10 manieren om uit je winterdip te komen

Op de dag dat ik dit schrijf schijnt het zonnetje volop en is de winterdip nergens te bekennen. Sterker nog, ik krijg door dat zonnetje enorm zin om te bloggen. Gisteren was het echter een hele donkere dag. Een dag vol regen en grijs. Een echte winterse dag waarop ik het liefst onder de dekens kruip en er pas weer uit kom als het lente is. Toch kun je die winterblues ook op de donkere dagen te boven komen. En wel met deze tien manieren.

Zo kom je uit de winterdip

De een komt wat makkelijker uit de winterdip dan de ander. Een aantal jaar terug kon zelfs een zonnetje op een winterse dag mij niet deren. Inmiddels werkt dat dus wel voor mij, al heb ik daar uiteraard weinig invloed op. Daarom heb ik voor mezelf ook een lijst gemaakt met dingen waar ik wél invloed op heb. Zodat wanneer ik weer een winter dipje heb ik daar makkelijker uit kom.

Yoga of meditatie

Alhoewel ik zelf (nog) niet van de yoga ben vind ik mediteren wel heerlijk. Meestal doe ik dat liggend in bed of op de bank. Het is niet zo dat ik dagelijks mediteer, maar af en toe neem ik echt mijn moment om even helemaal tot rust te komen. Ik heb in het verleden ook een mindfulness cursus gedaan waardoor het mediteren nog meer is gaan leven bij me.

Naar buiten gaan

Ook al is naar buiten gaan in de winter wellicht niet een van je eerste keuzes, het kan je zeker helpen. Door naar buiten te gaan haal je een frisse neus, je bent in beweging en als je goed kijkt zie je hele mooie dingen op je pad komen. Zelfs op de donkerste dagen regent het niet de hele dag. Ga dus tussen de buien door lekker even naar buiten. Juist wanneer het geregend heeft ruikt de natuur heerlijk. Probeer naar de natuur te kijken met een vergrootglas en kijk naar de details.

Creatief zijn

Onder de noemer creatief zijn vallen echt een heleboel dingen. Je kunt gaan tekenen, schilderen, maar ook schrijven, fotograferen en muziek maken vallen natuurlijk onder creatief zijn. Neem dus even de tijd en ruimte om iets te creëren. Al is het een liedje in je hoofd, een kleine doodle in je tekenschrift of een verslag van de afgelopen dag. Zelfs het bakken van cupcakes is creatief.

Om hulp vragen

Het zit misschien niet in je natuur. En je hebt wellicht het idee dat je alles zelf moet kunnen. Maar dat is dus echt onzin. We weten wel dat je alles zelf kunt, maar je HOEFT niet alles zelf te doen. Om hulp vragen is geen zwakte maar juist een kracht. En vaak vindt de ander het juist heel erg fijn om te kunnen helpen. Geef je meteen die ander een goed gevoel terwijl jij ook geholpen bent.

Gebruik een daglichtlamp

Elk mens heeft daglicht nodig om ervoor te zorgen dat onze biologische klok goed functioneert en voor het aanmaken van vitamine D. Echter in de winter zijn de dagen korter en donkerder waardoor we vaak een tekort aan daglicht hebben. Daarvoor zijn er daglichtlampen. Een daglichtlamp is een lamp die meer dan 10.000 lux uitstraalt om zo daglicht na te bootsen.

Plan iets leuks in

Wat mij ook altijd helpt op dagen waarin ik de winter blues wat meer voel is het maken van leuke plannen. Samen met een vriendin, met mijn gezin of in mijn eentje. Dan plan ik bijvoorbeeld een bezoekje aan de kapper, de schoonheidsspecialist of gewoon een leuk uitje met de kinderen. Het is niet zo dat de uitjes dan op die dagen zijn, maar het zorgt vaak wel voor voorpret bij mij.

Eet gezond en gevarieerd

Je hebt tijdens de donkere dagen misschien sneller de neiging om je lekker te buiten te gaan aan dingen zoals snoep, chocolade, cake, enzovoort. Maar juist op dit soort dagen is het nog belangrijker om goed voor jezelf te zorgen. Dat betekent niet dat je alleen maar gezonde dingen mag. Het is echter wel goed om de gezonde dingen zoals fruit en groente de overhand te geven. Ook het drinken van voldoende water helpt dan erg mee.

Draai muziek (en dans!)

Wat mij ook heel erg kan helpen is het draaien van mijn favoriete muziek. En daar dan ook bij te dansen. De muziek in combinatie met de beweging zorgt voor het aanmaken van het gelukshormoon. Alleen beweging doet dat overigens al, maar het is veel leuker om te bewegen op muziek. Zorg er overigens wel voor dat je vrolijke muziek draait en geen muziek waardoor je jezelf nog minder goed voelt.

Knuffel met een (huis)dier

Een van de dingen die ik zelf ook altijd heel erg fijn vind is het knuffelen van dieren. Wij hebben zelf twee honden en als ik daarmee kroel dan word ik vanzelf vrolijker. Zijn de honden er even niet of hebben zij geen zin in al dat geknuffel dan helpt het mij ook om naar leuke dieren filmpjes te kijken op Instagram of Youtube. Of ik ga naar de kinderboerderij en knuffel daar met de diertjes die er rondlopen.

Wees lief tegen jezelf

Je kunt nog zoveel dingen doen om jezelf beter te voelen, als je niet lief tegen jezelf bent wat betreft bewoording dan helpt niets. Ga je buiten wandelen maar blijf je vervelende dingen over jezelf of tegen jezelf zeggen dan helpt het niet. Wees dus vooral ook mild en aardig naar jezelf. En zie in dat je het beste met jezelf voor hebt.