10 manieren om je newborn te laten slapen

Voordat je denkt dat dit artikel een fijne handleiding is voor het laten (door)slapen van je baby moet ik je toch teleurstellen. Deze tips en handleidingen zijn er namelijk al genoeg en ik heb ook niet echt die wijsheid in pacht. Wat ik wél heb is een boel ervaring met het in slaap brengen van mijn eigen baby’s.

Zowel bij Fay als bij Milo heb ik tig dingen geprobeerd om ze maar in slaap te laten vallen. De ene keer werkte dit beter en de andere keer dat. Omdat ik gok dat veel van mijn manieren nogal herkenbaar zijn heb ik ze even voor je op een rijtje gezet:

Mijn 10 manieren om je newborn te laten slapen

Stofzuiger/afzuigkap

Het geluid van de stofzuiger is voor allebei mijn kinderen enorm rustgevend. Dat komt doordat dit geluid een beetje lijkt op het geluid van binnen in de buik. Ook de afzuigkap maakt ditzelfde geluid dus kan ook enorm rustgevend zijn. Voor de kinderen dan, want voor jezelf is het echt behoorlijk irritant.

App met geluiden – White noise

Er bestaat in deze digitale tijd natuurlijk ook een app met dezelfde geluiden. Zo heb ik zelf de app White noise op onze tablet staan waar onder andere dus die stofzuiger opstaat. Echter lijkt ik mijn baby daar niet mee te foppen, hij slaapt alleen in met de echte stofzuiger!

Wiegen

Wat ook helpt is om de baby te wiegen. Of dat nu in zo’n babyschommel is of in een schommelstoel, wiegen helpt. Let er alleen wel op dat je hier geen gewoonte van maakt. Al kan het in de eerste weken geen kwaad.

Op de arm lopen

Een manier waarop we onze dochter regelmatig in slaap hebben gekregen is met haar buik op de bovenarm gelegd en dan lopen. Dit omdat ze last had van darmkrampjes maar ook omdat ze dit gewoon echt fijn vond. Dit was wel tot 3 maanden ongeveer, daarna werd ze te zwaar om zo ook neer te leggen.

In de draagzak- of doek

Wat onze baby’s, maar vrijwel die van iedereen, ook erg fijn vinden is in de draagzak. Een draagdoek heb ik ook gehad maar die heb ik zo weinig gebruikt omdat ik het knopen gewoon niet onder de knie kreeg. Nu hebben we een Tula draagzak en ik ben er zo blij mee. Ik gebruik hem doorgaans alleen buitenshuis, bijvoorbeeld als ik een afspraak heb of wanneer we door een pretpark lopen. Maar binnenshuis kan natuurlijk ook!

Rond rijden in de auto

Oh wat heeft mijn man toch vele kilometers gemaakt met Fay in de auto. Met Milo hebben we dit nog niet gedaan, maar bij Fay toch echt wel regelmatig. Ook als we ergens heen gaan valt hij direct in slaap. Zo fijn dat gewieg van de auto!

Bij mama of papa op de borst

Wat baby’s ook erg fijn vinden en eigenlijk nog de beste manier van in slaap brengen is, is het op de borst van papa of mama slapen. Dit gebeurd hier dan ook regelmatig. Al is het niet altijd even handig want je kan helemaal niks verder.

Donker maken

Wat ook kan helpen is om de ruimte waar je baby ligt donker te maken. Al is dit niet aan te raden om overdag te doen, in verband met dag- en nachtritme die ze nogal snel verwisselen. Maar zorg ervoor dat je kind ’s avonds en ’s nachts in ieder geval in het donker ligt.

In bad

Ik moet toegeven, onze kinderen lijken uitzondering op deze regel. Maar ik hoor dus dat wanneer je jouw baby in bad doet ze hierna fijn inslapen. Het maakt ze slaperig, vooral als je er wat van de Calendula welterustenbad in doet.

Inbakerdoek

En tot slot de inbakerdoek. Dat is bij ons doorgaans echt DE oplossing. Oké ik geef toe dat het niet altijd helpt, maar 9 van de 10 keer slaapt hij redelijk snel in en ook door. Als we dat nu eens geweten hadden bij Fay had dat vele ritjes met de auto en kinderwagen gescheeld.

Wil je naast deze manieren om je newborn te laten slapen toch nog tips hebben om je baby echt goed te laten slapen of heeft jouw kindje echt slaapproblemen? Dan raad ik je de site van Kinderslaapcoach Inge de Heer aan.

5 reacties op “10 manieren om je newborn te laten slapen

  • Ik hoorde destijds ook inderdaad vaak van, doe je kindje voor het slapen gaan lekker in bad, dan slaapt het lekker! Bij ons ook niet hoor! Door het afdrogen en aankleden werden ze weer klaar wakker. Maar fijne tips hoor!

  • Wat fijn dit lijstje! Bij onze dochter hielp de puckababy super goed en daarmee kon ze al vrij snel zelf in slaap vallen, maar onze zoon moet elke keer in slaap gewiegd worden. Nou vind ik dat geen probleem, maar ik maak me wel zorgen of we hem op deze manier uiteindelijk niet “verpesten” in de zin dat het hem dan over een aantal maanden nog steeds niet lukt om zelf in slaap te komen. Heb je hier ervaring mee met je dochter?

    • Hoi Renske, ik weet niet hoe oud je zoontje is? Maar Fay hebben we tot een maand of 3/4 zelf in slaap moeten wiegen etc. Bij ons zoontje nog steeds bij sommige slaapjes maar gaat steeds beter zelf. Geloof dat mijn verloskundige vertelde dat je ze tot een half jaar niet kunt “verpesten” omdat ze voor die tijd nog niet actie-reactie snappen. Mocht je nog tips willen dan hoor ik het wel. Weet niet wat je al geprobeerd hebt en of wat ik als tips heb helpt, maar wie weet… Liefs

      • Dankjewel voor je reactie! Mijn zoontje is zaterdag 7 weken en heeft nog erg veel last van krampjes, wie weet lukt het hem daarna om ook af en toe zelf in slaap te vallen. Wel fijn om te lezen dat het bij je dochter uiteindelijk ook beter ging! 🙂

Reageren is niet mogelijk.