De weg naar zindelijkheid | op het potje

Voordat ik iets ga vertellen wil ik zeggen dat ik echt totaal geen kaas gegeten heb van zindelijkheid. Ja ik weet hoe je een hond zindelijk kunt maken omdat we dit echt al tig keer hebben gedaan. Maar ook onze jongste hond heeft nog heel lang binnen geplast dus een expert kan ik me nog steeds niet noemen wat dat betreft. Toch speelt zindelijkheid nu best wel een rol in huize eigenwijsje, dus vandaar dat ik er toch wat over wil schrijven. 

De cijfers

Als we uitgaan van het gemiddelde dan worden de meeste kinderen tussen de 24 en 36 maanden overdag zindelijk. Als het gaat om volledige zindelijkheid, dus ook ’s nachts, dan duurt dit daarna nog 6 tot 12 maanden. En dan is het ook nog zo dat ongeveer 25% van de kinderen pas echt zindelijk is op de leeftijd van vier jaar. Dat verklaart ook, naast dat de reden vaak spanning is, waarom er nog zoveel kleuters het in hun broek doen op de basisschool. Wanneer een kind met vijf jaar nog niet zindelijk is overdag wordt dit als een probleem gezien en ’s nachts vanaf zes jaar. Dit terwijl 1 op de 10 kinderen op die leeftijd nog wel eens in bed plast.

Dit zijn uiteraard algemene cijfers en feiten, aangezien het bereiken van de zindelijkheid echt per kind verschilt. Het is dan ook verstandig om echt te kijken naar de signalen die je eigen kind geeft en niet naar andere kinderen in de omgeving. Wanneer je namelijk te vroeg begint zorgt dit er over het algemeen voor dat het langer duurt voor het kind zindelijk is.

De signalen

Maar hoe weet je dan dat je kind er klaar voor is? De meeste kinderen kunnen dit namelijk in het begin van die fase nog helemaal niet aangeven. Wanneer ze dit wel kunnen is het natuurlijk helemaal handig. Maar kunnen ze dit niet dan kan je het op andere manieren zien. Zien dat je kind bewust ergens gaat staan, zich terug trekt, enzovoort om te gaan plassen of poepen. Zo is het bijvoorbeeld zo dat wij precies zien wanneer onze dochter de grote boodschap gaat doen. Je kind wordt zich dan zelf bewust van het poepen en/of plassen en dat is een signaal. Een ander signaal is dat ze zich opeens enorm interesseren in dingen zoals de wc, het potje, wat er in hun luier zit, hun pop gaat opeens op het potje en meer van dat soort dingen.

Het is wel handig om te starten met de weg naar zindelijkheid wanneer er geen grote veranderingen in het leven van je kind zijn. Dit zodat je als ouder ook extra tijd hebt om je kind te begeleiden en zodat er niet teveel spanningen van buitenaf zijn. Wij zagen al langer dat onze dochter signalen afgaf, maar door haar verjaardag, door ziekenhuisbezoekjes, door het starten op de peuterschool besloten wij om er nog even niets mee te doen.

Op het potje

op het potje zindelijkheid

Waar wij als eerste mee gestart zijn toen we de signalen herkenden is het voorlezen van het boekje “Liselotje op het potje” en het neerzetten van een potje in de woonkamer. Zowel het boekje als het potje vond ze vanaf het begin af aan al interessant al verloor ze op een gegeven moment interesse in het potje. Dit hebben we zo gelaten want we wisten wel dat het moment wel weer zou komen. En dat gebeurde ook. Wel moeten we toegeven dat we niet echt een ‘aantrekkelijk’ potje hebbenWe kozen er dus niet voor om haar vanaf het begin aan de wc te laten wennen omdat een potje gewoon iets makkelijker is. Deze kun je overal mee naartoe nemen bij wijze van en een wc zit toch op een vaste plek. Ik verwacht zelf ook geen probleem met de overgang van potje naar wc aangezien de kleine dame precies weet wat er op een wc gebeurd en er elke dag wel te vinden is (wanneer mama erop zit haha).

Het belangrijkste is dat je je kind niet dwingt om op het potje te gaan. Zie je een signaal dat je kind moet plassen of poepen vraag dan of je het potje erbij moet pakken. Soms zeggen ze het zelf of pakken ze hun potje zelf en dan is het natuurlijk wel slim om je kind er dan ook op te zetten. Push je kind niet wanneer het op het potje zit. Dit kan zorgen voor prestatiedrang en uiteindelijk ook faalangst wanneer het niet lukt. Het beste is dus om niet teveel aandacht eraan te geven en ook niet te reageren wanneer je kind niets heeft gedaan. Zodra er wel een plasje of poepje in het potje terecht komt kun je wat mij betreft niet enthousiast genoeg zijn!

Verder dan deze fase zijn wij nog niet. Dus wordt vervolgd…

10 reacties op “De weg naar zindelijkheid | op het potje

  • Onze ervaring is om het te laten gaan, het komt vanzelf. Hier ging het een tijd goed, toen ineens niet meer en meneer weigerde alles. Hoe drukker wij er mee bezig waren hoe erger het werd. Inmiddels is hij bijna vier en gaat het prima, op af en toe een klein ongelukje na.

  • Ik hoor hier zulke verschillende verhalen over! Ik zou denk ik ook heel erg belonen als ze het op het potje doen, maar ik hoor van veel mensen dat het opeens zo is. Dat kindjes zich dan zelf gaan schamen. Het kindje van een vriendin van mij ging achter het gordijn staan en deed het daar in haar luier. Die had het nog niet helemaal door 😉

    • Jazeker, tijd terug dachten wij ook dat we de fase ingingen maar toen was het 1 dag en daarna wilde ze niet meer. Nu heeft ze twee dagen na elkaar erop gezeten maar gisteren wilde ze bijvoorbeeld weer niet haha. Dus we zullen zien!

  • Hier ook een hot item, maar weet ook nog niet hoe het aan te pakken. Roos wil wel steeds op het potje en op de WC, dus daar gaan we gewoon in mee. Verder hebben we er nog niet echt een structuur in. Misschien maar eens zo’n stickerplekvel aanschaffen. Ga volgens hoe het bij jullie gaat :-).

  • Ook hier werkten het het beste dat we ons meisje lieten bepalen wanneer ze er klaar voor was. Toen wij vonden dat we het konden proberen lukten het niet….

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *