de herfstvakantie) kun je lekker gaan griezelen. Het hele park omgetoverd met onder andere spinnenwebben en pompoenen door de heksen. Duinoord is een all inclusive recreatiepark dus de entree prijzen zijn daar ook naar. Duisteroord is, naar hun zeggen, geschikt voor kinderen van 4 t/m 12 jaar.

  Maak een bucketlist met uitjes en activiteiten in de herfst

  Het is weekend of je hebt een vrije middag en je staart uit het raam om te bedenken wat je nu weer kunt gaan doen met de kinderen deze herfst. Wil je niet telkens op zoek naar deze blog dan is het slim om samen een herfst bucketlist te maken. Dat kan gewoon door op een blaadje alle activiteiten en uitjes te schrijven die je zou willen doen. Maar je kunt er ook iets anders creatiefs van maken.

  Bijvoorbeeld door de activiteiten te voorzien van kleine tekeningetjes of door op lolly stokjes de activiteiten te schrijven en deze in een leuk versierde pot te doen. Heb je meteen een leuke activiteit voor een regenachtige herfstdag: samen een bucketlist maken. Op die manier wanneer je even geen inspiratie hebt pak je de bucketlist erbij en kun je een van de leuke herfst uitjes met de kinderen gaan doen.

  1 reactie op “10 uitjes met kinderen tijdens de herfst in Brabant

  Reageren is niet mogelijk.