Summertime: 10 tips hoe je jouw kindje koel houdt

Gisteren was het zo warm, dat Fay haar toetje vrij rood werd en de zweetdruppels op haar neus stonden. Hartstikke zielig dus. Ze had ook best wel wat last van de warmte, maar met het gebruiken van de tips die ik geef in dit artikel zorgde ik ervoor dat het voor haar weer aangenaam werd en ze gewoon weer blije Fay was die ze altijd is. Omdat ik me voor kan stellen dat andere moeders ook af en toe met hun handen in het haar zitten wat betreft dit (lekkere) warme weer en verkoeling voor hun kindje besloot ik om de 10 tips hoe je jouw baby koel houdt te delen. 

IMG_20140717_193749
’s avonds was het lekker genoeg om in het gras te spelen..

Let op, dit zijn dingen die ik zelf toepas en waarvan ik heb gemerkt dat het werkt bij mijn kindje. Dit betekent niet direct dat het ook voor jouw kindje zo werkt. Al hoop ik dat natuurlijk wel. Sommige tips zijn algemener van aard en staan ook op diverse sites vermeld als zijnde ‘dit is onderzocht’.

1. Kleed je kindje niet te warm.
Is je kindje ouder dan een paar weken dan is de kans groot dat hij al zelf zijn lichaamstemperatuur kan regelen. Dit houdt in dat een kindje niet meer extra aangekleed hoeft te worden. Vooral met deze warmte is het ’t beste om je kindje slechts te kleden in een luier en rompertje of alleen een luier. Het advies is dan ook om een katoenen romper te gebruiken ivm het opnemen van de transpiratie.

Bol AlgemeenBol Algemeen

2. Leg of zet je kindje op een koele plek in huis.
Is de gang koel, laat je kindje dan vooral daar slapen en/of spelen. Wil je toch je kindje buiten leggen of zetten kies dan voor de schaduw. Onze woonkamer wordt echt warm ondanks alle voorzorgsmaatregelen, de gang is lekker koel, dus daar slaapt Fay dan ook als een roosje met deze dagen!

3. Smeer je kindje regelmatig in.
Of je kindje nu wel of niet in de zon komt (voor kindjes onder de 6 maanden wordt dit ten strengste afgeraden) het is slim om je kindje toch in te smeren. Al zitten ze in de schaduw of komen ze maar 5 minuutjes buiten, verbranden kost slechts een paar seconden. Dit geeft alleen maar meer ongemak en is bovendien echt gevaarlijk, dus beter het zekere voor het onzekere nemen.

4. Geef je kindje wat vaker wat (water) te drinken.
Dit geldt geloof ik alleen voor kindjes die flesvoeding geven, aangezien ik heb vernomen dat wanneer je borstvoeding geeft je jouw kindje gewoon wat vaker aan moet leggen om het vochtgehalte hoog te houden. Maar voor de flesvoedende moeders: geef dus tussendoor wat vaker water te drinken. Als je kindje dit niet gewend is zal er meer uit gaan dan in, maar elke druppel is meegenomen. Fay vond het in het begin ook niet lekker, maar nu vindt ze het heerlijk!

5. Laat je kindje niet in de directe zon spelen/liggen.
Zoals ik bij tip 3 al aangaf wordt het voor kindjes onder de 6 maanden sowieso ten strengste afgeraden, maar ook voor kindjes die ouder zijn is het niet goed. Sowieso voor niemand niet. Je loopt al snel een zonnesteek op. Een zonnehoedje, een parasol, een petje.. allemaal dingen die mee kunnen helpen. Uv kleding overigens ook. Tussen 12 en 16 uur is het buiten op zijn heetst dus kun je beter binnen blijven.

6. Zet je kindje in een lauw badje
Ter verkoeling helpt het ook om je kindje door de dag heen wat vaker in een lauw badje te zetten. Je kindje zal dit heerlijk vinden en als het heeft ontdekt wat je allemaal met water kunt doen zal het moeite kosten om je kindje er zelfs weer uit te halen! Een groot succes dus!

7. Katoenen doek in de wandelwagen.
Als je gaat wandelen met je kindje is het slim om een katoenen doek (hydrofielluier bijvoorbeeld) onder het kindje te leggen. Dus of je nu met de Maxi-Cosi gaat, de wandelwagen of de buggy, een katoenen doek zorgt ervoor dat het kindje zich niet gaat baden in zijn eigen zweet.

8. Hydrofielluier in de koelkast.
Wat ook echt heerlijk is voor je kindje is om een hydrofielluier in de koelkast te leggen. Als hij er ongeveer een half uurtje in heeft gelegen is hij lekker koel en kun je de doek over je kindje heen leggen of eronder. Super fijn!

9. De kap omlaag.
Wat je veel mensen ziet doen als ze wandelen met hun kindje in de kinderwagen is de kap van de wagen omhoog voor schaduw. Met deze temperaturen blijft de warmte onder die kap zitten en zal het juist veel ongemakkelijker worden voor je kleine schat. Je kunt dan beter de kap omlaag doen en de parasol gebruiken. Bij onze kap zit wel een ventilatiesysteem, we kunnen de kap aan de achterkant omhoog doen waardoor het toch doorwaait. Als jouw wagen dit ook heeft dan geldt deze tip niet voor jou.

10. Niet in tocht leggen.
In de tocht liggen is voor niemand goed, maar kleine kindjes kunnen er goed ziek van worden. Daarom wordt een ventilator ook afgeraden. Let daar ook op in de tuin. Bij ons in de tuin kan het goed waaien, ons huis staat dan ook in een dorp en is vrijwel omringt door weilanden. Daarom zetten wij Fay altijd achter het muurtje of hangen we de zijwand van het paviljoen erin zodat dit de wind tegenhoudt.

Heb jij nog goede tips voor (aanstaande) mama’s?

11 reacties op “Summertime: 10 tips hoe je jouw kindje koel houdt

 • Ten eerste: je nieuwe logo! Moooooi <3 ! En ten tweede, heb je ook nog tips voor zwangere dames om niet te smelten vandaag haha. Sorry maar ik vind dit weer echt vreselijk op het moment!!

  • Nicole (misseagles) zegt:

   Oooh meis, lijkt me inderdaad niks.. ik smelt ook al! Ik ga er op broeden oke?? 😉

 • Ja mooi je logo!!! Goede tips. Hier krijgen de kids een extra ijsje, petje op en proberen we de zon toch zo veel mogelijk te vermijden. Ik heb altijd het idee dat de kinderen er minder last van hebben dan wij.
  Oh en Manon…dit weer is inderdaad vreselijk voor een zwangere. Ik was twee jaar geleden hoogzwanger tijdens een hittegolf. Vooral veel drinken, ijsjes eten en ik zat met mijn voetjes in een badje. Meer kan je niet doen. Maak je vooral niet te druk.

 • Ellen1979 zegt:

  Heel goed! Idd, borstgevoede baby’s alleen vaker aanleggen. (En verder trouwens ook erg goede tips 😉 )
  Wordt het echt te gek is een nat washandje of spuugdoekje is ook lekker om je baby mee te laten spelen. Als ze te weinig drinken krijgen ze door het sabbelen misschien ook nog wel een paar druppels water binnen.

 • Ik geef mijn meisje wel water hoor, ookal krijgt ze bv. Inderdaad vond ze het eerst ook niet te drinken maar nu meestal (na ook bijv een banaan eten) vind ze een paar slokken zeker geslaagd. Daarna word ze er alleen maar nat van hihi.

  Voor rest inderdaad weinig op de hoogtepunten in de zon/schaduw buiten, vooral rustige dingen ondernemen (oke shoppen vandaag dan weer wel maar de winkels waren veelal gekoeld) en lekker liggen in een spagettiromper

 • Nog een tip, misschien niet voor de allerkleinsten, maar wel voor de iets grotere: lekker naakt laten rondlopen!
  Ons huis is erg koel met een natuurstenen vloer, dus als Ronja het heet krijgt, laten we haar binnen lekker naakt rondhuppelen. Ook goed voor de zindelijkheidstraining!

 • Bij het CB kreeg ik ook nog als tip het hoofd koel te houden. Door middel van een koel washandje. Omdat het hoofd van een baby groot is vergeleken met de rest van het lichaam, kun je die het beste koel houden.

  Goede tips verder 🙂

 • Goede blog! Vooral de eerste tip. Soms zie ik moeders lopen, die hun kindje echt te warm hebben aangekleed. Is ook altijd lastig om in te schatten of het niet te koud voor ze is. Die van dat lauwe badje is ook een goede. Dat helpt echt goed ter verkoeling, Gelukkig is het hier in Nederland nooit lang te heet.

Reageren is niet mogelijk.