10 ideeën – Random act of kindness

Wanneer ik goeds voor een ander doe, hoe klein dan ook, dan word ik daar zelf blij van. En het mooie is, je maakt er dus die ander ook blij mee. Een win-win situatie dus. Daarom is ook de ‘random act of kindness day’ uitgeroepen. Om nog even extra aandacht te geven aan het uitvoeren van een willekeurige daad van vriendelijkheid. Het is eigenlijk heel simpel om iets, zonder overige verwachtingen, voor een ander te doen. Het hoeft maar een heel klein gebaar te zijn. 

Ik geef je 10 ideeën..

Iemand voor laten gaan bij de kassa. Zelf heb je een overvolle kar en degene achter je staat met twee dingen in zijn mandje. Een kleine moeite om die persoon even voor te laten gaan. Tegen de tijd dat al je boodschappen op de band liggen is de persoon in kwestie allang de winkel uit.

Glimlach naar iemand, je kunt zijn/haar dag maken. Iets wat ik zelf eigenlijk altijd wel doe is glimlachen tegen de mensen die ik tegenkom. Vaak zie je dan een nors gezicht in een vrolijk gezicht veranderen. Super fijn toch. Het geeft mensen ook het gevoel dat ze gezien worden. En dat kan soms echt flink veel verschil maken.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Onverwacht een cadeautje geven aan dierbare. Ik vind het super leuk om zomaar eens iets mee te nemen voor een ander. Bijvoorbeeld een jurkje die mijn dochter niet meer past, maar wel het dochtertje van een vriendin. Of een reep van haar lievelingschocolade. Of zelfs maar een quotekaartje uit de Flow, omdat je vindt dat het bij diegene past. Ik heb vriendinnen die dat ook bij mij doen, daar maakt mijn hart een sprongetje van hoor!

Bel eens iemand op die je al lang niet meer echt gesproken hebt. Tegenwoordig gaat vrijwel alle sociale contact via social media en whatsapp. Ik ben daar ook schuldig aan. Daarom is het des te leuker als je gewoon eens die vriend of vriendin opbelt. Of je moeder of tante. Wedden dat ze dat geweldig vinden. Iemands stem horen is sowieso duizend maal beter dan een emoticon op je telefoon.

Stuur een kaartje. Heeft je vriendin een belangrijk gesprek op het werk? Of heb je je moeder al minimaal een week niet gezegd hoeveel je van haar houdt? Stuur dan een kaartje! Ook als je helemaal geen reden hebt. Gewoon, omdat je aan diegene denkt. Hoe leuk is dat?

postcards-1174179_1280

Laat een zwerfboek achter voor iemand. Waarschijnlijk ken je het principe van een zwerfboek al, maar anders even een hele simpele uitleg. Je legt een boek die je zelf al gelezen hebt op een plek neer voor een ander om te vinden (en mee te nemen). Bijvoorbeeld in de trein, op een bankje in het park, bij de supermarkt. Waar dan ook. Stop er een leuk briefje in en klaar!

Word donor. Ben je nog geen donor, maar loop je al een tijd met het idee om dat wel te worden? Doe het dan! Hoe langer je wacht, hoe meer kans dat het te laat is. Dat klinkt heel cru maar zo is het wel. En donoren zijn hard nodig… Bloed doneren kan natuurlijk ook, dat kan ook nu.

Laat iemand meereizen met korting op je ov kaart. Toen ik nog studeerde deed ik dat regelmatig. Je mocht 3 mensen met korting mee laten reizen dus daar maakte ik vaak gebruik van. Dat kun je doen met mensen die je kent, maar ook gewoon met een wildvreemde die je op het station tegen komt.

Houd de deur voor iemand open. Een simpel gebaar, maar ik zie het steeds minder om me heen. De deur open houden voor degene die achter je aan komt. Ja, soms moet je een paar seconde langer wachten, maar who cares? Het is een simpel en lief gebaar.

Zet iets op de weggeefhoek van je gemeente. In onze gemeente hebben we een Facebookgroep genaamd: de weggeefhoek. Daarop geef je spullen weg, heel simpel. Bijvoorbeeld die boeken waar je niets meer mee doet. De kinderkleding die al een tijd op de zolder stof staan te vangen of die waterkoker die het nog wel doet, maar niet meer mooi stond in je keuken. Natuurlijk kun je proberen die dingen te verkopen, maar weggeven kan ook zo’n voldoening geven!

Dan nog een pracht filmpje…

6 reacties op “10 ideeën – Random act of kindness

  • Ik kan ook zo genieten van dit soort kleine dingen. Het klinkt misschien heel stom, maar als ik door de stad loop, dan glimlach ik altijd naar mensen die ik tegenkom, soms kijken ze je een beetje verbaasd aan, maar echt 9 van de 10 keer krijg je een brede lach terug. Dat geeft mij dan een goed gevoel. Zoiets kleins, of stoms zou je bijna zeggen, maar het doet je echt goed. We zouden allemaal wat vaker naar elkaar moeten lachen en dingen voor elkaar moeten doen, hoe klein ze ook zijn.

  • Wat een leuke blog! En zeker om mee te nemen in het dagelijkse leven. Kost niets! Complimentjes geven over een paar nieuwe schoenen of mooie sjaal is ook altijd fijn.

Reageren is niet mogelijk.